Treg

COVID-19 nuk ka kursyer as tregun e kafesë në botë, çmimi bie për të tretin muaj radhazi

Çmimet e kafesë bien për të tretin muaj radhazi.Këtë e thotë raporti mujor për qershorin i Organizatës Botërore të Kafese.

 Treguesi i përbërë i OBK (Organizata Botërore e Kafesë) u ul me 5.2% në një mesatare prej 99.05 centë amerikanë / lb në qershor 2020, që është muaji i tretë radhazi i uljes.

Çmimet për të gjitha grupet Arabica ishin në rënie në qershor të vitit 2020, por treguesi i grupit Robusta u rrit me 0,1% në 64.62 centë amerikanë / lb (lb-paund e barabartë me 0,45kg). Luhatshmëria e treguesit të përbërë të OBK-së u ul me 1.6 pikë përqindje në 6.1% gjatë muajit të kaluar.

Eksportet botërore arritën 10.49 milion çanta, 14.6% më pak se maji 2019, por ky është vëllimi i tretë më i madh për muajin maj. Dërgesat globale të kafesë në tetë muajt e parë të vitit 2019/20 kanë rënë me 4.7% në 87,96 milion çanta.

Sipas të dhënave të publikuara së fundmi për Marsin 2020, importet nga anëtarët importues të OBK-së dhe Shtetet e Bashkuara u rritën me 5.1% në 11.76 milion çanta nga të cilat 8.25 milion çanta me origjinë nga vendet eksportuese.

Në gjysmën e parë të vitit 2019/20, importet e kafesë nga anëtarët importues të OBK-së dhe Shtetet e Bashkuara arritën 64.22 milion çanta, 3.7% më të ulëta se në tetor 2018 deri në mars 2019.

Në qershor 2020, treguesi i përbërë i OBK-së ishte mesatarisht 99.05 centë amerikanë / lb, 5.2% më i ulët se në maj. Kjo është hera e parë që nga tetori 2019 që treguesi i përbërë OBK ka rënë nën 100 cent / lb dhe muaji i tretë radhazi që bie.

Çmimi ditor i treguesit të përbërë OBK kaloi më shumë se gjysmën e muajit nën 100 centë amerikanë / lb, duke u renditur mes 96.79 centë amerikanë / lb më 25 qershor dhe 101.27 centë amerikanë / lb më 8 qershor. Megjithë eksportet e forta në gjysmën e parë të vitit të kafesë, perspektiva aktuale  e kërkesës së rënë, pasi rritja ekonomike globale u rishikua më tej në qershor nga Fondi Monetar Ndërkombëtar, dhe pritjet për një korrje të madhe në Brazil i bënë presion rënës çmimeve në qershor.

 Të gjithë treguesit e grupit Arabica u ulën në qershor të vitit 2020, por çmimet për Robusta mesatarisht 64,62 centë amerikanë / lb, ishin 0,1% më të larta se në majin e vitit 2020.

Çmimet për Brazilian Naturals ranë me 9% në 92.56 centë amerikanë / lb, pasi vjelja e grupit Arabica ka patur ndikim minimal nga COVID-19.

Për më tepër, dërgesat nga eksportuesi i dytë më i madh i Naturals Brazilian, Etiopi, kanë mbetur të forta në pesë muajt e fundit, duke sinjalizuar furnizim të bollshëm. Milds kolumbiane ra me 5% në 147,16 centë amerikanë / lb, dhe të tjera Milds me 5.6% në 141.52 centë amerikanë / lb. Si rezultat, diferenca midis Milds kolumbiane dhe Milds të tjera u rrit me 10.2% në 5.64 centë amerikanë / lb.

Tregu i kontratatve të së ardhmes në New York për Arabica ra me 7.5% në një mesatare prej 99,50 centë amerikanë / lb në qershor të vitit 2020 ndërsa tregu i kontratave të së ardhmes në Londër për Robusta u rrit me 0.2% në 54.77 centë amerikanë / lb. Si rezultat, përhapja midis kafeve Arabica dhe Robusta, e matur në tregjet për kontratat e të  ardhmes të Nju Jorkut dhe Londrës, ra në 44.73 centë amerikanë / lb, që është 15.4% më e ulët se në maj. Aksionet e çertifikuara Arabica u ulën me 5.6% muaj pas muaji në 1.9 milion çanta në maj të vitit 2020, që është muaji i pestë radhazi i rënies. Aksionet e certifikuara të Robusta u ulën për të katërtin muaj radhazi, duke arritur në 2.02 milion çanta në qershor, 7.3% më të ulëta se në maj. Luhatshmëria e treguesit të përbërë të OBK-së u ul me 1.6 pikë përqindje në 6.1% gjatë muajit të kaluar. Luhatshmëria e të gjithë treguesve të grupit ra në qershor të vitit 2020.

Milds-at e tjerë u ulën me 2.8 pikë përqindje në 5.8%, Milds kolumbiane me 2 pikë përqindje në 5.6% dhe Naturals Brazilian me 1.6 pikë përqindje në 8.7%. Luhatshmëria e indikatorëve të grupit Robusta ishte 6.6%, një rënie prej 0.2 pikë përqindjeje nga maji i vitit 2020.

 Dërgesat globale në maj të vitit 2020 ra me 14.6% në 10.49 milion çanta, pasi eksportet nga të gjitha grupet e kafesë u ulën. Sidoqoftë, ky vëllim është i treti më i lartë për muajin maj dhe pason dërgesat jashtëzakonisht të larta vitin e kaluar.

Eksportet e Arabica u ulën me 19.7% në 6.43 milion çanta. Dërgesat e Milds kolumbiane ranë me 13.4% në 999,000 çanta. Kjo është kryesisht për shkak të një rënie prej 13.1% në 894,000 çanta për eksportet nga Kolumbia. Në krahasim me majin 2019, dërgesat e Milds të tjera u ulën me 14.4% në 2.61 milion pasi vëllimet ranë për pesë eksportuesit më të mëdhenj të këtij lloji kafeje, veçanërisht Honduras ku eksportet ranë me 20.9% në 730,000 çanta.

Eksportet e Naturals Braziliane u ulën me 25.7% në 2.82 milion çanta. Dërgesat e Brazil’s green Arabica ranë me 27.3% në 2.2 milion çanta, duke reflektuar rënien dyvjeçare të të korrave 2019/20. Sidoqoftë, eksportet e Etiopisë u rritën me 7.8% në 381,000 çanta.

Eksportet në tetë muajt e parë të vitit të kafesë 2019/20 arritën në 83.8 milion çanta, duke rënë me 4.7% nga 87,96 milion çanta të regjistruara në të njëjtën periudhë në 2018/19. Në tetor 2019 deri në maj të vitit 2020, eksportet e Milds kolumbiane ranë me 7.9% në 9.33 milion çanta, Milds të tjera me 7.4% në 16.58 milion çanta, dhe Naturals Brazilian me 9.6% në 26.23 milion çanta.

Nga ana tjetër, dërgesat e Robusta u rritën me 2.5% në 31.67 milion çanta në tetë muajt e parë të vitit të kafesë 2019/20. Importet nga Anëtarët importues të OBK-së dhe Shtetet e Bashkuara, të cilat mesatarisht përbëjnë rreth 75% të importeve globale, u rritën me 5.1% në 11.76 milion çanta në mars të vitit 2020, nga të cilat 8.25 milion çanta ishin me origjinë nga vendet eksportuese. Në gjashtë muajt e parë të vitit të kafesë 2019/20, importet nga anëtarët importues të OBK-së dhe Shtetet e Bashkuara u ulën me 3.7% në 64.22 milion çanta. Importet nga BE në Tetor 2019 deri në Mars 2020 ranë me 2.9% në 41.6 milion çanta, dhe ato të Shteteve të Bashkuara u ulën me 8.2% në 13.75 milion çanta. Importet nga Japonia ranë me 8.3% në 3.6 milion çanta, Tunizia me 6.2% në 265,000 çanta, dhe Norvegjia me 0.5% në 363,000 çanta. Në të kundërt, importet nga Federata Ruse u rritën me 8% në 2.99 milion çanta, ndërsa ato të Zvicrës u rritën me 7.8% në 1.65 milion çanta.

Brazili ishte burimi më i madh i importeve të kafesë nga Bashkimi Europian, duke përbërë 20% të importeve të tij në Tetor 2019 deri në Mars 2020. Kjo u pasua nga Vietnami (13.8%), Kolumbia (3.9%), Honduras (3.8%) dhe Uganda (3.2%). Importet nga Brazili dhe Vietnami u ulën përkatësisht me 6.7% në 8.32 milion çanta dhe me 10.4% në 5.74 milion çanta.

Ngjashëm me Bashkimin Europian dhe Shtetet e Bashkuara, Brazili, Vietnami dhe Kolumbia ishin origjina kryesore për importet e Japonisë në gjysmën e parë të kafesë në vitin 2019/20, duke zënë përkatësisht 30.7%, 25.1% dhe 15.3%. Etiopia dhe Indonezia, që përfaqësojnë 7% dhe 6.2% të importeve të Japonisë, ishin dy furnizuesit e ardhshëm më të mëdhenj. Importet nga Brazili ranë me 27.2% në 1.1 milion çanta dhe nga Indonezia me 21.3% në 223,000 çanta. Sidoqoftë, importet nga Vietnami u rritën me 12.9% në 904,000 çanta, nga Kolumbia me 14.4% në 551,000 çanta, dhe nga Etiopia me 6.8% në 252,000 çanta. Gati 90% e importeve të Japonisë përbëhen nga kafe jeshile, ndërsa kafeja e tretshme përbën rreth 9% të importeve totale. Brazili, Vietnami dhe Kolumbia përbënin afro 75% të totalit të importeve të tretshme. Dërgesat e kafes së tretshme në Brazil në Japoni u rritën me 5.4% në 145,000 çanta dhe Kolumbi me 20.5% në 28,000 çanta ndërsa Viet Nam ra me 14.7% në 68,000 çanta.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë