Teknologji

Apple heq aplikacionet ku prindërit kontrollonin fëmijët

Apple ka marrë vendim për të hequr një numër të aplikacioneve të kontrollit prindëror nga App Store për shkak të shqetësimeve të sigurisë.

Disa aplikues u ankuan në New York Times se Apple mori këtë vendim për shkak se ka shitur produktet e saj. Por Apple tha se aplikacionet u hoqën sepse ata “vënë privatësinë dhe sigurinë e përdoruesve në rrezik”. Gjithashtu thuhet se aplikacioneve i ishte dhënë kohë për të bërë ndryshime për të përmbushur rregullat e Apple. Versioni më i fundit i sistemit operativ iOS të Apple ka shtuar Time Screen, të cilat i lejojnë njerëzit të shohin sa kohë shpenzojnë duke përdorur aplikacionet e tyre të preferuara.


Time Screen gjithashtu lejon prindërit të kontrollojnë sa kohë fëmijët e tyre mund të shpenzojnë në aplikacione dhe uebfaqe. Disa aplikues pretenduan se Apple kishte hequr produktet e saj nga App Store pasi u lançua Screen Time dhe tha se po përpiqej të kufizonte konkurrencën.

Megjithatë, në një postim, Apple tha se kishte ndërmarrë veprime kundër aplikacioneve që po përdorin Mobile Device Management (MDM) për të kontrolluar smartfonin e fëmijëve.

Apple njofton shërbime të reja
A është Apple për të zgjeruar biznesin e saj televiziv?
Shumë korporata dhe organizata përdorin MDM për të kontrolluar se çfarë bëjnë punonjësit në telefonat e tyre. Kjo lejon që bizneset të mbajnë nën vëzhgim stafin në atë që bëjnë. Apple tha se nuk ishte e përshtatshme për mjetet e menaxhimit të kohës të fokusuara në familje për të përdorur MDM.

“MDM jep një kontroll të palës së tretë dhe qasje në një pajisje dhe informacionin më të ndjeshëm, duke përfshirë vendndodhjen e përdoruesit, përdorimin e aplikacioneve, llogaritë e-mail, lejet e kamerave dhe historinë e shfletimit”, tha Apple në një blog.

“Është tepër e rrezikshme – dhe një shkelje e qartë e politikave të App Store – për një biznes privat të përqëndruar tek konsumatorët për të instaluar kontrollin MDM mbi pajisjen e një klienti.

“Në kundërshtim me atë që The New York Times raportoi gjatë fundjavës, kjo nuk është çështje e konkurrencës. Është çështje sigurie”.

Më Shumë