Teknologji

Facebook pësoi bllokimin më të madh në historinë e tij

Për herë të parë në historinë e tij rrjeti social Facebook, është bllokuar në të gjithë botën.
Mbrëmjen e të mërkurës shërbimet e gjigantit të rrjeteve sociale ishin të bllokuara për përdoruesit në të gjithë globin. Herën e fundit që Facebook kishte një problem të tillë ishte në vitin 2008, kur faqja kishte 150 milion përdorues – krahasuar me tani me rreth 2.3 miliardë përdorues. Shërbimet kryesore të Facebook, aplikacionet e tij të mesazheve dhe Instagram-i ishin jashtë funksionit për disa orë mbrëmjen e 13 marsit.


Shkaku i ndërprerjes nuk është mësuar ende.
“Ne jemi të vetëdijshëm se disa njerëz kanë probleme në qasjen në familjen e aplikacioneve të Facebook”, është thënë në një deklaratë nga rrjeti social.

“Ne jemi duke punuar për zgjidhjen e çështjes sa më shpejt të jetë e mundur”. Në përgjigje të thashethemeve të postuara në rrjetet e tjera sociale, kompania tha se ndërprerjet nuk ishin rezultat i një sulmi të Shpërndarjes së Denial of Service, i njohur si DDoS – një lloj sulmi kibernetik. Problemet e Facebook kanë nisur që nga ora16:00, ku shumë përdorues raportuan se nuk po komunikonin në rrjet.

Gjithashtu të njëjtën gjë thanë edhe për Instagramin, ku asnjë përdorues nuk ishte në gjendje, të bënte postime apo shihnin postimet e fundit nga të tjerët.

Versioni desktop i Facebook Messenger nuk u ngarkua – por aplikacioni i mesanger në celular, nuk pati probleme. Megjithatë, përdoruesit raportuan se edhe WhatsApp, aplikacioni tjetër i mesazheve në pronësi të Facebook, kishte probleme të ngjashme.
Probleme pati gjithashtu Facebook Workplace, shërbimi i përdorur nga bizneset për të komunikuar brenda vendit. Rebecca Brooker, menaxhere në Buenos Aires, i tha BBC-së se ndërprerja kishte një ndikim të rëndësishëm në punën e tyre.

“Facebook është i mirë për përdorim personal – por çfarë ndodh kur ne mbështetemi në kompani të mëdha të tilla si kjo për të ofruar shërbime biznesi?” ajo tha.

“Po përpiqem të komunikoj me ekipin tim në Nju Jork. Vendi i punës në Facebook është kanali ynë i vetëm i komunikimit. Ndërprerja ndodh kundër një sfondi politik të ligjvënësve në SHBA dhe më gjerë duke marrë parasysh nëse firmat e teknologjisë së madhe, jo vetëm Facebook, duhet të ndahen.

Elizabeth Warren, e cila shpreson të jetë kandidati demokrat në zgjedhjet e ardhshme presidenciale në Shtetet e Bashkuara, tha për New York Times: “Ne duhet ta ndalojmë këtë brez të kompanive të teknologjisë së madhe që të punojnë rreth fuqisë së tyre politike për të formuar rregullat në favor të tyre “.

 

Më Shumë