Treg

Borrell: Dëmtimi i Nord Stream ishte i qëllimshëm, BE do të ndërmarrë masa

"Dëmtimi i rëndë i dy tubacioneve të gazit nga Rusia ishte i qëllimshëm dhe Bashkimi Europian do të ndërmarrë më shumë hapa për të forcuar sigurinë e tij energjetike, tha shefi i politikës së jashtme të bllokut", Josep Borrell. 

Sulmet nënkuptojnë se infrastruktura kritike në Europë është tani një objektiv, sipas ministrit gjerman të ekonomisë Robert Habeck.  

Çmimet e gazit u rritën për shkak të shqetësimeve për furnizimin, pasi Gazprom PJSC paralajmëroi se flukset përmes Ukrainës janë gjithashtu në rrezik. Të gjithë sytë janë tani në reagimin e qeverive europiane dhe tregtarët po shikojnë të dhënat e rrjedhës së gazit nga Ukraina. 

Presidentja e Komisionit Europian, Ursula von der Leyen paralajmëroi se Europa do të japë "përgjigjen më të fortë të mundshme" nëse dëmtimi në tubacionet Nord Stream 1 dhe 2 rezulton të jetë i qëllimshëm. Ajo tha se çdo dëmtim i qëllimshëm në infrastrukturën energjetike të Europës është "i papranueshëm".

Hetimi i tubacionit nuk do të fillojë për të paktën një javë

Mund të duhen deri në dy javë përpara se të fillojë një hetim i rrjedhjeve të Nord Stream, tha ministri danez i Mbrojtjes Morten Bodskov për mediat lokale.

“Mund të duhet një javë ose 14 ditë përpara se presioni në tubacione të bjerë mjaftueshëm që të ketë qetësi të mjaftueshme për të parë ndonjë gjë,” tha ai.

15 vende të BE-së kthejnë kufirin e çmimit të gazit

Një kufi mbi çmimin e gazit natyror duhet të zbatohet për të gjitha transaksionet, thanë 15 ministrat e Energjisë së BE-së në një letër drejtuar Komisionit Europian.

 Kufiri është një prioritet dhe mund të kombinohet me propozime për të forcuar mbikëqyrjen financiare të tregut të gazit dhe për të zhvilluar standarde alternative për çmimin e gazit në Europë.

Krahu ekzekutiv i Bashkimit Europian planifikon të diskutojë mundësinë e vendosjes së një kufiri të çmimit të gazit në një dokument që do t'u paraqitet vendeve anëtare.

Çmimet e gazit natyror në Europë u rritën me 11%, pasi Gazprom i Rusisë paralajmëroi se furnizimet nëpërmjet Ukrainës janë në rrezik nëse vendi ndjek një mosmarrëveshje mbi pagesat e tranzitit. Paralajmërimi erdhi pasi u raportuan rrjedhje në tubacionet Nord Stream për në Gjermani, për të cilat autoritetet dyshojnë se janë shkaktuar nga sabotazhi. 

Burimi: Bloomberg/ Përshtati: Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë