Ekspozite

Ç’mund të na tregojë arti mbi pandemitë

Ndërsa komunitetet e tyre po përballeshin me një armik të padukshëm, artistët shpesh janë përpjekur të kuptojnë shkatërrimin e rastësishëm të sjellë nga viruset. Interpretimi i tyre për tmerret që ata dëshmuan ka ndryshuar rrënjësisht me kalimin e kohës, por ajo që ka mbetur e vazhdueshme është dëshira e artistëve për të kapur thelbin e një epidemie. Përmes këtyre veprave të artit, ata e kanë ri gjetur murtajën si diçka jo të panjohur ose të tmerrshme. 

Përgjatë historisë, artistët kanë përshkruar epidemitë nga korniza thellësisht fetare brenda së cilës ata jetuan.  
Në Evropë, arti që përshkruan “Vdekjen e Zezë” fillimisht u pa si një paralajmërim për ndëshkimin që murtaja do t’u sillte mëkatarëve dhe shoqërive. Shekujt që pasuan sollën një rol të ri për artistin. Detyra e tyre ishte të inkurajojnë empatinë me viktimat e murtajës, të cilat u shoqëruan më vonë me vetë Krishtin, në mënyrë që të lartësojnë dhe stimulojnë kujdestarin kurajoz. 
Gjenerimi i emocioneve të forta dhe shfaqja e forcës superiore për të kapërcyer epideminë ishin mënyra për të mbrojtur dhe sjellë ngushëllim në shoqëritë që vuajnë. Në kohët moderne, artistët kanë krijuar autoportrete për të treguar se si ata mund të durojnë dhe të mos i rezistojnë epidemive që shpalosen rreth tyre. 
Përmes krijimtarisë së tyre, artistët janë munduar te ngrenë pyetje për brishtësinë e jetës dhe marrëdhëniet me hyjnoren. Sot, në një kohë të Covid-19, këto imazhe historike na ofrojnë një shans për të reflektuar në këto pyetje, dhe të shtrojmë vetë te tjera pyetje. 

Murtaja si paralajmërim  
Në një kohë kur pak njerëz mund të lexonin, u krijuan imazhe dramatike me një histori bindëse, për të mahnitur njerëzit dhe për t’i bërë përshtypje me pafundësinë e fuqisë së Zotit për të ndëshkuar mosbindjen. Vdekja nga murtaja u pa jo vetëm si ndëshkimi i Zotit për ligësinë, por si një shenjë se viktima do të duronte një përjetësi vuajtjesh në botën që do të vinte. 
Ky imazh është një nga përfaqësimet e para të Rilindjes së Artit të epidemisë së Vdekjes së Zezë, i cili vrau rreth 25 milion njerëz në Evropë gjatë viteve të tij më shkatërruese. Në këtë dorëshkrim të ilustruar të pikturuar në Toscana në fund të Shekullit XIV, djajtë gjuajnë shigjeta për të shkaktuar tmerrin mbi një masë të ngatërruar të njerëzimit. 
Vrasja është portretizuar në kohë reale, me një shigjetë gati për të goditur kokën e një prej viktimave. Simboli i shigjetave si bartëse të sëmundjes, fatkeqësisë dhe vdekjes tërheq një venë të pasur të metaforave të shigjetave në Testamentin e Vjetër dhe mitologjinë Greke. 
Historiani australian i artit Dr Louise Marshall argumenton se, në ilustrime si kjo, djajtë janë nënkontraktuar nga Zoti për të mashtruar njerëzimin për mëkatet e tyre. Njerëzit mesjetarë që e panë këtë imazh do të tmerroheshin nga krijesat me krahë sepse besonin se djajtë kishin dalë nga nëntoka, për të mos i kërcënuar ata me fuqi të jashtëzakonshme. 
Ky portretizim na tregon masakrën e djallit si pa dallim, duke dalë nga atmosfera e korruptuar e reve të errëta për të synuar tërë komunitetin. ” 

“Imazhi vepron si një paralajmërim jo vetëm për humbjen e një komuniteti, por edhe për vetë fundin e botës,” thotë Dr. Marshall. 
Në këtë kuptim të murtajës, apokalipsi është dhënë për përfitimin përfundimtar të njerëzimit, në mënyrë që të mësojmë gabimin e rrugëve tona dhe të përmbushim vullnetin hyjnor duke jetuar një jetë të vërtetë të krishterë. 
Rrëfimi i ndëshkimit të murtajës gjithashtu bën pjesë në tregimin e çlirimit të popullit hebre nga Egjipti, i rrëfyer nga komunitetet hebraike. 
Dorëshkrimi u dha nga Judenjtë në Kataloni për të mos u përdorur në vaktin e tyre vjetor të Pashkës. Këtu, Faraoni dhe një nga oborrtarët e tij goditen për mëkatet e tyre, për të shtypur skllevërit izraelitë, për të cilët Egjiptianët pretendonin se ishin si insektet. Profesori i fesë dhe kulturës vizive, Dr Marc Michael Epstein, nënvizon “dënimin ekstrem të zbuluar në detaje të këtij imazhi, të tre qenve që shajnë plagët e acaruara të pronarëve të tyre mëkatarë”. 
Veprat e artit të krijuara gjatë kohërave të murtajës i’ u kujtuan madje edhe më të fuqishmëve se jeta e tyre ishte e brishtë, e përkohshme. Në shumë piktura të murtajës vihet theksi në vdekjen e papritur. Përsëritet imazhi i “danse macabre”;, ku të gjithë inkurajohen nga personifikimi i vdekjes për të kërcyer në varrin e tyre. 

Ekziston gjithashtu një përdorim i gjerë i orarit për të paralajmëruar besimtarët se ata kishin një orar te caktuar për të rregulluar punët dhe qetësuar shpirtrat e tyre para se murtaja t’i vrasë ato pa paralajmëruar. 

Empatia frymëzuese e murtajës  
Kishte një zhvillim dramatik në artin e murtajës me krijimin e Il Morbetto (Murtaja), i gdhendur nga Marcantonio Raimondi në fillim të Shekullit të 16-të, bazuar në një vepër të Raphael. 
Sipas historianit të artit të murtajës amerikane, Dr Sheila Barker, “ajo që është e rëndësishme për këtë imazh të vogël është përqendrimi i tij tek disa individë, të dalluar për moshën dhe gjininë e tyre”. Këta personazhe janë bërë të humanizuar, duke na detyruar të ndiejmë dhembshuri për vuajtjet e tyre. Ne shohim që të sëmurëve u është kushtuar një kujdes i tillë i butë që ne mendojmë se edhe ne duhet të veprojmë për të lehtësuar dhimbjen e tyre. Këtu, një vepër arti ka potencialin të na bindë të bëjmë diçka nga të cilën mund të kemi frikë të bëjmë – të kujdesesh për shpirtrat e sëmurë. 
Kjo zhvendosje në artin e murtajës përkoi me një kuptim të ri të shëndetit publik. Të gjithë anëtarët e shoqërisë merituan të mbroheshin, jo vetëm të pasurit që mund të shpëtonin në vilat e vendit të tyre. Mjekët që ikën nga qyteti për sigurinë e tyre duhej të ndëshkoheshin. 
Kjo temë empatie u zhvillua më tej në Shekullin 17 dhe 18, me përafrimin më të ngushtë të Kishës Katolike me një agjendë të shëndetit publik. Arti i murtajës filloi të shfaqet brenda kishave dhe manastireve. Vuajtjet e murtajës tani ishin të lidhur me vetë Krishtin. Dr Barker argumenton se qëllimi që qëndron pas këtij identifikimi ishte “të bindnin fqinjët të kapërcejnë frikën e tyre për erën e keqe të trupit që po vdes dhe pafundësinë e vdekjes duke mësuar të duan viktimat ngjitëse të murtajës”. Ata që ishin kujdesur për të vuajturit potencialisht sakrifikuan veten e tyre dhe për këtë arsye u lartësuan duke u portretizuar si shenjtorë. 


Fuqia shëruese Në Shekullin 17 
 Shumë njerëz besuan se imagjinata kishte fuqinë për të dëmtuar ose shëruar. Artisti francez Nicolas Poussin pikturoi “Plaga e Ashdod”(1630-1631) në mes të një shpërthimi të murtajës në Itali. Në një rikrijim të një skene biblike tragjike të largët, e cila provokon ndjenja tmerri dhe dëshpërimi, Dr Barker beson se “artisti dëshironte ta mbronte shikuesin nga vetë sëmundja që piktura përshkruan”. Duke ngjallur emocione të fuqishme për një pikëllim të largët, shikuesit do të përjetonin një spastrim katartik, duke inokuluar veten kundër ankthit që i rrethon. 
Murtaja e vogëlushes shkatërroi Japoninë gjatë shumë shekujve. Një vepër arti e krijuar në 1892 përshkruan luftëtarin mitik Samurai, Minamoto no Tametomo, duke rezistuar dy perëndive të vogla, ‘variola major’ dhe ‘variola minor’ Luftëtari, i njohur për qëndrueshmërinë dhe forcën e tij, është portretizuar si i fortë dhe i sigurt, i veshur me rroba të zbukuruara me ngjyrë të kuqe dhe i armatosur me shpata dhe një shushurimë plot shigjeta. Në të kundërt, perënditë e vogla të imëta, të frikësuar, të pangjyrë janë shtrydhur pafuqishëm në cepin e figurës. 

Lundrimi i dhimbjeve përmes autoportretit 

Artistët modernë dhe bashkëkohorë kanë krijuar autoportrete për të kuptuar vuajtjen e tyre, duke menduar njëkohësisht edhe temat e jetës dhe vdekjes. 
Kur Gripi Spanjoll goditi Evropën menjëherë pas Luftës së Parë Botërore, artisti norvegjez Edvard Munch u bë një nga viktimat e tij. Ndërsa trupi i tij ishte akoma i kapluar nga gripi, ai pikturoi traumën e tij – të zbehtë, të rraskapitur dhe të vetmuar, me një gojë të hapur. Goja e zbrazët i bën jehonë veprës së tij më të famshme, “The Scream” dhe mbase përshkruan vështirësinë e Munch në atë kohë. 
Ekziston një ndjenjë e fortë e disorientimit dhe shpërbërjes, me figurën dhe mobiliet që përzihen së bashku në një delirium perceptimi. Fleta e artistit duket si një kufomë. Në dallim me disa nga përshkrimet e mëparshme të Munch rreth sëmundjes, në të cilat ai portretizon të dashurit e personit të sëmurë duke pritur me ankth dhe frikë, artisti këtu portretizon veten si viktimë, i cili duhet ta durojë këtë plagë i izoluar dhe i vetëm. 
Në 1918, artisti austriak Egon Schiele punoj në një pikturë të familjes së tij, me gruan e tij shtatzënë. Fëmija i vogël i paraqitur në pikturë përfaqëson fëmijën e pa lindur të çiftit. Atë vjeshtë, të dy Edith dhe Egon vdiqën nga Gripi Spanjoll. Fëmija i tyre nuk lindi kurrë. Schiele i kushtoi shumë rëndësi autoportreteve, duke shprehur ankthin e tij të brendshëm përmes pozicioneve të trupit eksentrik. Cilësia e tejdukshme e lëkurës është e papërpunuar, sikur të na jepet një vështrim i brendshëm i tyre i torturuar, dhe shprehjet e fytyrës janë të ndjeshme ndërsa njëkohësisht japin dorëheqjen. 
David Wojnarowicz ishte një artist amerikan që krijoi një trup të HIV-Aids, me idenë e një kritike ndaj qeverisë amerikane dhe Kishës Katolike për dështimin në promovimin e informacionit për seksin e sigurt. Në një autoportret thellësisht personal, të patheksuar, ai reflekton mbi vdekshmërinë e tij. Rreth gjashtë muaj para se të vdiste nga Sida, Wojnarowicz po udhëtonte nëpër Luginën e Vdekjes në Kaliforni dhe i kërkoi shokut të tij të udhëtimit Marion Scemama të ndalonte. Ai doli nga makina dhe filloi me tërbim të godasë tokën me duar, përpara se të digjte veten. 

Platformat digjitale të ditës së sotme po i lejojnë artistët ti përgjigjen krizës Covid-19 duke u shprehur në kohë reale. Në të gjithë botën, artistët ngadalë po e kuptojnë koronavirusin dhe reagimin ndaj tij. Historianët e artit bashkëkohor po presin me padurim punën e tyre. Ne që po jetojmë përmes kësaj murtaje të ditëve moderne do të jetojmë me këto imazhe që shfaqen. Këto madje mund të rimarrin një kontroll mbi një përvojë që kërcënon kaq shumë njerëzimin dhe jetën tonë të globalizuar. 

Burimi:BBC/ Përktheu Gazeta “Si”

Ky material nuk lejohet të kopjohet, apo riprodhohet pa miratimin e Gazetës “Si”. Ai është pronë intelektuale e gazetasi.al dhe si i tillë mbrohet nga ligji

Më Shumë