Para

Bitcoini dhe Ari sinkronizohen në kohë trazirash

Statusi i arit dhe monedhës virtual mbështetet tek besimi, jo në fakte, shkruan opinionisti i Bloomberg Tim Culpan. Me shqetësimet në lidhje me një luftë në rritje rreth monedhës, investitorët kanë arritur të strehohen në parajsën e arit.

Vetëm këtë here, ari ka një mik: Bitcoin. Këmbimi i arit në dollarë është rritur këtë muaj 7%, Bitcoin 18%.

“Ari nuk është përgjegjësi e askujt dhe nuk mund të printohet,” tha Robert Mundell, një ekonomist i Universitetit Columbia në 2011. Ungjillistët e Monedhave virtuale këndojnë të njëjtin refren: Bitcoin nuk ka një bankë qendrore. Por Tim Culpan mbetet skeptik: “Kërkesa për monedhën dixhitale; rrjedhjet dhe rrjedhat, nxiten kryesisht nga faktorë emocional si lakmia dhe frika … Ari nuk është shumë më racional, sepse çmimet e arit gjithashtu varen nga psikologjia njerëzore dhe sjellja e investimeve të ngjashme “.

 

Më Shumë