Treg

Ari arrin rekord të ri, a do të ketë efekt në ekonominë shqiptare?

Ari ka zgjeruar vlerën e tij në tregjet ndërkombëtare mbi 2,000 dollarë për një ons duke vendosur një rekord të ri të lartë ndërsa aksionet globale ishin më të ultat, teksa investitorët ishin sy e vesh për bisedimet e mëtejshme të SHBA-ve për të zgjeruar stimujt ekonomikë.

Metali i çmuar, i parë si një parajsë gjatë kohërave të pasigurisë, u rrit mbi 0.6 përqind në tregtinë Azi-Paqësor të mërkurën (sot) për të prekur një kuotë të plotë prej 2,031,14 $ për ons troy. Nga mesi i pasdites së djeshme (të martën), ari kishte marrë tashmë një pjesë të kësaj fuqie, duke u tregtuar 0.3 përqind më shumë.

Çmimi i arit është rritur në më shumë se 30 përqind këtë vit, dhe gjatë natës theu nivelin historik prej 2,000 dollarë pasi fitimet e dobëta të korporatave shkaktuan shqetësime për rimëkëmbjen ekonomike të SHBA-ve.

Aksionet humbën pak nga shkëlqimi i tyre, me indeksin Topix të Japonisë duke rënë 0.3 përqind dhe S&P / ASX 200 të Australisë duke rënë 0.6 përqind. CSI 300 i aksioneve të listuara në Shanghai dhe Shenzhen ishte e sheshtë, ndërsa Hang Seng i Hong Kong u rrit me 0.6 përqind.

Kontratat e së ardhmes raportuan S&P 500 të Ëall Street në rënie me 0.2 përqind teksa tregtia amerikane nis më vonë, pasi e mbyllën të martën me rritje 0.4 përqind. FTSE 100 i Londrës pritej të binte me të njëjtën vlerë.

Në afatgjatë, dollari është akoma i ndjeshëm ndaj nënçmimit

Tregtarët janë duke parë nga afër negociatat në Uashington për masat e reja për të mbështetur ekonominë amerikane gjatë pandemisë koronavirus. Udhëheqësit e Kongresit dhe zyrtarët e Shtëpisë së Bardhë paralajmëruan të martën se ata ishin akoma larg një marrëveshjeje të mundshme për më shumë stimuj.

Senatori Mitch Mçonnell, një republikan i spikatur, më parë sinjalizoi gatishmërinë për të zgjatur në kohë pagesat prej 600 $ në javë për amerikanët e pamundur dhe në pamundësise për të punuar për shkak të pandemisë.

“Megjithë vazhdimin e negociatave, bisedimet deri më tani nuk kanë përparuar,” tha Tapas Strickland, një ekonomist në Bankën Kombëtare të Australisë. “Sidoqoftë, tregjet marrin parasysh që zgjedhjet presidenciale të SHBA-ve po afrojnë.”

Indeksi i dollarit, i cili gjurmon monedhën amerikane ndaj një shporte të ngjashmish, ra 0.3 përqind në nivelin më të ulët në më shumë se dy vjet. Disa strategë mendojnë se vlera e monedhës së gjelbër mund të bjerë më tej duke marrë parasysh shtrirjen e lehtësimit monetar në ekonominë më të madhe në botë.

Një ditë më parë

Ari arriti në 2,000 dollarë për ons të martën, një moment historik që arrin një rekord i shkaktuar nga bonot dhe frika e ndikimit të Covid-19 në ekonominë globale. Rritja prej 32 përqind këtë vit e ka bërë arin një nga asetet kryesore në botë me performancën më të mirë, duke reflektuar shqetësimet e investitorëve për numrin në rritje të vazhdueshme të rasteve të reja me koronavirus, veçanërisht në SHBA, dhe ndikimin e triliona dollarëve si stimul nga qeveritë dhe bankat qendrore në të gjithë botën. “Shkaku kryesor [pas performancës] është pasiguria,” tha George Cheveley, një menaxher fondesh në Ninety One. “Është e pasigurt nëse bota do të zhytet në recesion vitin e ardhshëm ose do të rimëkëmbet, e nxitur nga programet stimuluese.”

“Kur mendoni në lidhje me këto dy rezultate, ari ka një vend,” tha ai. Rritja e çmimit të metaleve, e përdorur shpesh si parajsë në kohë stresi, buron pjesërisht nga kërkesa e investitorëve për fonde të tregtuara me ar, të ruajtura  të cilat janë rritur në nivele rekord. Investitorët mbajtën para neto prej 7.4mld $ në para në ETF (Gold backed Exchange Traded Funds ) të mbështetur nga ari muajin e kaluar, sipas të dhënave nga Këshilli Botëror i Arit – duke shtuar në këtë rekord 40 miliardë dollarë që investuan në gjysmën e parë të vitit. Ari do të përfitonte pasi rendimentet e bonove vazhduan të rrëshqisnin (të binin) dhe inflacioni filloi të materializohej, tha Jim Luke, një menaxher fondesh në Schroders. Vlerat reale të bonove 10-vjeçare të SHBA-ve, të cilat marrin parasysh inflacionin, u ulën në nivelin më të ulët të të gjitha kohërave me minus 1.02 përqind këtë muaj.

“Ne jemi në një botë ku inflacioni do të lëvizë mbi objektivat dhe normat reale do të jenë dukshëm më të ulëta se tani,” tha Z. Luke. Në mënyrë tipike, ari vuan një disavantazh në lidhje me bonot e qeverisë – një strehë klasike për investitorët konfuzë – sepse nuk ofron dividentë ose pagesa të interesit. Por lehtësimet agresive nga bankat qendrore, përfshirë programet e mëdha të blerjes së bonove nga Rezerva Federale e SHBA-ve, do të thotë që kthimet në dispozicion të blerësve të rinj të bonove janë të pakta.

Pika referuese e bonove qeveritare 10-vjeçare tani është afro 0.5 përqind. Shumë bono qeveritare mbajnë rendiment negativ, që do të thotë se blerësve u garantohet humbje nëse mbajnë borxhin deri në maturim. Kjo rrit tërheqjen relative të arit. Qeveritë në botë kanë njoftuar stimulim me vlerë 20 trilion dollarë për të luftuar ndikimin e koronavirusit, sipas Bankës së Amerikës, pak më shumë se 20 përqind e produktit të brendshëm bruto global. Banka tha se ndikimi i koronavirusit dhe tensioneve SHBA-Kinë mund të shtyjë çmimin e arit në 3,000 dollarë për një ons troy në 18 muajt e ardhshëm. Ari është akoma nën pronësi të investitorëve globalë në raport me stoqet globale, sipas bankës, me më pak se 3 përqind të aktiveve të tyre në metalin e çmuar. Në 1980, alokimet ishin deri në 6.2 përqind, thanë analistët e bankës. “Ne ende shohim hapësirë ​​të mjaftueshme për tregtarët të marrin në konsideratë rritjen e arit në pronësi të tyre,” shtuan ata.

Çmimi i arit nuk është gjithmonë i lartë për çdo kohë duke marrë parasysh inflacionin. Fahad Kamal, strateg i tregjeve në Kleinëort Hambros, tha që “kur konsideroni inflacionin, çmimi më i lartë I arit I të gjitha kohërave është rreth 2.500 dollarë. . . kur tanket sovjetike u futën në Afganistan në 1979 ”.

Z. Luke në Schroders tha se performanca e arit mund të evoluonte më tej, teksa investitorët të pësuan norma reale negative dhe vlerësime të larta të tregut të aksioneve. “Njerëzit që i hedhin sytë nga ari kanë tendencë të karakterizohen si” manjat ari” (njerëz që marrin vesh)dhe disa kanë atë lloj mentaliteti të besimit të verbër,” tha ai. “Por ajo që tërheq investitorët në ar tani nuk është besim në ar, por është më shumë mungesë besimi në gjëra të tjera – si në bankat qendrore, qeveritë dhe, veçanërisht, mungesa e besimit në disponueshmërinë e kthimeve reale diku tjetër. Ari është e kundërta e kësaj. ” Ari u tregtua për herë të fundit 2.1 përqind në ditë me 2,018 dollarë për një ons troy.

A do të ketë rritja e cmimit të arit efekt në ekonominë shqiptare?

Eksperti i bankave Elvin Meka shpjegon për  gazetën “Si”, se rritja e çmimit të Arit në botë është rrjedhojë logjike e pasigurisë që ekziston rreth krizës shëndetsore, e cila në vijim ka ndikuar e po ndikon dhe në perceptimin e aktorëve dhe investuesve në treg, lidhur me rreziqet madhore me të cilat përballet në vijim ekonomia globale. Ne kushte të tilla, preferohet investimi ne një aktiv që konsiderohet strehë e sigurt për ruajtjen e vlerës. Këtë funksion Ari e ka luajtur në çdo kohë, edhe pas krizës financiare të vitit 2008-2009, madje rivlerësimi i asaj periudhe është pak a shumë në të njëjtat nivele si në situatën aktuale.

Elvin Meka, Dekan në UET

Ai mendon se rritja e çmimit të Arit nuk është se do të ketë ndonjë efekt të gjerë në ekonominë shqiptare, me përjashtim të rritjes së fortë të çmimeve të bizhuterive dhe stolive, si dhe vet shufrave dhe pllakave të Arit, që blihen për investim.

Në ekonomi sipas tij ndikon luhatja e kursit të këmbimit të Lekut me Euron dhe Dollarin.

Vetëm një ditë më parë sipas kursit zyrtar të Bankës së Shqipërisë, dollari pësoi rënie në tregun e brendshëm me 0,26 pikë përqindjeje. Ky trend është vërejtur që të paktën prej fillimit tëmarsit me luhatje.

” Sa për faktin se çfarë këshillohet të bëhet në Shqipëri në këto situata, mendoj se një opsion që mund të konsiderohet nga investuesit është blerja e drejtpërdrejtë te bankat e shufrave dhe pllakave të Arit. Gjithsesi. Kjo alternativë mbetet e kufizuar dhe gjykoj se në kushte të tilla duhet të mbizotërojë logjika e ftohtë e investuesit racional, që në thelb ka diversifikimin e investimeve në një portofol shumëllojësh, sesa thjesht përqendrimin në një aktiv specifik, siç është Ari.”- thotë Meka.

 Sigurisht që, vijon ai, me përmirësimin e situatës shëndetësore dhe rimëkëmbjen ekonomike, edhe çmimi i Arit do të përshtatet, jo vetëm thjesht sipas kërkesave të tregut, por edhe në përputhje me nivelin e perceptimit të rreziqeve në treg.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë