Shendet

Çdo porcion i mishit të kuq mund të rrisë rrezikun kardiovaskular me 22%

Një studim i ri identifikoi me kalimin e kohës një rrezik në rritje të sëmundjeve kardiovaskulare aterosklerotike për njerëzit mbi moshën 65 vjeç që hanë mish të kuq.

Gjatë 12.5 viteve të ndjekjes, studiuesit gjetën një lidhje të fortë midis aterosklerozës dhe metabolitëve në mikrobiomën e prodhuar si përgjigje ndaj konsumit të mishit të kuq, por jo mishit të bardhë.

Procesi patologjik që çon në sëmundje koronare të zemrës, goditje në tru dhe sëmundje arteriale quhet sëmundje kardiovaskulare aterosklerotike, ose ASCVD.

Ndërsa shumë studiues dyshojnë se ngrënia e mishit të kuq mund të shkaktojë këtë proces, mekanizmi me të cilin mund të ndodhë kjo ka mbetur i panjohur.

Tani, një studim nga studiuesit në Universitetin Tufts në Medford, Massachusetts mund të ketë identifikuar rrugën që lidh mishin e kuq dhe aterosklerozën, të paktën te njerëzit mbi 65 vjeç.

Studiuesit zbuluan se ngrënia e mishit të kuq çon në prodhimin e metabolitëve në mikrobiomën e trupit që shoqërohen me një rrezik më të lartë të ASCVD tek njerëzit mbi 65 vjeç.

Të kuptuarit e çdo lidhjeje midis mishit dhe ASCVD është veçanërisht kritike për njerëzit e moshuar, të cilët mund të kenë nevojë për proteina për të kompensuar humbjet në forcë dhe masë muskulore.

Studimi zbuloi se 1 porcion mishi të kuq në ditë rrit rrezikun e ASCVD me 22%.

Dr. Meng Wang, autorja e shkrimit thotë se ngrënia e mishit në të tre vaktet çdo ditë do të shoqërohej me një rrezik 82% në rritje të ASCVD.

Studiuesit analizuan të dhënat për gati 4000 burra dhe gra mbi 65 vjeç, të cilët morën pjesë në Studimin e Shëndetit Kardiovaskular.

Dr. Alex Moorman, kardiolog, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, tha se studimi ndihmon në identifikimin e mekanizmit pas kësaj lidhjeje.

“Shumë studime të mëparshme kanë treguar rritje të rrezikut të lidhur me mishin e kuq dhe mishin e përpunuar, por arsyet nuk ishin të qarta”, tha ai.

Studimi zbuloi gjithashtu se konsumimi i mishit të kuq prodhonte lidhje midis niveleve të glukozës në gjak dhe insulinës.

Burimi: Medical News Today. Përshtati: Gazeta "Si".


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë