Treg

BE, rregulla të reja për kriptomonedhat: Masa për të mbrojtur trashëgiminë dhe të drejtat e investitorëve

Komisioni propozon të rregullojë monedhat dixhitale si Libra, brenda një kuadri normash të vlefshme për të gjithë Bashkimin Europian

Në një kontekst ekonomik të pasigurt, Komisioni Europian ka vendosur të rregullojë monedhat dixhitale, si Libra, kriptovaluta e krijuar nga Facebook. Objektivi është të rregullojë, jo të ndalojë, ka dashur të nënvizojë zëvendëspresidenti i ekzekutvit të komunitetit Valdis Dombrovskis. Iniciativa vjen teksa Brukseli po kërkon të drejtojë lindjen e një unioni të tregjeve të kapitalit për të mbështetur rimëkëmbjen, duke harmonizuar rregullat financiare në fushën dixhitale.

«Normat e reja mbi kripto-valutat – ka shpjeguar Komisioni të enjten 24 shtator në Bruksel – do të lejojnë operatorët e autorizuar  në një vend anëtar të caktuar për të siguruar shërbimet e tyre në të gjithë Bashkimin Europian (e ashtuquajtura pasaportë në anglisht, red.). Masat mbrojtëse përfshijnë kërkesat për kapital, ruajtjen e pasurive, një procedurë të detyrueshme ankese në dispozicion të investitorëve dhe të drejtat e investitorëve përkundrejt emetuesit ”.

Kërkesa më të rrepta për kriptovalutat globale

Ekzekutivi i BE-së gjithashtu shtoi se lëshuesit e kripto-monedhave veçanërisht të rëndësishme dhe të mbështetura me pasuri (të ashtuquajturat stabilcoins globale në anglisht) do t’i nënshtrohen kërkesave më të rrepta (për shembull në drejtim të kapitalit, të drejtave të investitorëve dhe madje edhe mbikëqyrjes) Në të njëjtën kohë, Komisioni po propozon një skemë pilot për infrastrukturat e tregut që dëshirojnë të negociojnë dhe zgjidhin transaksione me kripto-monedhat.

Regjimi pilot siguron një mjedis të kontrolluar, “duke lejuar përjashtime të përkohshme nga rregullat ekzistuese në mënyrë që rregullatorët të mund të fitojnë përvojë në përdorimin e teknologjisë, ndërsa sigurojnë që të adresojnë rreziqet për mbrojtjen e investitorëve, integritetin e tregut dhe stabilitetin financiare “. Qëllimi është që të lejohen kompanitë të testojnë dhe të mësojnë më shumë se si rregullat ekzistuese aplikohen në praktikë.

«Një nga shtyllat e strategjisë së financave dixhitale të Komisionit Europian është të sigurojë që legjislacioni i BE favorizon inovacionin – citon dokumentacioni i botuar nga Brukseli -. Ne gjithashtu duam të sigurojmë që Europa mund të shfrytëzojë në maksimum mundësitë që kripto-monedhat kanë për të ofruar, duke zbutur rreziqet për konsumatorët, integritetin e tregut, stabilitetin financiar, transmetimin e politikës monetare dhe sovranitetin monetar “.

Propozimi për një “rezistencë operacionale” në dixhital

Si pjesë e një transformimi dixhital në rritje të botës financiare, Komisioni Europian gjithashtu ka paraqitur një propozim legjislativ që promovon qëndrueshmërinë operacionale në fushën dixhitale. “Vëmendje e veçantë i është kushtuar parimit” i njëjti biznes, i njëjti rrezik, të njëjtat rregulla “për të siguruar mbrojtjen e konsumatorit dhe për të siguruar një fushë të barabartë loje midis institucioneve ekzistuese financiare dhe operatorëve të rinj të tregut”.

Ndërkohë, ekzekutivi i komunitetit gjithashtu dëshiron të vazhdojë punën në funksion të krijimit të një bashkimi të tregjeve të kapitalit. Brukseli synon të krijojë një pikë të vetme hyrëse në Europë për të marrë të dhëna për kompanitë, për të përshpejtuar harmonizimin e ligjit të falimentimit, për të promovuar investime nga bankat dhe kompanitë e sigurimeve në kompanitë europiane. Propozimet e paraqitura nga Komisioni do të duhet të negociohen dhe miratohen nga Këshilli dhe Parlamenti. /Burimi: Il sole 24 ore/ Në shqip: Gazeta “Si”/


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë