Portofol

Eksportuesit amerikanë, humbësit surprizë nga Lufta e Tarifave

Kush është humbësi izëmë i madh kur tarifat doganore vendosen për importet? Përgjigjja surpr: eksportuesit.

Megjithëse krejtësisht kundërproduktive, teoria dhe provat tregojnë se taksat mbi importet veprojnë po ashtu si taksat mbi eksportet. Megjithëse është herët, raundi i fundit i tarifave të administratës Trump është duke u ekspozuar ndaj eksportuesve: Prodhuesit e sojës po përballen me çmime të rritura, ndërsa Kina ka ngritur tarifat doganore si kundërpërgjigjje e tarifave të Trump, Harley-Davidson do të zhvendosë prodhimin e motoçikletave të destinuara për në Bashkimin Europian jashtë SHBA-së dhe BMW thotë se shtrëngimet e kohëve të fundit BMW mund të ndikojnë në eksportet nga fabrika e saj në Karolinën e Jugut.

Ekonomistët i atribuojnë Abba Lerner, në atë kohë student i diplomuar në London School of Economics, zbulimin e teorisë të 1936 se një tarifë në importe ishte ekuivalente me një tarifë në eksporte.

Teorema e Simetrisë së Lerner është konsideruar si çelësi kryesor i ekonomiksit të tregtisë, ashtu si teoria për avantazhin krahasues të ekonomistit të shekullit të 18-të David Ricardo.

Lidhja praktike ishte e dukshme për protektorët dhe tregtarët e lirë ashtu si në vitet 1600, thotë Douglas A. Irwin, një ekonomist dhe historian tregtar në Kolegjin Dartmouth. Ata e kuptuan se një vend ‘dënon’ importet, privon partnerët e saj tregtarë të parave për të blerë eksporte.

Kët, Z. Irëin e citon në librin e tij “Përplasja mbi tregtinë: Një histori e politikës tregtare amerikane,” kjo është arsyeja pse amerikanët ishin aq të ndarë mbi politikat në lidhje me tarifat në vitet 1800. Kur shtetet veriore patën sukses në rritjen e tarifave për të mbrojtur prodhimet e tyre, ata zemëruan shtetet e jugut të cilët paguan më shumë për mallrat e prodhuara dhe pësuan rënie të çmimeve për eksportet e tyre, si për pambukun dhe duhanin.

Të dhënat e Z. Irwin tregojnë se ndërsa eksportet dhe importet kanë variuar mes 3% dhe 25% të prodhimit të brndshëm bruto që prej 1790, të dyja të dhënat tentojnë të lëvizin sëbashku.

Lidhja ishte veçanërisht e fort nën standartin e arit sepse mungesa e ekuilibrave tregtarë ishte financuar prej kursit të këmbimit të arit. Nëse SHBA kishte një suficit tregtar, do të kishte një kurs këmbimi të tillë të arit që do të privonte të huajt nga mjetet për të blerë mallra të SHBA-ve.

Tani që kurset e këmbimit luhaten, efekti është më pak i drejtpërdrejtë dhe një vend mund të paguajë për importet duke huazuar në tregjet e kapitalit, siç kanë bërë Shtetet e Bashkuara që nga fundi i viteve 1970.

Ende tani, eksportet dhe importet tentojnë të rriten dhe të ulen sëbashku, provë që  marrëdhënia e tyre e tillë funksionon njësoj. Nëse SHBA-të për çfarëdo arsye, shkurton importet e një partneri tregtar, ekonomia e atij vendi bashkë me monedhën dobësohen, kështu që do të blejë më pak nga kompanitë amerikane.

Nëse një tarifë ka gjeneruar kërkesë të re domethënëse për një sektor të caktuar amerikan,rritja e vazhdueshme e çmimeve dhe vendeve të punës do të rriste presionin mbi inflacionin, normat e interesit dhe dollarin, duke dëmtuar më tej eksportet.

Në një studim të National Bureau of Economic Research study, Alessandro Barattieri, Matteo Caçiatore dhe Fabio Ghironi studiuan efektin e ndryshimeve të tarifave në 21 vende dhe zbuluan që ato tentonin të reduktonin si importet, ashtu edhe eksportet. Në termat neto, importet ranë më shumë, kështu që bilanci tregtar u përmirësua, por rritja e përgjithshme vuajti, sepse çmimet më të larta ulën fuqinë blerëse të konsumatorëve dhe kostoja më e lartë e mallrave të kapitalit të importuar minoi investimet.

Me kalimin e kohës, tarifat rimodeluan ekonominë. Industritë e mbrojtura rishtazi tërheqin punëtorë dhe investime nga industritë eksportuese, inputet e të cilëve tani janë më të shtrenjta. Ky efekt përkeqësohet kur eksportet synohen edhe nga tarifat e hidhura të hakmarrjes.

Industritë super të mbrojtura, si fermerët amerikan të sheqerit, nuk eksportojnë shumë sepse çmimet jashtë janë më të ulta se në shtëpinë e tyre. Vendet protektoniste si India dhe Brazili kanë importe dhe eksporte më të ulta ndaj Prodhimit të Brendshëm Bruto se sa ekonomitë e hapura si Korea e Jugut dhe Kili, citon Z. Irwin në librin e tij.

Që kur SHBA-të nisën të rrisin tarifat pak muaj më parë, është ende herët për të vlerësuar impaktin. Sipas Ian Shepherdson i Pantheon Macroeconomics, eksportet janë rritur relativisht shumë në Prill dhe në Maj, kryesisht prej avionëve dhe sojës. Rritja e eksporteve të sojës mund të ketë qenë e përkohshme, pasi blerësit e huaj nxituan të mundnin imponimin e tarifave kineze.

Ka shenja të tjera për shqetësime në eksporte. Dollari është rritur thekshëm këtë vit, më shumë si pasojë e normave amerikane të interesit por edhe sepse tarifat e administratës Trump kanë ndikuar në monedhën Kanadeze, Meksikane, dhe Kineze. Kjo do të tentojë të ulë blerjet e produkteve të SHBA-ve, madje edhe të atyre që nuk janë të prekura nga tarifat. Aleanca e Teksasit e Prodhuesve të Energjisë thotë se shpenzimet më të larta dhe mungesa e mëtejshme e çelikut për shkak të tarifave do të dëmtojnë shpimin për prodhimin e naftës, historia më e madhe e suksesit të viteve të fundit në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Ashtu si Harley-Davidson, shumë prodhues të cilët eksportojnë nga SHBA-të, mund të ndryshojnë aktivitetin e tyre jashtë. “Ne eksportojmë në më shumë se 100 vende,” i tha një prodhues i industrisë së ushqimeve, pijeve dhe duhanit Institutit për Menaxhimin e Furnizimit gjatë vëzhgimit të muajit të kaluar. “Ne po përgatitemi të zhvendosim disa përgjegjësi të konsumatorëve midis fabrikave prodhuese dhe njësive të biznesit për shkak të çështjeve tregtare (për shembull, ne do të zhvendosim prodhimin për tregun e Kinës nga SHBA-të në fabrikën tonë kanadeze për të shmangur tarifat më të larta). “

Rezultati përfundimtar i përpjekjeve të presidentit Trump për t’i bërë amerikanët të shpenzojnë më shumë në prodhimet amerikane është se të huajt do të shpenzojnë më pak./wall street journal/


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë