Libra

“Bloomsday”, pse James Joyce festohet në të gjithë botën sot

“Bloomsday” është përkujtimore vjetore e mbajtur në Dublin - dhe më gjerë - kushtuar shkrimtarit irlandez, James Joyce. Kjo festë mbahet çdo 16 qershor për nder të romanit të tij më të famshëm, “Uliksi”, i cili tregon historitë e jetës së protagonistëve të ndryshëm që vijnë në jetë më 16 qershor 1904, në Dublin. Emri i tij rrjedh padyshim nga mbiemri i protagonistit të romanit, Leopold Bloom. Botimi i tij i parë u zhvillua në vitin 1950 me rastin e tridhjetë vjetorit të botimit të romanit, nga disa shkrimtarë të cilët vendosën ta nderonin autorin duke rikthyer bredhjet e Leopoldit në qytetin e tij.

16 qershor 1904

Pa dyshim, pjesa më interesante dhe e famshme e historisë së romanit është ajo e treguar në rrjedhën e vetëdijes nga Leopold Bloom. Leopold merr reklama për një gazetë dhe jeton me gruan e tij, Molly. Kjo sigurisht që është një lloj parodie e Penelopës nga Odisea, me ndryshimin e vetëm se, ndërsa bashkëshortja e Uliksit e pret për njëzet vjet duke qëndruar besnike, Molly, nga ana tjetër, ka një lidhje jashtëmartesore, për të cilën Leopold, ndër të tjera, është gjithashtu i vetëdijshëm.

'Uliksi" i James Joyce

16 qershori sot

Në Dublin, Nju Jork, Pula, Melburn, Shangai, Moskë, Paris, Londër, Montreal, Sao Paulo, San Francisco dhe të paktën njëqind qendra të tjera të mëdha dhe të vogla nëpër botë, përfshirë Trieste - qytete që, ndër të tjera, me emrin atdheu i tij i dytë - Bloomsday do të festohet. Por në këtë vit pandemie dhe kufizimesh, shumë nga ngjarjet përkujtimore lëvizin në internet dhe bëhen virtuale. Midis këtyre edhe Bloomsday i famshëm i Genova.

Edhe në Shqipëri kjo ditë festohej nga galeri “Zenit Art” e Krenar Zejnos, botuesi i Uliksit në shqip dhe nga kafe-librari “E për-7-shme” nga Agron Tufa dhe Elvana Zaimi.

Përkthyesi i kësaj kryevepre në shqip është Idlir Azizi.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë