Politike

“Bota qesh” me Donald Trump

Një proverb i hershëm latin thotë se “çdo të mbjellësh, do të korrësh”. Donald Trump korri në Asamblenë e Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara pikërisht atë që kishte mbjellë vetë për vite me radhë.

Presidenti i Shteteve të Bashkuara ka kritikuar shpesh paraardhësin e tij, Barack Obama për politikat e jashtme.

“Ne na duhet një President pas shpinës së të cilit nuk na qesh bota”, cicëronte Donald Trump në vitin 2014.

Nëse për Obamën deklaronte se po e “përqeshte” bota pas shpine, atë vetë “bota” e qeshi përballë dhe pikërisht në fjalimin e mbajtur para udhëheqësve dhe diplomatëve të mbledhur në Nju Jork për punimet e zakonshme të Asamblesë së OKB-së.

Të qeshurat shpërthyen pas mburrjeve të Donald Trump, që edhe në një forum global udhëheqësish politikë foli për arritjet e administratës së vet.

“Sot jam këtu para Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara për t’u njohur me progresin e jashtëzakonshëm që ne kemi bërë. Në më pak se dy vite, administrata ime ka arritur më shumë se çdo administratë tjetër në historinë e vendit tonë dhe kjo është e vërtetë”, nisi ai fjalimin e vet.

Salla shpërtheu në të qeshura, të cilat Trump nuk i priste. “Nuk e prisja këtë reagim, por s’prish punë!”, vazhdoi Trump, duke mveshur edhe vetë një buzëqeshje dukshëm sikletosëse.

Në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së do të diskutohen një sërë çështjesh globale, kryesisht për sigurinë dhe tregtinë. Në të dyja këto fusha, Donald Trump është kritikuar brenda dhe jashtë SHBA për qëndrimet e tij.

Sa i përket sigurisë, ai u është kundërvënë edhe aleatëve europianë në NATO, por edhe duke sfiduar një qëndrim të hershëm të Uashingtonit e duke njohur Jeruzalemin si kryqytet të Izraelit.

Për tregtinë “armiqtë” që e rrethojnë nga të gjitha anët, duke nisur që nga Meksika e Kanadaja, me të cilat nisi rishikimin e tregtisë së lirë, e deri tek Kina dhe Bashkimi Europian, që po i sfidon me tarifimin e mallrave kyçe.

Më Shumë