Biznes

Barometri 2021: Bota e ka humbur besimin te qeveritë. Biznesi më i besuari

Institucioni më i besueshëm gjatë pandemisë në rang global është Biznesi. Instucioni ndaj të cilit qytetarët e botës kanë humbur më shumë besimin gjatë periudhës së pandemisë është Qeveria.

Ky është konkluzioni i Barometrit të Besimit 2021, i cili prej 20 vitesh publikohet nga platforma kërkimore Edelman.com, që beson se monedha kryesore në marrëdhënie që çdo institucion, kompani dhe brand, qeveri, OJF dhe media - ndërton me punonjësit, konsumatorët e të gjithë partnerët është besimi.

Pas një viti shkatërrues dhe me turbullira të paprecedenta, pandemia COVID-19 dhe kriza ekonomike, protesta globale mbi racizmin sistematik dhe paqëndrueshmërinë politike – Barometri i Besimit 2021 i Edelman zbulon një përhapje të gjerë të një epidemie të keqinformimit dhe mosbesimit.

Të dhënat e Barometrit në një qasje krahasuese mes periudhave janar-maj 2020 dhe maj 2020-janar 2021 reflektojnë rënien e theksuar të besimit tek qeveritë krahasuar me entet e tjera si Biznesi, Mediet, OJF-të me -8 pikë në rang global.

Nga  shtetet e marra në shqyrtim për të kryer qasjen krahasuese mes dy periudhave, Korea e Jugut është në vend të parë e cila ka besimin më të madh të humbur ndaj qeverisë, e cila pasohet nga Mbretëria e Bashkuar, Kina, Meksika, etj.

Edhe në Francë ka rënë besimi ndaj qeverisë, por jo në shifra negative si në vendet e tjera të përfaqësuar në sondazh.

Pandemia Globale vendos në provë besimin

Pandemia COVID-19, me më shumë se 1.9 mln jetë të humbura dhe papunësi të vlerësuar në nivelet e Depresionit të Madh, ka përshpejtuar erozionin e besimit në të gjithë botën. Kjo është evidente me një rritje thelbësore në humbjen e beismit në dy ekonomitë më të mëdha të botës: SHBA dhe Kinë. SHBA (40%) dhe Kina (30%)ku qeveritë janë thellësisht të pabesueshme krahasuar me përgjigjet e 26 tregjeve të tjerë. Dhe më e dukshme është rënia e besimit në mesin e qytetarëve të tyre, me SHBA, tashmë në kuartilin e fundit të besimit, duke përjetuar një rënie shtesë prej 5 pikësh që nga zgjedhjet e saj presidenciale në nëntor 2020 dhe Kina duke parë një rënie prej 18 pikësh që nga maji i vitit 2020 .

Ky moment i llogaritjes për vendet në të gjithë botën demonstroi më së shumti  besimin tek qeveria gjatë vitit të kaluar. Qeveria kapi për pak kohë terrenin e lartë, duke dalë si institucioni më i besuar në maj të vitit 2020, kur njerëzit ia besuan asaj drejtimin e luftës kundër COVID-19 dhe rivendosjen e shëndetit ekonomik. Por qeveria dështoi në këtë test gjatë rrugës dhe shpërdoroi atë flluskë besimi, pasi kishte humbur më shumë terren në gjashtë muajt e fundit (me 8 pikë në rang global)

Kriza e lidershipit

Me rritjen e hendekut të besimit që ka rënë në mbarë botën, njerëzit janë në kërkim të një lidershipi dhe zgjidhjeve ndërsa ata refuzojnë krerët që flasin të cilët ata i konsiderojnë jo të besueshëm. Në fakt, asnjë nga udhëheqësit shoqëror—liderët qeveritarë, CEO, gazetarë, madje as liderët fetarë—nuk janë të besueshëm në sytë e publikut për atë që duhet të bëjnë mirë, duke shfaqur rënie të besimit në të gjitha nivelet.

Në veçanti, kredibiliteti ndaj CEO është më I ulti I të gjitha kohërave në shtete të ndryshë, përfshirë Japoninë (18 %) dhe Franca (22 %), duke bërë ndryshimin për liderët CEO më shumë akut sesa ata përpiqen të  adresojnë  problematikat e sotshme.

Infodemia ushqen mosbesimin

Pa gjetur një burim të besueshëm lidershipi, njerëzit nuk dinë se ku dhe nga kush të marrin informacion të besueshëm. Në rang global besimi në të gjitha burimet e lajmeve ka rënë në mënyrë drastike duke regjistruar nivele të ulëta në besimit ndaj mediet sociale (35 përqind) dhe mediet në pronësi (41 përqind) më pak të besuara; mediet tradicionale (53 përqind) panë rënien më të madhe të besimit në tetë pikë në të gjithë botën.

Kjo valë në rritje e keqinformimit dhe mosbesimit po kërcënon shërimin nga COVID-19, pasi njerëzit janë thellësisht të dyshimtë dhe hezitojnë në lidhje me vaksinën COVID-19. Në fakt, midis atyre që praktikojnë nivel të dobët të informacionit - në atë që nuk i kontrollojnë burimet e tyre dhe / ose sigurojnë që informacioni i besueshëm dhe faktik të ndahet - ka ndjeshëm më pak gatishmëri për të marrë vaksinën e disponueshme brenda vitit (59 përqind kundrejt 70 përqind për njerëzit me nivel të mirë të informacionit).

Këto frikëra nga situata pandemike po pengojnë kthimin në vendin e punës, me 58 përqind të punonjësve që zgjedhin të punojnë nga shtëpia si pasojë e frikës së infektimit.

Stekë e lartë për Biznesin

Teksa bota duket me re nga mungesa e besimit dhe keqinformimi, ka një grimë besimi tek biznesi. Stduimi i këtij viti tregon që biznesi është jo vetëm i vetmi institucion i besueshëm mes katër institucioneve të marrë në analizë, por është gjithashtu i vetmi instucion me nivel besueshmërie në rang global 61 %, dhe i vetmi institucion i barë si etik, ashtu edhe kompetent.

Kur qeveria mungon, njerëzit qartësisht presin që biznesi të bëjë një hap përpara dhe të mbushë mungesën, dhe pritshmëri më të larta për biznesin për ti adresuar që të zgjidhë sfidat e sotme. Kjo sjellje nuk ka qenë ndonjëherë më parë kaq e dukshme. Pritshmëritë e larta për biznesin bën që kërkesat e reja të CEO-ve të fokusohen në angazhimin shoqëror me të njëjtën ashpërsi, mendueshmëri dhe energji të përdorur për të dhënë fitime.

Jo vetëm që pritshmëritë ndaj biznesit për të drejtuar theksohen, por dalin fusha të reja që bzinesi mund të adresojë; për shembull, veprimi kryesor i ndërtimit të besimit për biznesin tani është ruajtja e cilësisë së informacionit, duke siguruar që informacioni i besueshëm shkon për punonjësit e tyre dhe mandej për komunitetin. Në fakt, më shumë se gjysma e të anketuarve (53 përqind) besojnë se kur mediet e lajmeve mungojnë, korporatat kanë përgjegjësinë për të mbushur boshllëkun e informacionit.


Copyright © Gazeta “Si”Lajme të lidhura


Më Shumë