Jete & Stil

Kushtojuni vëmendje fëmijëve, ndryshe do të kenë probleme të shëndetit mendor kur të rriten

Studiuesit nga Universiteti i Birmingham analizuan të dhënat nga një grup prej 13,988 individësh të lindur në 1991 dhe 1992. Ata vendosën të kërkojnë ndonjë lidhje midis problemeve njohëse të fëmijërisë të tilla si mungesa e vëmendjes dhe problemet e kujtesës dhe problemeve të mëvonshme të shëndetit mendor.

Ata zbuluan se një mungesë e vëmendjes tek tetë vjeçarët mund të çojë në depresion në 18 vjeç dhe problemet e kujtesës në moshën dhjetë vjecare mund të çojnë në hipomani kur të jenë 22 vjeç.

“Shënjestrimi i problemeve specifike në fëmijëri për trajtimin e hershëm mund të ndihmojë në minimizimin e rrezikut të zhvillimit të problemeve të caktuara psikopatologjike më vonë në jetë”, tha ekipi.

Kjo përfshin gjendje të tilla si çrregullimi i personalitetit, depresioni dhe psikoza që mund të fillojnë të shfaqen tek njerëzit e moshës 17 ose 18 vjeç.

Deficitet njohëse janë tiparet thelbësore të çrregullimeve mendore dhe të rëndësishme në parashikimin e prognozës afatgjatë, sipas autores kryesore Isabel Morales-Munoz.

Puna nga ky studim i ri duket se tregon se modelet individuale të këtyre deficiteve, të tilla si një “hapësirë ​​e shkurtër” vëmendjeje, paraprijnë disa çrregullime të shëndetit mendor.

“Strategjitë e parandalimit të përqendruara në lehtësimin e këtyre problemeve specifike njohëse mund të ndihmojnë në zvogëlimin e gjasave që fëmijët të shfaqin probleme të lidhura të shëndetit mendor në adoleshencë dhe moshën e rritur”, tha Morales-Munoz.

Studimi ishte i pari që hulumtoi lidhjet specifike midis problemeve njohëse në fëmijëri dhe problemeve psikopatologjike tek të rinjtë për një periudhë kohe.

Problemet në vëmendjen në moshën tetë vjecare që shoqërohen me simptoma të çrregullimit të personalitetit kufitar (BPD) në 11-12 vjec është në përputhje me probleme të ngjashme në pacientët e rritur me BPD të lidhura me vështirësitë në qëndrimin në programet e terapisë.

Dëshmitë e mëparshme sugjerojnë gjithashtu një lidhje të konsiderueshme midis BPD të rritur dhe simptomave të çrregullimit të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes në fëmijëri.

“Kjo tregon që ADHD mund të përfaqësojë një faktor rreziku për BPD”, shpjegoi ekipi.

Studimi gjithashtu mbështet teorinë se mungesa e frenimit në fëmijëri i paraprin përvojave të mëvonshme psikotike, me një mungesë kontrolli frenues të zakonshëm në çrregullimet psikotike si skizofrenia.

Ekipi tha se 75% e çrregullimeve mendore të diagnostikuara tek të rriturit kanë fillimin e tyre në fëmijëri dhe adoleshencë.

Çrregullimi bipolar, depresioni dhe psikoza zakonisht shfaqen gjatë adoleshencës dhe vazhdojnë në moshën e rritur, potencialisht lidhen me anomalitë në mënyrën se si adoleshentët piqen të shkaktuara nga faktorë psikosocialë, biologjikë ose mjedisorë.

"Është thelbësore të studiohet fillimi i çrregullimeve mendore në këto faza të hershme dhe të vlerësohet se cilët faktorë rreziku i paraprijnë këtyre problemeve", tha bashkëautori Mattheë Broome.

Ai theksoi se problemet me vëmendjen dhe kujtesën në fëmijëri janë një faktor që tregon se fëmija ka një mundësi të vuajë nga disa problem kur të rritet.

Gjetjet janë botuar në revistën JAMA Network Open.

Burimi: Daily Mail. Përshtati: Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë