Ekonomi

Ekonomia botërore, si një pacient që merr ilaçe eksperimentale

Turbullira e pandemisë ka të ngjarë të jetë vetëm një perde për një epokë të ardhshme të trazirave në ekonominë globale, pasi ndryshimi i klimës dhe rritja e Kinës po përmbysin rendin e vendosur, sipas një prej historianëve financiarë më të shitur në botë.

Libri i fundit i profesorit të Universitetit Columbia Adam Tooze eksploroi pasojat e gjata të krizës financiare të vitit 2008. Libri i ri i tij "Mbyllja: Si Covid tronditi ekonominë e botës", është një histori e reagimit të shpejtë të ndërprerjeve ekonomike të shkaktuara nga pandemia dhe përgjigjieve të politikëbërësve.

Në një intervistë, Tooze foli për portretizimin e librit të një krize të paparë, atë që qeveritë dhe investitorët mësuan prej saj dhe se si ekonomitë po rimodelohen si rezultat.

Më poshtë janë fragmente nga ajo bisedë, të redaktuara lehtë për qartësi.

Cila është trashëgimia e virusit për hartimin e politikave, duke pasur parasysh atë që bëjnë qeveritë dhe bankat qendrore?

Unë nuk jam alarmues i borxhit në asnjë mënyrë, por nuk ka dyshim se shkalla e zhvendosjes së bilancit që kemi parë ngre pyetje rreth asaj se kush i shërben ato detyrime, në çfarë kushtesh, në dobi të kujt dhe për çfarë lloj kohe.

Dhe padyshim, politika e bankës qendrore hyn në lojë për shkak të rolit të saj vendimtar në manipulimin e normave të interesit. Ne kemi kuptuar se si funksionon një lloj i caktuar ndërhyrjeje i bankës qendrore për të stabilizuar mekanizmat financiarë të bazuar në treg kur ata janë në krizë.

Ne nuk e dimë se cilat janë pasojat afatgjata të shkallës së stimulit që ne kemi administruar. Pra, është sikur ne po testojmë ilaçe te një pacient dhe e dimë se ato punojnë në një afat të shkurtër për të zbutur dhimbjen.

Por ne me të vërtetë nuk e dimë se cilat do të jenë efektet afatgjata në organizmin e përgjithshëm financiar. Ekzistojnë shqetësime të thella për stabilitetin e disa prej tregjeve kryesore, më së shumti të tregut të Thesarit, dhe mendoj se do të ketë një diskutim të vazhdueshëm dhe shumë të rëndësishëm dhe interesant.

Si është zhvilluar të menduarit rreth shteteve që kanë mirëqenie? Çfarë nënkupton kjo kur bie fjala për ndryshimin e klimës?

Ne kemi mësuar mësime të thjeshta për shtetet e mirëqenies. Nëse dëshironi të lehtësoni varfërinë akute, ju u dërgoni çeqe njerëzve. Funksionon. A lehtëson kjo shkaqet strukturore afatgjata të varfërisë? Me sa duket jo.

Libri është një dialog i zgjeruar rreth programit të Marrëveshjes së Re të Gjelbër në Shtetet e Bashkuara, i cili, për mendimin tim, është vizioni i vetëm i politikës ekonomike dhe sociale që - pëlqen apo nuk do, dhe pajtohet me detajet ose jo. Dhe kjo është lloji i politikës që na nevojitet dhe na duhen shumë konservatorët që të vijnë së bashku me versionin e tyre se çfarë do të jetë.

Koha me siguri po kalon aq shpejt sa ne duhet të mendojmë për gjithçka tani në horizonte afatmesme dhe afatshkurtra. Epoka në të cilën ne mund ta mendojmë klimën si një problem afatgjatë është zhdukur.

Një nga mësimet shqetësuese që mësuam në vitin 2020 është se me të vërtetë aftësitë tona kolektive për të menaxhuar gjërat përmes disiplinës shoqërore dhe veprimeve kolektive janë shumë të kufizuara në Perëndim. Shkenca është basti ynë më i mirë dhe pyetja tjetër e menjëhershme që vijon, nëse është kështu, pse nuk jemi më seriozë në lidhje me tokën ?

Si mund ta justifikojmë gjendjen kur shpenzimet vjetore të familjeve amerikane për ushqimin dhe trajtimin e kafshëve shtëpiake tejkalojnë me njëfarë diferencë shpenzimet për kërkimin e energjisë nga qeveria federale? Kjo është një tradhti absurde ndaj këtij brezi dhe brezave të ardhshëm.

A është e rëndësishme të filloni të paguani borxhet e pandemisë tani, apo mund të lihen në prapavijë?

Unë nuk kam asnjë problem me rritjen e taksave në përgjithësi nëse situata makroekonomike është e balancuar mirë dhe duket si një gjë e arsyeshme për të bërë. Por për të rritur taksat, për të balancuar një buxhet në vetvete në një situatë në të cilën ju keni ende një ngadalësim serioz makroekonomik dhe ka shumë pak dëshmi të presionit të tregut të bonove është falas.

Çfarë parashikoni që bankat qendrore do bëjnë më tej? A mund të forcohen shumë shpejt?

Ne jemi në këtë situatë të balancuar delikate të bankës qendrore, por ne nuk po i shohim shenjat deri më tani, dhe kjo është mjaft mbresëlënëse.

 Në SHBA, angazhimi është që tregjet financiare në përgjithësi të flluskojnë së bashku. Është shumë e vështirë të shohësh Jerome Poëell dhe grupet e tij të angazhohen në çdo lloj lëvizjeje që do ta destabilizonte atë.

E gjithë kjo bazohet në supozimin tim se simptomat e inflacionit janë vërtet kalimtare. Nëse nuk është kështu, atëherë unë mendoj se kompromiset bëhen shumë më të vështira për ta.

A mund të diskreditojë inflacioni i lartë në SHBA politikën fiskale?

Kjo është një nga arsyet që unë me të vërtetë shpresoj të jetë kalimtare. Sepse nëse nuk është, atëherë jam dakord me atë lloj diagnoze. Por unë jam gjithashtu një historian i interesuar thellë për ngjarjet e viteve '70. Dhe nëse ky është standardi ynë për skenarin e makthit të pritjeve të rrënjosura seriozisht për inflacionin, unë  nuk i shoh mekanizmat përmes të cilëve ndërtohet.

Mund të jetë pak e thjeshtë të përqëndrohesh në spiralen e çmimit të pagës, por thjesht nuk e shoh atë atje.

Ne nuk kemi qenë këtu më parë. Ne nuk kemi parë këtë lloj goditjeje, nuk kemi parë këtë lloj ndërprerje të zinxhirit të furnizimit. Por unë vërtet nuk i shoh mekanizmat përmes të cilëve ne mund të shohim një dinamikë të ngulitur inflacioniste.

Pse fuqia punëtore është gërryer aq shumë?

Një parametër inkuadrues për aktivizmin e politikës monetare në këtë moment ka qenë se askujt nuk i është dashur të shqetësohet për gjërat për të cilat Rudiger Dornbusch po shqetësohej në vitet 70, 80 dhe 90.

Unë u mahnita kur hasa në këtë koleksion të letrave të tij që filloi të qarkullojë në internet rreth një vit më parë, dhe ato janë aq të qarta në lidhje me kompromiset midis asaj që ai i quan "para demokratike" dhe "para të shëndosha". Ne nuk e kemi atë problem tani. Demokracia, në formën e saj aktuale, nuk paraqet problem për stabilitetin e çmimeve.

Dhe kështu që ndryshon të gjithë lojën për bankierët qendrorë të pavarur në një botë ku nuk ekziston me të vërtetë rreziku i kapjes në një betejë të fuqisë korporative midis kapitalit dhe punës.

Ju keni situatën e çuditshme  të Lagardes dhe Poëell që tejkalojnë njëri -tjetrin në llojet e tyre të gjesteve ndaj çështjeve të drejtësisë sociale dhe klimës etj. Lagarde është një politikane konservatore, në thelb.

Si do ta shikojnë historianët e ardhshëm ekonomikë presidencën e Trump?

Gjëja interesante në epokën e Trump është, ne kemi pasur një eksperiment natyror. Trump ishte një krah i djathtë populist. Ai thjesht nuk kishte një kockë konservatore fiskale në trupin e tij. Dhe kështu ai do të mburrej me metrikën që krahët e majtë përdornin.

"Mbyllja" nuk është një libër anti-Trump në asnjë kuptim të thjeshtë të fjalës. Ai është padyshim i tmerrshëm për kushtetutën amerikane në shumë mënyra, një figurë që është thellësisht e pakëndshme, por jo në politikën ekonomike. Unë mendoj se konfuzioni për të majtët dhe liberalët në përgjithësi është pikërisht se të vetmit njerëz të zemëruar seriozisht do të jenë lloji i demokratëve konservatorë qendrorë rubinitë të viteve 1990. Por ata janë një racë që vdes gjithsesi, ju i keni bërë të gjithë të heqin dorë. Duke thënë se ne nuk bëmë sa duhet në 2009.

Dhe nëse ka pasur ndonjëherë një president më të përshtatshëm dhe thjesht të pëlqyeshëm me konceptin e parave fiat, nuk ka pasur kurrë një më të mirë se Trump. Për sa kohë që çeqet kishin emrin e tij, ishte gjithçka mirë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë