Lajme

Dasmat shqiptare para viteve ’90 dhe nusja që qan e tmerruar

Dasmat shqiptare para viteve 90-të mund të kenë qenë gjithçka përveçse të zakonshme.
Një fotografi e publikuar së fundmi nga Michel Setboun, të paktët fotografë të huaj që kanë pasur mundësi të shohin disa prej tyre gjatë komunizmit, ka tërhequr jo pak vëmendje në mesin e adhuruesve të fotografisë.

Tashmë këto foto ku nusja është e mbytur e tëra në vaj, dhe nuk është aspak e gëzuar mund të shihen në ekspozitën “Fundi. Fillimi”. Fotografi francez Michel Setboun sjell në qendrën COD në kryeministri një dokumentar fotografik të dekadës më të spikatur në historinë e shoqërisë shqiptare: kalimin nga sistemi diktatorial në demokraci.

Dasmat shqiptare para viteve 90'. Gazeta Si, 30 gusht 2019

Me emrin "Fundi. Fillimi”, ai do të shfaqë 99 fotografi me madhësi të mesme dhe të mëdha, ato përfaqësojnë Shqipërinë e viteve 1981-1991 duke shfaqur momente të varfërisë ekstreme, eksod masiv përtej kufijve dhe shpresë për liri dhe ndryshim. Në këtë ekzpozitë nuk mungojnë nga tre ngjarjet më të rëndësishme në jetën e njeriut: lindja, vdekja dhe martesa, siç është edhe fotoja e mësipërme.

Michel Setboun ,Gazeta Si, 30 gusht 2019

Ajo është realizuar në një dasmë në veri të Shqipërisë. Nusja duket e tmerruar, po kështu edhe njerëzit që e shoqërojnë. Dalja e vajzës nga dera e shtëpisë së babait ka qenë një rit i shoqëruar me lot e trishtim nga njerëzit e shtëpisë teksa e përcjellin në shtëpinë e bashkëshortit. Këto imazhe aspak të zakonshme vijojnë të jenë interesante për publikun e huaj që kërkon të shohë zakonet shqiptare. Ekspozita e fotografit francez do qëndrojë e hapur për publikun deri më 2 shtator.

Dasmat shqiptare para viteve 90'. Gazeta Si, 30 gusht 2019

Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë