Libra

Çarls Dikens, shkrimtari që e pa izolimin kudo

Nga Laurence Scott - Në shkurt të vitit 1824, Çarls Dikens pa me ankth si babai i tij u arrestua për borxhe dhe u dërgua në burgun Marshalsea, në jug të Tamizit, në Londër. “Unë vërtet besoja në atë kohë”, i tha Dikens shokut dhe biografit të tij, John Forster, “se ata ma  kishin thyer zemrën”.

Pas pak kohe, nëna e Dikens bashkë vëllezërit e motrat e tij më të vegjël u bashkuan me babanë në Marshalsea, ndërsa Dikens i mllefosur fitoi para në një fabrikë nxirjeje, duke etiketuar kuti  me lustër,  për këpucë dhe çizme.

Edhe pse babai i tij do të lirohej pas disa muajsh, Dikens nuk do ta kalonte kurrë plotësisht kujtimin e burgosjes së familjes së tij. Në biografinë e  vitit 2011, Claire Tomalin vëren se, në moshën e rritur, Dikens u bë “një vizitor i fiksuar i burgjeve”.

Në esenë autobiografike, “Ecjet e natës”, ai përshkruan sesi ndalej në hijet e burgut Newgate, “duke prekur gurët e tij të ashpër” dhe duke qëndruar “tek ajo derë e debitorëve të vegjël- që mbyllej më fort se çdo derë tjetër që ka parë ndonjëherë". Ndërsa po udhëtonte në Amerikë si një autor i famshëm, ai u sigurua të shkonte dhe të shihte burgjet në Boston, Nju Jork dhe Baltimorë, ndër të tjera.

Mania e Dikens u shfaq në romanin e tij të parë, “Klubi Pikuik” dhe do të vazhdonte të përndiqte imagjinatën e tij ndër vite. Në “Shpresat e Mëdha”, heroi provincial Pip viziton Newgate dhe mendon “sa e çuditshme ishte që unë të përfshihesha nga gjithë kjo njollë burgu dhe krimi. . . nisur si një njollë që ishte venitur, por nuk ishte zhdukur; që, në këtë mënyrë të re duhet të përhapë fatin dhe përparimin tim”.  Newgate nuk është vetëm vendosja e turneut të Pipit.

Ai pret të mbyllë Fagin në fund të “Oliver Tuist” dhe, në “Barnaby Rudge”, romani historik në lidhje me trazirat e Gordon të 1780-s, një turmë hyn në burg dhe e djeg atë. “Rrëfenja e  dy qyteteve” fillon me kthimin e një të burgosuri të Bastijës në familjen e tij dhe përfundon në La Force, ku revolucionarët francezë mbajnë të dënuarit për vdekje nga gijotina. Dhe “Dorriti i Vogël”, i cili u serializua midis 1855 dhe 1857, është vendosur në Marshalsea, një kthim i imagjinuar në vendin ku babai i Dikens u mbajt larg tij.

“E vogla Dorrit”  është romani më trazues s i burgut nga Dikens, një studim i planifikuar i kostove të izolimit. Dorritët, si Dikensët, lirohen kur dikush tjetër paguan borxhet e tyre, por Dikens tregon se si e vogla Dorriti, që  ka lindur në Marshalsea, ka vështirësi të dallojë lirinë nga robëria. Dorritët vulosin kthimin e tyre me respekt, në  një turne të dukshëm në Itali, por Dorriti i Vogël nuk mund të pranojë të vërtetën e lirisë.

Ajo lëviz nga një banesë me zbukurime në tjetrën, të gjitha kalojnë përpara vizionit të saj si një procesion i “jorealiteteve”. Ajo mendon në mënyrë cinike për ngjashmëritë midis të burgosurve dhe turistëve: “Ata silleshin rreth  kishave dhe galerive me fotografi, në oborrin e burgut, në mënyrën e vjetër, të zymtë”.

Nga ballkoni i banesës së saj në Venecia, ajo shikon poshtë ujit të errët sikur “mund të thahet dhe t’i tregojë përsëri burgun dhe veten, edhe dhomën e vjetër, edhe të burgosurit e vjetër dhe vizitorët e vjetër: të gjithë realitete të qëndrueshëm,  që nuk kishin ndryshuar kurrë. ”

Duke hapur një derë, sugjeron Dikens, nuk është gjithmonë e mjaftueshme për të liruar dikë. Në fakt, burgu është edhe më i përhapur në punën e tij si metaforë, sesa si mjedis. Coketown, vendndodhja e trilluar industriale e “Kohë të Vështira”, është një vend “ku Natyra ishte aq  fort e murosur jashtë, aq sa ajrit dhe gazrat vrasës ishin murosur brenda”.

“Rrëfenja  e dy qyteteve”  është e mbushur me burgje të tanishme, por edhe banka e romanit, Tellson’s, përshkruhet si një qeli e zhurmshme. Ka shufra hekuri dhe një “muzg të trishtueshëm”, dhe kur një i ri shkon të punojë atje, “ata e fshehën diku derisa të plakej”.

Dikens, i ndikuar nga ditët e tij në fabrikën e nxirjes, ekspozoi me pasion se si punëdhënësit zënë në kurth punëtorët e tyre, por ai gjithashtu spërkati pluhurin e oborrit të burgut mbi shtëpitë e personazheve të tij. Në “Shpresat e Mëdha”, banesa “e zymtë” e zonjushë  Havisham, Shtëpia Satis ka të gjitha tiparet kryesore: “Disa nga dritaret ishin murosur; nga ato që mbetën, të gjithë të ulëtave iu vunë hekura”.

Siç mund t'ju thotë kushdo në karantinë, një burg metaforik ka nevojë për një të burgosur metaforik. Dikens e kuptoi lehtësinë me të cilën ne mund të mbyllemi brenda jetës sonë, qoftë përmes zakonit, rrethanave, padrejtësisë ose qarkut gjithnjë e më të ashpër të fiksimeve tona. Disa nga personazhet e tij më të paharrueshëm janë arrestuar në një farë mënyre.

Zonjusha Havisham, e paaftë të harrojë si u la  në altar, rri kot  në banesën e  saj të shkatërruar. (Në takimin me Pipin, ajo pyet: “Nuk ke frikë nga një grua që nuk ka parë kurrë diell,  qëkur ti  ke lindur?”) Pastaj është zonja Clennam, nga “E vogla Dorriti”, e cila, e ulur në terrin  standard gotik, vazhdimisht brohorit për të kaluarën.

Nga këta njerëz, gjendja e të cilëve mund të na duket e njohur, Dikens shkruan: "Për të ndaluar orën e ekzistencës së zënë, në orën kur ne u sekuestruam personalisht prej saj; të supozojmë që njerëzimi i goditur në moslëvizje, kur na sollën në një vend pa lëvizje [. . .] është sëmundja mendore e pothuajse të gjithë të mbyllurve”.

Për Dikensin, burgimi nuk ishte vetëm një njollë në shoqëri; ishte një aspekt i vetvetes. Emrat e tij të shkëlqyeshëm të karakterit sugjerojnë që personaliteti në vetvete është një lloj kafazi. Është Z. Gradgrind i paepur, budallai zoti  Bumble  dhe “Scrooge” koprraci, emri i të cilit është tërhequr nga “vida” dhe “daltë”, të dyja aluduese të praktikave të pamëshirshme financiare.

Scrooge, i kapur në ndjekjen e parave, është bllokuar nga fiksimet e tij – “i fshehtë dhe i vetëpërmbajtur dhe i vetmuar si një midhje” - dhe Dikens bën të qartë se të gjithë ne ndajmë diçka nga zemra e tij, e kyçur. Në fillim të “Rrëfenja e dy qyteteve” , ai mediton sesa të largët dhe të panjohur jemi me njëri-tjetrin.

Ai imagjinon një “qytet të madh” natën, por në vend që të vizitojë burgjet e tij, ai na kërkon që të konsiderojmë se “secila prej atyre shtëpive të grumbulluara në terr mbyll sekretin e vet; që çdo dhomë në secilën prej tyre mban sekretin e vet; se çdo zemër që rreh në qindra mijëra gjinj atje, është, në disa prej imagjinatave të saj, një sekret afër zemrës!”

Subjektet e Dikensit shpesh varen nga këto sekrete, të cilat në mënyra të ndryshme mbahen, tregtohen dhe zbulohen ndërsa ngjarjet zhvillohen. Por ato ofrojnë më shumë sesa melodramë. Sekreti Dikensian, i mbyllur shpejt brenda gjoksit të personazheve të tij, thekson ndarjen tonë të qenësishme nga njëri-tjetri. Ka, propozon ai, gjithnjë mure të larta mes nesh.

Ky vizion klaustrofobik i vetes  pasqyrohet në komentin më të gjerë shoqëror të Dikens. Megjithëse ai shkroi në epokën Viktoriane, e cila pa ngritjen e rrjeteve të përparuara të komunikimit dhe, përmes hekurudhave të reja, qarkullimin e përmirësuar të njerëzve dhe mallrave, Dikens e kuptoi se si makina e madhe modernizuese prodhonte lloje të reja burgosjesh.

Industrializimi kapi pjesët e popullsisë në punën e përsëritur të fabrikës. Zgjerimi i rrugëve të Londrës zhvendosi të varfrit. Shumë prej tyre jetonin në lagje të varfra, të ngushta dhe të mundimshme  si ato në “Shtëpia e Zymtë”, ku “asgjë nuk do të shihet përveç shtëpive të çmendura, të mbyllura dhe të heshtura".

Kudo  rreth tij, Dikens pa jetë të sekuestruara, me gjithë mitin çlirimtar të progresit. Ai ia vuri shumë fajin shtetit, institucionet e të cilit, ndjeu ai,  i mbytën qytetarët me burokraci. “Shtëpia e Zymtë” është përsëri një shembull i shkëlqyeshëm, pasi satirizon një sistem ligjor që i vendos njerëzit nën makinerinë e saj të ngadaltë.

Padia qendrore e romanit, Jarndyce dhe Jarndyce, ka zgjatur për dekada dhe përfituesit e mundshëm lindin dhe vdesin para se të zgjidhet në Gjykatën Civile.

E moshuara zonjushë Flite, e cila beson se ka një interes në këtë çështje, mban zogj në kafaz në dhomën e saj, për t’i lëshuar kur të vijë më në fund gjykimi. Ajo u referohet si zogjve ashtu edhe pretenduesve të Jarndyce kur thotë: “Jeta e tyre, gjëra të dobëta budallaqe, janë aq të shkurtra në krahasim me procedurat e Gjykatës Civile sa, një nga një, i gjithë koleksioni ka vdekur pa pushim.

Unë dyshoj, a e dini, nëse njëri nga këta, megjithëse janë të gjithë të rinj, do të jetojë i lirë!” Kufizime të tilla shkaktojnë një sëmundje shpirtërore dhe të drejtpërdrejtë; karaktere të shumtë hasin  një epidemi pa emër që i ngjan lisë. Në shoqërinë e mbytur të Dikensit, vetëm sëmundja qarkullon lirshëm.

Në vitin 2019, një mori letrash nga Edward Dutton Cook, një i besuar i gruas së Dikens, Katerinës, bënë lajm. Në njërën nga letrat, Cook pretendon se Dikens i mbante mëri katerinës se kishte humbur bukurinë  e saj dhe se “ai madje u përpoq ta mbyllte në një azil të çmendurish, të gjorën!” Kishte kohë që dihej se Dikens ishte një burrë jo i mirë, madje edhe mizor, por letrat e rindërtojnë autorin si një rojtar të keq burgu.

Si mund të ishte kaq brutal në marrëdhëniet e tij burri që dramatizoi kaq shumë padrejtësi të epokës së tij - kushtet mizore të punëtorëve, dëmi i tregut të martesave në jetën e grave, hipokrizia morale e institucionit? Ai ishte i akorduar qartë me tmerret e burgimit.

Në një skicë të hershme letrare, “Një vizitë në Newgate”, Dikens imagjinon ëndrrën e një të burgosuri, i dënuar të vdesë mëngjesin tjetër. “Nata është e errët dhe e ftohtë”,  shkruan ai, “portat janë lënë të hapura dhe në një çast ai është në rrugë, duke fluturuar nga skena e burgimit si era”.

Ka një jehonë të vetë autorit në këto rreshta. Në letër, Dikens arriti ndjeshmërinë në një mënyrë që nuk mund ta bënte në jetë. Shkrimi i trillimeve e çliroi atë financiarisht, por gjithashtu i ofroi atij një arratisje nga burgu i personalitetit të tij.

Ai u bë, në prodhimin e veprave të tij, qindra njerëz. E megjithatë, ashtu si e vogla  Dorrit, imagjinata e tij e kaloi lirinë e saj duke fluturuar vazhdimisht përsëri brenda mureve të burgjeve.

Nëse fantazma e Dikens është tani në pranga, vetë romanet, për shtrirjen dhe seriozitetin e vizionit të tyre moral, mund të pastrohen nga krimet e autorit të tyre. Arti më i mirë është më dinaku i  artistëve të  arratisjes. Duke farkëtuar në mënyrë misterioze  çelësat e tij, lirohet dhe fluturon. / The New Yorker. Përktheu:Gazeta Si.


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë