Biznes

Facebook i ka shitur të dhënat ndërmarrjeve kineze të listës së zezë të SHBA-ve

Facebook ka shpërndarë të dhënat personale të përdoruesëve të tij të paktën në katër ndërmarrje teknologjike kineze përfshirë Huawei, e cila është në listën e zezë të SHBA-ve sepse është konsideruar një rrezik për sigurinë kombëtare. Sipas New York Times, Facebook ka nënshkruar prej të paktën 2010-ës  një marrvëeshje të ngushtë bashkëpunimi me Huawei, Lenovo, Oppo e TCL për tu lejuar atyre të kenë akses në mënyrë private tëk disa të dhëna të caktuara të klientëve të tij .

 

Facebook ka konfirmuar se marrëveshja është ende në fuqi por që me Huawei do të anulohet brenda javës. Të dielën e kaluar e përditshmja Mola e Madhe fliste për marrëveshje mes shoqërisë së Mark Zurckerberg dhe kolosëve të teknoologjisë si Blackberry, Apple, Samsung e Amazon.

 

Këto marrëveshje i kanë lejuar Facebook që të vendoste një këmbë në tregun e telefonisë celulare ndërkohë që aplikacionet e rrjeteve sociale nuk ishin përhapur ende nëpër celularë. Facebook ka sqaruar dhe garantuar se të dhënat e shpërndara me Huawei kanë mbetur në celular dhe nuk janë mbledhur nga serveri i shoqërisë kineze. Në javët e fundit Trump ka shinjestruar, përveç Huawei edhe Zte, duke ndaluar shitjen e furnizuesëve amerikanë në këto kompani.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë