Libra

“Fuqia Magjike e Malit”, si të shërohesh në një botë gjithnjë e më urbane

Nëse deri më tani efektet e dobishme të malit thjesht janë vrojtuar, tanimë ata kanë filluar të studiohen dhe kodifikohen në terapi të vërteta. Një ese e shkruar nga gazetari dhe shkrimtari kanadez Ned Mordan shpjegon se në çfarë konsiston “Fuqia magjike e malit”. 

Mali si një eksplorim, mali si strehë apo sfidë, mali si një alternativë ose si pushim. Një mijë fytyra të një identiteti. Malin e gjejmë si temë te poetët, te muzikantët. E gjejmë të studiuar dhe ngjitur nga eksploruesit dhe alpinistët, malet kanë qenë gjithmonë në qendër të imagjinatës kolektive të njerëzimit.

Për disa vjet, dhe gjithnjë e më shumë, është përhapur ideja që mali mund të jetë terapi e vërtetë. Këtë e thotë edhe shkenca sepse ka gjithnjë e më shumë studime që për shembull shpjegojnë rolin e hormoneve bimore të prodhuara nga gjethet e bimëve në pyll si kura për sëmundje, por edhe në zhvillimin e sistemit imunitar.  

Në këtë mënyrë fillon të marrë formë ajo që quhet terapi malore.

Tani një libër i shkruar nga Ned Mordan (“Fuqia magjike e malit”, botuar nga Rizzoli), gazetar dhe shkrimtar kanadez, i cili e bëri marrëdhënien midis njeriut dhe malit arsyen e tij për të jetuar, na tregon rregullat themelore të kësaj terapie, si të mësoni si ta shëroni veten me “malet” në një botë gjithnjë e më urbane.

Duke u nisur nga një fakt themelor: “Malet mbulojnë të paktën 22 për qind të sipërfaqes së planetit tonë. Shumica e gjeografëve pajtohen në përcaktimin e një mali si një formacion që ngrihet 300 ose më shumë metra mbi territorin që na rrethon; nëse ne zgjerojmë përkufizimin për të përfshirë kodrat, përqindja e territorit malor në planet arrin 35 për qind. Imazhi më i menjëhershëm dhe ikonik i një mali është ai i një maje të mbuluar nga dëbora, por realiteti është se janë formacione komplekse dhe të larmishme, izolimi topografik i të cilit garanton ruajtjen e një biodiversiteti shumë të rëndësishëm të bujqësisë dhe shkencës”.

Pra, një paragraf i madh i kushtohet studimeve që shpjegojnë sesi mali zgjat jetën. Për shembull, sa prej nesh e dinë që lartësia mund të parandalojë sindromën metabolike? A jemi të vetëdijshëm për efektet pozitive në gjumë dhe sistemin imunitar? Dhe akoma më shumë: si “ristrukturohet” trupi ynë në një lartësi të madhe? Pastaj ka një trajtim po aq të gjerë të “ilaçeve malore”.

Objektivi shpjegohet: “Në një botë gjithnjë e më të urbanizuar, malet akoma ngrihen madhështore, përtej mundësive tona. Nga të gjitha peizazhet në Tokë, ato janë sigurisht ato që tërheqin më shumë vëmendjen. Pse ne jemi kaq të magjepsur?”

Libri përpiqet “t’i përgjigjet kësaj pyetjeje, si dhe të tregojë efektet e dobishme që kanë malet në të gjithë shumëllojshmërinë e tyre mbi ne, në mënyra që ne ende nuk kemi arritur t’i kuptojmë plotësisht”. Autori përpiqet të shpjegojë “jo vetëm se si lartësia lartëson shëndetin tonë fizik dhe mendor, por edhe evolucionin e rolit të maleve në mitologji dhe në jetën tonë të përditshme”.

Më Shumë