Para

Çfarë duhet të dini për NFT-të, asetet e reja digjitale që po pasurojnë të rinjtë

Non-fungible tokens (NFT) duket se kanë shpërthyer vrullshëm këtë vit. Nga arti dhe muzika te tacos dhe letra higjienike, këto pasuri digjitale janë shitur si tulipanët Hollandezë të shekullit të 17-të, disa për miliona dollarë.

Por, a vlejnë paratë e NFT-ve? Disa ekspertë thonë se ata janë një flluskë e gatshme për të plasur. Të tjerët besojnë se NFT-të janë këtu për të qëndruar dhe se ata do të ndryshojnë investimet përgjithmonë.

Një NFT është një aktiv digjital që përfaqëson objekte të botës reale si arti, muzika, sendet në lojë dhe videot.  Ato blihen dhe shiten në internet, shpesh me kriptovaluta, dhe përgjithësisht janë të koduara me të njëjtin sistem si shumë kripto.

Edhe pse kanë ekzistuar që nga viti 2014, NFT-të po fitojnë famë tani sepse ato po bëhen një mënyrë gjithnjë e më popullore për të blerë dhe shitur vepra arti digjitale. 174 milion dollarë janë shpenzuar për NFT që nga nëntori 2017.

NFT janë gjithashtu përgjithësisht të një lloji, ose shumë të kufizuar, dhe kanë kode unike identifikuese. "Në thelb, NFT krijojnë pamjaftueshmëri digjitale",-thotë Arry Yu, kryetar i Shoqatës së Industrisë së Teknologjisë në Uashington.

Kjo qëndron në kontrast të plotë me shumicën e krijimeve digjitale, të cilat janë pothuajse gjithmonë të pafund në qarkullim. Hipotetikisht, ndërprerja e furnizimit duhet të rrisë vlerën e një aktivi të caktuar, duke supozuar se kërkesa është në rritje.

Por shumë NFT, të paktën në këto ditë të hershme, kanë qenë krijime digjitale që ekzistojnë tashmë në ndonjë formë diku tjetër, si videoklipe ikonike nga lojërat NBA ose versione të siguruara të artit digjital që tashmë qarkullojnë në Instagram.

Për shembull, artisti i famshëm digjital Mike Winklemann, i njohur më mirë si "Beeple" përpunoi një përbërje prej 5.000 vizatimesh ditore për të krijuar ndoshta NFT më të famshëm të momentit, "EVERYDAYS: The First 5.000 Days", i cili u shit për një rekord- duke thyer 69.3 milion dollarë.

Çdokush mund të shikojë imazhet individuale ose edhe të gjithë kolazhin e imazheve në internet falas. Atëherë, përse njerëzit janë të gatshëm të shpenzojnë miliona për diçka që lehtë mund ta shohin ose shkarkojnë?

Sepse një NFT lejon që blerësi të zotërojë sendin origjinal. Jo vetëm kaq, ai përmban vërtetim të integruar, i cili shërben si provë e pronësisë. Koleksionistët vlerësojnë ato "të drejta digjitale të mburrjes" pothuajse më shumë sesa vetë artikulli.

Si ndryshon një NFT nga kriptovaluta?

NFT qëndron për Non-fungible tokens. Në përgjithësi janë ndërtuar duke përdorur të njëjtin lloj programimi si kriptovaluta, si Bitcoin ose Ethereum, por kaq është ngjashmëria.

Paratë fizike dhe kriptovalutat janë "të leverdisshme", që do të thotë se ato mund të tregtohen ose shkëmbehen me njëra-tjetrën. Ata janë gjithashtu të barabartë në vlerë, një dollar gjithmonë vlen një dollar tjetër, një Bitcoin është gjithmonë i barabartë me një Bitcoin tjetër. Vetitë e kriptos e bëjnë atë një mjet të besueshëm për të kryer transaksione në blockchain.

NFT-të janë të ndryshme. Secili ka një nënshkrim digjital që e bën të pamundur shkëmbimin e NFT-ve me ose të barabartë me njëri-tjetrin (pra, jo-fungible). Një klip NBA Top Shot, për shembull, nuk është i barabartë me EVERYDAYS thjesht sepse ata janë të dy NFT. (Një klip NBA Top Shot nuk është domosdoshmërisht i barabartë me një klip tjetër NBA Top Shot.)

NFT ekzistojnë në një blockchain, i cili është një libër publik i shpërndarë që regjistron transaksione. Ju ndoshta jeni më të njohur me blockchain si procesin themelor që bën të mundshme kriptovalutat.

Në mënyrë të veçantë, NFT-të mbahen zakonisht në bllokun e zinxhirit Ethereum, megjithëse blockchains të tjerë gjithashtu i mbështesin ato.

Një NFT është krijuar, ose "minuar" nga objekte digjitale që përfaqësojnë të dy sendet e prekshme dhe të paprekshme, duke përfshirë: Artin; GIF; Videot dhe pikat kryesore sportive; Koleksione; Avatarë virtualë dhe kopje të video lojërave; Atlete me dizajn; Muzikë.

Edhe postimet në Twitter numërohen. Bashkëthemeluesi i Twitter Jack Dorsey shiti postimin e tij të parë ndonjëherë si NFT për më shumë se 2.9 milionë dollarë.

Në thelb, NFT-të janë si sende koleksioniste fizike, vetëm digjitale. Pra, në vend që të marrë një pikturë aktuale vaji të varur në mur, blerësi merr një skedar digjital në vend.

Ata gjithashtu marrin të drejta ekskluzive të pronësisë. Është e drejtë: NFT-të mund të kenë vetëm një pronar në të njëjtën kohë. Të dhënat unike të NFT-ve e bëjnë të lehtë verifikimin e pronësisë së tyre dhe transferimin e shenjave midis pronarëve. Pronari ose krijuesi gjithashtu mund të ruajë informacione specifike brenda tyre. Për shembull, artistët mund të nënshkruajnë veprat e tyre artistike duke përfshirë nënshkrimin e tyre në meta të dhënat e një NFT.

Për çfarë përdoren NFT-të?

Teknologjia Blockchain dhe NFT-të u japin artistëve dhe krijuesve të përmbajtjes një mundësi unike për të fituar para nga produktet e tyre. Për shembull, artistët nuk duhet të mbështeten më në galeritë ose shtëpitë e ankandeve për të shitur artin e tyre. Në vend të kësaj, artisti mund ta shesë atë drejtpërdrejt te konsumatori si një NFT, e cila gjithashtu i lejon ata të mbajnë më shumë fitime. Përveç kësaj, artistët mund të programojnë në honorare, kështu që ata do të marrin një përqindje të shitjeve sa herë që arti i tyre shitet te një pronar i ri. Kjo është një tipar tërheqës pasi artistët zakonisht nuk marrin të ardhura në të ardhmen pasi arti i tyre të shitet për herë të parë.

Arti nuk është mënyra e vetme për të fituar para me NFT. Marka si Charmin dhe Taco Bell kanë nxjerrë në ankand artin me temë NFT për të mbledhur fonde për bamirësi. Charmin e quajti ofertën e saj "NFTP" dhe arti NFT i Taco Bell u shit në minuta, me ofertat më të larta që vinin me 1.5 Ether të e barabartë me 3.723.83 $ në kohën e shkrimit.

Nyan Cat, një GIF e epokës 2011 të një maceje u shit për gati 600.000 dollarë në shkurt. Dhe NBA Top Shot gjeneroi më shumë se 500 milion dollarë në shitje që nga fundi i Marsit. Një NFT vetëm LeBron James fitoi më shumë se 200.000 dollarë.

Edhe të famshëm si Snoop Dogg dhe Lindsay Lohan janë duke hyrë në bandën e NFT, duke lëshuar kujtime unike, vepra arti dhe momente si NFT të siguruara.

Si të blini NFT

Nëse jeni të etur të filloni koleksionin tuaj NFT, do t'ju duhet të blini disa artikuj kryesorë:

Së pari, do t'ju duhet të merrni një portofol digjital që ju lejon të ruani NFT dhe kriptovaluta. Ju me siguri do të duhet të blini një kriptomonedhe, si Ether, në varësi të monedhave që pranon ofruesi juaj NFT. Ju mund të blini kripto duke përdorur një kartë krediti në platforma si Coinbase, Kraken, eToro dhe madje edhe PayPal dhe Robinhood tani. Atëherë do të jeni në gjendje ta zhvendosni atë nga shkëmbimi në portofolin tuaj të zgjedhur.

Do të dëshironi të mbani në mend tarifat ndërsa kërkoni mundësi. Shumica e shkëmbimeve ngarkojnë të paktën një përqindje të transaksionit tuaj kur blini kripto.

Burimi: Forbes/ Përshtati: Gazeta “SI”


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë