Keshilla

Çfarë e shkakton dhjamosjen e organeve

Yndyra rreth organeve është shumë më e rrezikshme se sa yndyra që krijohet nën lëkurë, në zonën belit, kofshëve etj. Nëse akumulimi i yndyrës nën lëkurë, në raste ekstreme, mund të hiqet kirurgjikisht, mjekët nuk kanë mësuar ende se si të heqin shtresën e yndyrës përreth organeve.

Pse është kaq e rrezikshme?

Depozitat e brendshme janë në të vërtetë të rëndësishme për trupin, pasi ato mbrojnë organet e brendshme nga efektet e mjedisit të brendshëm. Megjithatë, masa e tyre e përgjithshme nuk duhet të tejkalojë 10% -15% të shumës totale të të gjithë yndyrës së trupit.

Yndyra më shumë se normat e lejuara është një rrezik për shëndetin. Yndyra e tepërt në pjesën e brendshme mund të shkaktojë sëmundje të tilla si:

Venat me variçe, pasi ekziston një presion i tepruar tek  këmbët

Infarkt miokardi, kjo ndodh kur zemra është e mbuluar me yndyrë , kjo mund të çojë në pasoja katastrofike;

Sëmundjet e një natyre onkologjike;

Çrregullime hormonale;

Shkelje e proceseve metabolike në trup.

 Ku ndryshon nga yndyra nën lëkurë?

Trupi ynë ka nevojë për yndyrë nën lëkurë. Duke plotësuar rezervat energjetike të trupit, na jep vitalitet dhe na ngroh kur është ftohtë. Por nëse hani shumë ose shumë shpesh, trupi juaj fillon të rezervojë yndyrë jo në shtresën nën lëkurë, por në afërsi të organeve të brendshme. Një shtresë e tillë e brendshme e yndyrës quhet dhjami i zorrëve.

Ka një rritje të yndyrës në stomak, mëlçi, fshikëz e tëmthit, zorrët, veshkat dhe organet gjenitale. Dhjami i tepërt i brendshëm bllokon rrjedhjen e gjakut dhe limfës tek organet e brendshme. Ventilimi i mushkërive përkeqësohet dhe oksigjeni në trup bëhet i çekuilibruar, gjë që çon në vështirësi në frymëmarrje dhe në gjumë.

Nga vjen?

Akumulimi i yndyrave të tepruar të brendshëm është për shkak të predispozicionit gjenetik. Por mënyra jonë e jetës gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në këtë. Për shembull, shumë e dinë se burrat (edhe nëse janë të hollë) mund  të fitojnë kile në pjesën e barkut nëse konsumojnë shumë birrë. Birra dëmton negativisht testosteronin, i cili është një hormon mashkullor që lufton depozitimin e yndyrës së tepërt.

Pas menopauzës, pavarësisht nga struktura e formës së trupit dhe predispozita gjenetike, trupi i një gruaje redukton ndjeshëm prodhimin e estrogjenit dhe probabiliteti i rritjes së indeve të brendshme rritet ndjeshëm.

Kështu, njerëzit me një çekuilibër hormonal, çrregullime metabolike dhe mënyra e keqe e  jetoses, janë më të rrezikuarit.

Për të përcaktuar sasinë e yndyrës së rrezikshme, sigurisht, është më mirë të shkosh në klinikë dhe të kryhet një ekzaminim mjekësor. Por jo shumë njerëz janë të kujdesshëm kur vjen puna tek vizitat mjekësore.

Së pari, ju duhet të matni belin tuaj. Nëse madhësia e belit tuaj është në normat e pranuara përgjithësisht, atëherë nuk duhet të shqetësoheni për yndyrën në pjesën e brendshme. Norma për gratë është deri në 35 në dhe për burrat - rreth 37 në.

Së dyti, ju llogarisni koeficientin. Matni vithet tuaj dhe belin, ndani madhësinë e belit sipas madhësisë së vitheve. Koeficienti që merrni do të tregojë një devijim nga norma. Për femrat, ajo është më shumë se 0.88 dhe për meshkujt - më shumë se 0.95.

Si mund ta shmangni këtë problem?

Para së gjithash, ju duhet të kaloni në një dietë të shëndetshme. Dieta juaj ditore duhet të përbëhet nga 70% e frutave dhe perimeve. Ulja e konsumit të yndyrave të kafshëve (gjalpë, mish, ose mish derri) dhe yndyrna vegjetale.

Është gjithashtu e nevojshme që të refuzohen yndyrnat trans që përdoren në krijimin e zëvendësuesve të ndryshëm të vajrave natyrore (të ashtuquajtura prodhim të përhapur) Gjithashtu, këto vajra përdoren shpesh në përgatitjen, ëmbëlsirave, biskotave etj.

Rishikoni dietën tuaj dhe eliminoni ushqimet me një indeks të lartë glicerine. Produkte të tilla rrisin në mënyrë dramatike përmbajtjen e sheqerit në gjak, gjë që rrit sintezën e insulinës. Dhe kjo është një rrugë e drejtpërdrejtë për formimin e yndyrës së tepërt në bel.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë