Vende dhe Udhetime

Deti i Vdekur po vdes! (VIDEO)

Mund të tingëllojë si romantike, por Deti i Vdekur në lindjen e Mesme është duke vdekur. Raportet më të fundit të agjencive ambientaliste të Izraelit treguan se brigjet e detit janë larguar me disa qindra metra nga çfarë ishin vetëm 2 dekada më parë.

Më parë Deti i Vdekur, në brigjet e Jordanisë dhe Izraelit, shënonte kufirin me ujë, ndërsa tani vija kufitare është në tokë, duke dëshmuar për një katastrofë mjedisore. Deti i Vdekur po zvogëlohet, dhe ndërsa burimet me ujë të freskët përgjatë perimetrit të liqenit po zvogëlohen çdo ditë.

Shkaktari kryesor i kësaj gjendje alarmante janë ndryshimet klimaterike. Por më shumë se to shkak janë bërë edhe ndërhyrjet e forta të njeriut, ku vetëm Izraeli ka ndërtuar disa fabrika të industrisë së rëndë.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë