Libra

“Buburreci” një satirë e egër kundër Boris Johnson

Historia e re e gjatë e Ian McEwan lidhet me fenomenin e muajve të fundit të mesit të majit në Britaninë e Madhe. “Buburreci” është një goditje e vërtetë, e ulët për Boris Johnson dhe Brexit e tij me çdo kusht, një satirë e ashpër e shoqërisë së sotme dhe tendenca e rrezikshme, në fushën politike, për të mbrojtur si “mrekulli” receta vdekjeprurëse.

Debutimi është Kafka i pastër, një metamorfozë e përmbysur në të cilën nuk është njeriu që e ndryshon veten në një insekt, por e kundërta; dhe vetëm për ta bërë më të vështirë mesazhin, buburreci në fjalë ka largpamësi për ta gjetur veten (me neveri) në këpucët e kryeministrit britanik.

Shpejtësia me të cilën protagonisti është mësuar me trupin e ri që i është dhënë nuk duket të jetë befasuese, edhe nëse – gjatë takimit të parë të biznesit – ai duhet të frenojë orekset e tij, kur kap sytë nga një mushkonjë. Së shpejti gjithçka është e qartë për të: aksionet, ndryshimet e xhaketës, shkatërrimi i kundërshtarëve.

Kryeministri – i cili në trillimin e McEwan quhet Jim Sams – së shpejti zbulon fuqinë shkatërruese të populizmit, dhe përfitimet (kur dëshiron të bësh karrierë në politikë) të kthesave ideologjike.

Gruaja e Shenjtë e demagogjisë, gënjeshtra e keqe që duhet t’u jepet njerëzve në kërkim të shëlbimit, është (si Brexit) një ide revolucionare, por thellësisht e gabuar. Për ca kohë, në këtë botë dystopiane të imagjinuar nga autori, Britania e Madhe është ndarë në dysh: në mesin e ndjekësve konservatorë të ekonomisë siç e njohim ne (dhe që e njohin veten si në drejtim të akrepave të orës, domethënë ata që ecin në drejtim të akrepave të orës), dhe pionierët e “Reversalism”, një teori e re që synon të përmbysë fjalë për fjalë tregun. Punëtorët do të paguajnë punëdhënësit e tyre, do të kompensohen për mallrat sa herë që hyjnë në një dyqan; klientët do të marrin para nga hoteli në të cilin ata qëndrojnë; dhe muzikanti që dëshiron të performojë në klub, do t’i duhet të paguajë një shumë për pronarin.

Sistemi, i mbrojtur si i vetmi që mund të eliminojë papunësinë, dhe të mbushë xhepat e qytetarëve pa marrë parasysh statusin e tyre shoqëror, bëhet shpejt një dukuri e pandalshme. Dhe çfarë më mirë se një buburrec mund ta realizonte një ide të ngjashme?

Kryeministri eliminon shpejt kundërshtarët, krijon me mjeshtëri lajme të rreme, bëhet shpejt aleat me presidentin amerikan, të quajtur Archie Tupper (me të cilin ndien një afinitet misterioz: “Rastësisht edhe ai kishte gjashtë këmbë një herë?”).

McEwan futet në formulën klasike: “ Çdo referencë është thjesht e rastësishme”, në mënyrë që të mos ketë probleme ligjore. Por trillimi i tij është një satirë thellësisht aktuale, shumë e keqe dhe që godet në shenjë.

Kryeministri-buburreci prishi shpejt marrëdhëniet me Europën, dhe veçanërisht me Francën, duke mbjellë barërat e këqija në formën e lajmeve të rreme dhe intrigave në hije. Duke e pyetur Sams-un pse britanikët vendosën të veprojnë me kaq marrëzi, kundër interesave të tyre, buburreci nuk e di, ose nuk dëshiron, të përgjigjet. Ajo që ka rëndësi është kthimi për të mbizotëruar botën. A mundet që një ligj i votuar nga njerëzit të jetë në madhështinë e pafundme të krijimit? /Il Messaggero.it/

Më Shumë