Bota

Boris Johnson dhe Covid, raporti parlamentar: Një dështim i shëndetit publik

Mallkimi dhe shpëtimi, dështimi me imunitetin e tufës dhe suksesi i vaksinave: dy fytyrat e pandemisë në Britaninë e Madhe gjenden në 150 faqet e raportit të parë zyrtar mbi përgjigjen e Londrës ndaj emergjencës anti-Covid.

Bëhet fjalë për një hetim të gjithanshëm të kryer së bashku nga komitetet parlamentare për Shëndetin dhe Shkencën, të cilët ishin në gjendje të konsultonin dhjetëra dëshmitarë. Ndoshta nisma e parë e këtij lloji në botë, duke konfirmuar fuqinë e demokracisë britanike.

Ajo që bie në sy mbi të gjitha është "pars destruens": vonesa në prezantimin e bllokimit të parë vitin e kaluar ishte "një nga dështimet më të rëndësishme të shëndetit publik që Mbretëria e Bashkuar ka përjetuar ndonjëherë".

Një hezitim për shkak të "të menduarit në grup", që pengoi ministrat të vinin në dyshim strategjinë e imunitetit të tufës, e cila ishte sugjeruar nga ekspertët shkencorë: me rezultatin e shkaktimit të mijëra viktimave.

Në të njëjtën mënyrë, ‘masakra’ në shtëpitë e të moshuarve, një nga më të këqijat në Evropë, mund të ishte shmangur: por të moshuarit ishin vetëm një "mendim i prapambetur" për qeverinë. Dhe kështu, dështimi i sistemit të testimit dhe gjurmimit nuk arriti të parandalojë përdorimin e bllokimeve të mëvonshme.

Sidoqoftë, i njëjti raport parlamentar, pranon se programi i vaksinimit përfaqëson "një nga nismat më efektive në historinë britanike", e cila ka "shpenguar" gabimet fillestare.

Vendimi i Boris Johnson për të caktuar një investitor privat, Kate Bingham, si kreu i grupit të vaksinave, quhet "një mashtrim": ashtu siç vlerësohet qasja "agresive" për blerjen e vaksinave, si dhe "e shkathët dhe inovative” e rregullatorëve ekonomikë.

Siç përfunduan edhe presidentët e dy komisioneve, Jeremy Hunt dhe Greg Clark, "përgjigja britanike, ka kombinuar rezultate të mëdha dhe gabime të mëdha: dhe është jetike të mësohet nga të dy".

Bilanci përfundimtar është ndoshta ende i parakohshëm: por deri më sot, Britania e Madhe është vetëm në vendin e 21-të në renditjen e trishtuar botërore të vdekshmërisë nga Covid 19, me 2,029 vdekje për milion njerëz

Por mbi të gjitha, ndërsa vendet e tjera po luftojnë midis ndalimeve dhe mbylljeve, falë vaksinave, Londra tani është kthyer në normalitet të plotë që nga shtatori. Parë nga këtu, Covid duket vetëm një kujtim i trishtuar.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë