Lajme

BE-ja para për ndërtimin e lidhjeve elektrike mes Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut

Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut shumë shpejt do të kenë lidhje të fuqishme për transmetimin e energjisë elektrike.

Projekti i ndërlidhjes së energjisë elektrike nga Maqedonia e Veriut përfshin ndërtimin e infrastrukturës së transmetimit të energjisë nga Manastiri në kufirin shqiptar, me nënstacion në Ohër. Lajmi është konfirmuar nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (EBRD), e cila ka aprovuar një kredi deri në 37 milion EUR për projektin 49 milion eurosh.

BE po bashkë-financon projektin me një grant prej 12 milion eurosh, ndërkohë që Luksemburgu po siguron fonde për ndihmë teknike.

Pjesa e parë e projektit ka të bëjë me projektimin, prokurimin, instalimin, testimin dhe vënien në përdorim të një linje të transmetimit 400 kV nga Manastir në, Ohër dhe më pas në kufirin maqedonas-shqiptar. Ndërtimi pritet të fillojë në 20 dhjetor 2019 dhe të zgjasë rreth 30 muaj.I njëjti afat kohor dhe afati kohor zbatohet edhe për pjesën e dytë të projektit, i cili përfshin zgjatjet e nënstacionit në kufirin shqiptar.

Duke siguruar ndërlidhjen e parë elektrike mes Maqedonisë së Veriut me Shqipërinë, projekti do të krijojë një korridor transmetimi të energjisë elektrike Lindje-Perëndim midis Bullgarisë, Maqedonisë së Veriut, Shqipërisë, Malit të Zi dhe Italisë.

Seksioni midis Bullgarisë dhe Maqedonisë Veriore ka përfunduar. Shqipëria dhe Mali i Zi janë të lidhura me një linjë 400kV dhe kablloja nëndetëse midis Italisë dhe Malit të Zi planifikohet të vihet në përdorim deri në fund të vitit.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë