Njerez

Britania e Madhe/ Skandali i gjakut të infektuar, 30 mijë të prekur, të paktën 3000 të vdekur, (mes tyre shumë fëmijë). Nuk ishte aksident!

“Një fatkeqësi që mund dhe duhej të ishte shmangur”.

Shtatë vite hetim, një raport 2500 faqesh dhe në fund dënimi total dhe absolut i autoriteteve, nga qeveritë e deri te drejtorët mjekësorë të institucioneve të ndryshme. Është dita e së vërtetës për 30,000 viktimat e atij që përkufizohet si skandali më i rëndë në historinë e shëndetit publik britanik, përdorimi - në vitet '70, '80 dhe në fillim të viteve '90 të gjakut të infektuar për transfuzione dhe procedura mjekësore. Një praktikë që deri më tani ka shkaktuar më shumë se 3000 vdekje, duke përfshirë shumë fëmijë, dhe ka shkaktuar vuajtje dhe shkatërrime në dhjetëra mijëra familje.

Gjetjet e raportit të Sir Brian Langstaff, gjyqtari i Gjykatës së Lartë që drejtoi hetimin, nënvizojnë se "ky nuk ishte një aksident": qeveri të ndryshme kanë "fshehur të vërtetën" dhe u kanë dhënë viktimave informacione të pasakta, si p.sh. "ata kishin marrë kujdesin më të mirë në dispozicion në atë kohë"

"Më shumë se 30,000 njerëz janë infektuar, më shumë se 3,000 kanë vdekur: një total i destinuar të rritet sepse çdo javë ka më shumë vdekje," specifikoi Sir Brian.

Përpara sallës Methodist në Ëestminster, ku pasdite do të ketë një ceremoni në nderim të viktimave, mijëra njerëz dolën të hënën

Për Kate Burt, shefen ekzekutive të Shoqatës së Hemofilisë, raporti dhe publikimi i tij janë dëshmi se “për vite me radhë qeveria ka refuzuar të pranojë dhimbjen dhe vuajtjet e atyre që janë përfshirë në këtë skandal dhe të njohë përmasat e dështimit të saj. Shumë njerëz vdiqën duke besuar se asnjë kryeministër nuk do ta pranonte kurrë përgjegjësinë për atë që ndodhi. Një komunitet thellësisht i dëmtuar dhe i plagosur është margjinalizuar dhe injoruar nga institucionet e krijuara për të mbrojtur të drejtat e tyre”.

Në vitin 2022, presidenti i hetimit nënvizoi me një raport të ndërmjetëm se ai kishte zbuluar "dështime individuale, kolektive dhe sistematike" dhe rekomandoi që prindërve dhe të miturve që kishin humbur një të dashur t'u shpërndaheshin menjëherë 100,000 paund secili, afërsisht 117,000 euro, "për të lehtësuar vështirësi të menjëhershme” ndërkohë që presin një kompensim më të rëndësishëm. Megjithatë, deri më tani, pavarësisht rekomandimeve të Sir Brian, "një plan për kompensim adekuat" nuk është krijuar.

 Për ministrin e Thesarit Jeremy Hunt, i cili në të kaluarën ishte Ministër i Shëndetësisë, është "rasti më i keq që është përballur ndonjëherë" në jetën e tij: "Çdo politikan - tha ai - duhet të turpërohet që u desh kaq shumë për të pranuar faktet".

Fakte gjeneza e të cilave daton rreth gjysmë shekulli më parë kur, përballë mungesës së produkteve të gjakut, plazma u importua nga SHBA-të pa iu nënshtruar analizave të nevojshme, praktikë që u përsërit deri në fillim të viteve nëntëdhjetë, pavarësisht alarmit të ngritur. nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, dhe që transmetoi hepatitin C dhe HIV te pacientët.

Pasdite pritet një ndjese publike nga qeveria, ku në parlament do të flasë kryeministri Rishi Sunak.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë