Vende dhe Udhetime

Fshati në Venezuelë që refuzon të blihet

Për një nga komunitetet indigjene të largëta të Venezuelës, qëndrueshmëria e mund përfitimin material. Mes krizës së vazhdueshme ekonomike dhe politike të kombit, fshati Pemón i Santa Teresita de Kavanayén ka refuzuar ofertat fitimprurëse për të shitur tokën e saj kompanive të minierave. Në vend të kësaj, fshatarët po ruajnë praktikat e tyre shekullore bujqësore të mbjelljes së të korrave në parcela të vogla të pyjeve të pastruara.

Pemón është një grup autokton që banon në pjesë të Brazilit, Guajanës dhe Venezuelës Jug-Lindore, duke përfshirë Gran Sabana, një zonë e harlisur e fushave të gjelbërta të gjera të mbushura me male spektakolare, ku ndodhet Kavanayén. Gran Sabana mbulon më shumë se 31,000 km2 dhe është shtëpia e kafshëve të egra. Ai gjithashtu përfshin Parkun Kombëtar Canaima, ku ndodhet ujëvara më e lartë në botë, Angel Falls.

Komunitetet e Pemón të rajonit u bashkuan gati 15 vjet më parë për të ngritur një iniciativë të suksesshme turistike që tregon kulturën lokale të zonës dhe pastron peisazhe natyrore për vizitorët. Ndërsa bashkëpunimi i tyre inkurajoi turizmin për disa vjet, kriza politike dhe ekonomike e përshkallëzuar e Venezuelës ka çuar në një ulje drastike të vizitorëve të ardhur në vitet e fundit, duke lënë Pemón pa të ardhura.

Në vend që të shesin tokat e tyre kompanive të minierave, banorët i janë kushtuar vetes për të zhvilluar fermat e vogla, duke përdorur të njëjtat metoda të qëndrueshme bujqësore si të parët e tyre. Kur fotografi argjentinas Federico Cabrera, puna e të cilit nxjerr në pah njerëzit indigjenë dhe tokat e tyre, hasi në fshatin e largët Kavanayén gjatë udhëtimit të tij duke udhëtuar me biçikletë rreth Venezuelës në fillim të vitit 2020, ai fotografoi fermerët dhe familjet e tij si një mënyrë për të nxjerrë në pah "rebelimin" e tyre.

Praktika komunitare, tradicionale e bujqësisë e Pemón nuk është e mirë vetëm për mjedisin, por gjithashtu përfiton edhe për brezat e ardhshëm. Duke refuzuar cdo ofertë që ju vjen dhe duke u kujdesur për tokën e tyre, fshatarët e Kavanayén po mbajnë gjallë traditat e Pemón.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë