Treg

A mund të mbijetojë profesioni më i vjetër në botë në epokën e distancimit shoqëror?

Mos puth! U thuaj klientëve të lajnë duart para se të të prekin. Vendosni maskë. Shmangni pozicionet ballë për ballë. Dhe madje: Vish një kostum infermiereje ose mjeku dhe nxirr një termometër - nëse temperatura e tij është normale, bëje atë pjesë të lojës. Nëse ai ka ethe, përfundo seancën.

Këto janë këshilla të vërteta që grupet e komiteteve Covid 19 dhe autoritetet shëndetësore në të gjithë botën po ndajnë në epokën e koronavirusit, duke shpresuar të mbrojnë punëtorët në tregtinë e gjërë dhe shpesh të anashkaluar të seksit. Këshillat nga kolltuku do të ishin që të ndaloni të gjithë punën e ashtuquajtur "shërbim të plotë", por siç paralajmëroi UNAIDS në prill, shumë punonjës të seksit po detyrohen të peshojnë atë që është e sigurt kundër asaj që do të vendosë ushqimin në tryezën e tyre.

Një aksiomë e vjetër e ekonomisë pretendon se investimet në "ves" dhe "mëkat" si lojërat e fatit, alkooli, droga dhe seksi tregtojnë mirë në rëniet ekonomike, sepse njerëzit iu drejtohen atyre qoftë të trishtuar apo të lumtur. Disa vese madje mendohet se janë kundërciklike, duke u rritur kur ekonomia merr të tatpjetën.

Nëse kjo është e vërtetë që vlerësohet për miliona punonjës amerikan të seksit me shërbim të plotë, është e vështirë ta kundërshtosh përfundimisht - seksi me pagesë është i paligjshëm në shumicën e vendeve, kështu që të dhënat në shkallë të gjerë janë të pakta. Por punonjësit e seksit, organizatat humanitare dhe avokatët që punojnë me ta thonë se pandemia ka qenë shkatërruese.

"Prostitucioni duhet të jetë joelastik dhe i provuar që i reziston recesioneve", pohon Caty Simon, që e përshkruan veten si eskortë e lirë, shkrimtare dhe aktiviste, në një qytet të vogël në Masaçutesin Perëndimor. "Por kurrë nuk ka pasur kurrë një recesion më parë ku kontakti personal me njerëzit të ishte i rrezikshëm."

Më pak punë, më shumë rrezik

Urdhrat e bllokimit mund të duken të tepërta për një biznes tashmë të ndaluar, por disa punonjës seksi i thanë CNN që ata kishin zgjedhur të ndalonin së punuari për shkak të frikës së koronavirusit.

Edhe kërkesa nga klientët është qetësuar, ndërsa papunësia në SH.B.A arrin nivelet e Depresionit të Madh, shumë amerikanë kanë më pak të shpenzojnë për shërbime të të gjitha llojeve. Sidoqoftë, çdo punonjës seksi i intervistuar është shprehur se ata ende pranonin kërkesa për t'u takuar personalisht – edhe pse jo aq shpesh si më parë.

"Është detyra ime etike të mos punoj me trupin e askujt për shkak të virusit," tha një punonjës seksi që jeton në San Francisko që është terapist masazhesh, duke shtuar se për shkak të pandemisë arriti që nga 30 klientë në javë të përfundonte në zero të tillë.

"Unë kam jetuar në apartamentin tim për 16 vjet, si, kurrë më parë, tani nuk kam paguar qira me vonesë. Kjo është hera e parë që unë duhet të luftoj për para në San Francisko",

 Në mars, këta punonjës të seksit arritën të të  kërkonin mbështetje financiare tëk grupi humanitar Kolektivi i Punëtorëve të Seksit të Zi, duke marrë një grant emergjence prej 400 dollarësh për të financuar shpenzimet themelore të jetës.

Megjithatë, ky punëtor thotë se ata vazhdojnë të kontaktohen nga klientë të ardhshëm - përfshirë nga mjekë dhe infermierë në spitalin poshtë rrugës. "Ata të luten që të punosh me ta," thanë ata. "Ata po hedhin tërë këto para, 300 dollarë për për një orë. Është një dilemë për mua, sepse kam nevojë për para".

Në përgjithësi, ekzistojnë dy lloje të tregjeve në industrinë e seksit, thotë Scott Cunningham, një ekonomist i Universitetit Baylor i cili studion tregtinë e seksit në Amerikë. "Është puna me paga më të ulëta, ku klientët duket se janë kryesisht të interesuar për përvojën seksuale," thotë ai. "Atëherë, ka një shkallë më të lartë pagash që është një lloj shoqërimi, shoqëruar me shërbime seksuale dhe shumë herë ata klientë do të bëhen të rregullt, ata do të jenë punë e qëndrueshme."

Ndërsa punëtorët e niveleve të larta mund të kenë qenë në gjendje të ndërtojnë një qendrueshmëri financiare para krizës, shumë punëtorë të nivelit të ulët me paga të ulta jetonin ditën - dhe tani klientët e tyre ka më shumë të ngjarë të pushohen, thotë ai. "Ndërsa ul shpërndarjen e pagave për punonjësit e seksit, ka vërtet shumë vuajtje, dhe po kalon fare pa u vënë re," thotë ai.

Një punëtore seksi që ka vazhduar të punojë jashtë shtëpisë së saj në Arizona, i tha CNN se disa prej klientëve të tyre që humbën punën si shoferë, nuk kërkonin më që të punonin për ta. "Unë mund të të tregoj në cilën ditë kanë marrë një bonus financiar klientët e mi për shkak të pandemisë , sepse ajo ditë është kur ata vijnë tek unë. Pastaj për tre ditë, unë mund të mos shoh askënd," thotë ajo.

Në fillim të përhapjes së pandemisë nëpër SHBA, ajo mati temperaturën e klientëve me një termometër dixhital kur ata mbërritën, duke u përpjekur ta bënte në mënyrë seksi duke luajtur "infermieren". Ndërsa ajo nuk e bën atë sjellje vazhdimisht, ajo thotë se ende mban një maskë dhe doreza me klientë të rinj.

Disa janë të irrituar pas muajve të bllokimit dhe kanë ofruar bonuse për të ardhur edhe në kohën e Covid-19, thotë ajo. Të tjerët po kërkojnë ulje  çmimi. "Ka klientë që mund të dëshirojnë ulje të madhe, sepse e dinë që kohët janë të vështira," thotë ajo.

Peshimi i rrezikut kundrejt nevojës

Kur bëhet fjalë për sëmundje ngjitëse, të huajt që shkëmbejnë lëngje është pothuajse makthi i një epidemiologu - dhe klientët që u kërkojnë punonjësve të seksit të marrin përsipër përgjegjësinë nuk është asgjë e re.

Akynos, një punonjës seksi 42-vjeçar me qendër në Neë York dhe Berlin, drejton Kolektivin e Punëtorëve të Seksit të Zi. Teksa ajo nuk është duke punuar aktualisht, thotë se ka vëzhguar një kërkesa të rregullta për punë seksuale me shërbim të plotë, me kërkesa specifike për ndërveprime që kanë shumë gjasa të përhapin ë sëmundje të frymëmarrjes - si puthja. "E dëshirojnë pavarësisht rrezikut të shtuar," thotë ajo. "Nuk duket se iu bëhet shumë vonë për sëmundjen. Ata thonë; Po, unë e di se çfarë po ndodh, por unë ende dua të puth ".

"Është sjellje tipike e një klienti", shton ajo. "Ata gjithmonë duan të që punëtoret e seksit të bëjnë diçka që ata nuk do ta bënin normalisht me askënd tjetër."

Ajo që shqetëson më shumë ekspertët sesa vetë virusi është një potencial në rritje për dhunë dhe abuzim: Me më pak klientë dhe me rënien ekonomike në horizont, punëtorët e seksit që janë akoma aktiv tani mund të jenë më pak selektivë ndaj klientëve dhe më pak të vendosur për kufijtë e tyre. .

"Njerëzit janë me të vërtetë të dëshpëruar tani. Fatkeqësisht, ajo që ndodh në një recesion si ky është që njerëzit duhet të marrin më shumë rreziqe të llogaritura sesa zakonisht. Ata po shkojnë kundër intuitës së tyre dhe bëjnë gjëra që nuk do ti bënin." duke punuar me klientë që e dinë se janë të rrezikshëm, "thotë Simon.

"Është njësoj si pas FOSTA-SESTA, por edhe më keq", shton ajo, duke iu referuar një ligji të vitit 2018 që bëri që platformat dixhitale të ishin me përgjegjësi ligjore për të pritur reklama të shërbimit seksual. Legjislacioni bipartizan u përpoq për të luftuar trafikimin e qenieve njerëzore dhe u drejtua nga disa mbrojtës të të drejtave të njeriut. Por avokatët e dekriminalizimit të tregtisë së seksit thonë se mbyllja e faqeve të reklamave në internet fshiu një mjet të sigurt për takim, negociata dhe verifikimin e klientëve për punonjësit e seksit që nuk janë trafikuar dhe krijuan presion financiar për të ndërmarrë rreziqe shtesë.

Listat e klientëve abuzivë ose që nuk paguajnë - të njohur si "listat e të dhënave të këqija" - ofrojnë shembuj të ftohtë të rrezikut. Një listën e vitit 2019 e përpiluar nga St. James Infirmary, një qendër shëndetësore për punonjësit e seksit në San Francisko, ka ngjarje që nisin nga një punonjëse seksi akuzon një sherif lokal se i bën presion për ti dhënë më shumë sesa një vallëzim, deri tek një grua që përshkruan se digjet me cigare, duke shtuar "Mos e raporto këtë, të lutem jam e frikësuar".

Një vajzë që  e quan veten Baby-Sugar që ofron marrëdhënie seksuale me pagesë në Kaliforni i tha CNN se ajo mendonte se klientët që kërkonin ta takonin përkundër udhëzimeve të distancimit social, ishin marrësit e rrezikut më të madh - një flamur i kuq i mundshëm.

"Lista e klientëve është shumë më në rrezik tani dhe shumë në hije sepse ata tashmë janë të gatshëm të shkelin normat për parandalimin e përhapjes më tej të covid 19," tha 34-vjeçari.

Edhe për ata që ndalojnë së punuari, ajo vëren se kriza ekonomike mund t'i ekspozojë gratë më shumë ndaj dhunës në familje. "Gratë hyjnë në marrëdhënie për të evituar të mospasurit një çati mbi kokë. Dhe kur njerëzit e dinë që ne kemi histori të punës së seksit, ose histori të përdorimit të drogës, atëherë ne shihemi si të dëshpëruara dhe në nevojë dhe në këtë mënyrë është shumë të thjeshtë për të përfituar nga ne, pritet të ofrojmë shërbime në shkëmbim, ”thotë ajo.

Ajo vetë nuk ka një shtëpi të sajën, dhe aktualisht po karantinohet në shtëpinë e një klienti - një situatë varësie me të cilën nuk ndihet gjithmonë rehat. "Të kesh të gjitha vezët e tua në një shportë është e rrezikshme për një punëtore seksi. Ndonjëherë thjesht zgjohem duke u ndjerë në panik dhe bllokuar," tha ajo.

"Pastaj sërish, kush nuk e mendon njësoj tani situatën?"

Sfida e largët e punës

Si në industri të tjera në të gjithë SHBA-në, disa punonjës seksi e kanë zhvilluar punën në distancë, duke mos humbur të ardhurat planifikuara duke ofruar shfaqje provokuese të drejtpërdrejtë, foto dhe biseda përmes internetit.

Një kompani i tha CNN se që nga fillimi i pandemisë në fillim të marsit, regjistrimet e reja janë rritur 75%. Platforma tani po shton rreth 200,000 përdorues të rinj çdo 24 orë. (Platforma nuk ka të bëjë e tëra me seksis "influencuesit dhe të famshmit" të të gjitha llojeve kanë shkarkuar në faqe foto, informacione dhe video nga  jeta e përditshme që të mos mërziten në kohën e izolimit.)

Maya, një punonjëse seksi me shërbim të plotë me qendër në Neë York, e cila ka kaluar me sukses në punën në internet, thotë se ajo dikur bënte 8,000 deri 10,000 dollarë në muaj. Meqenëse koronavirusi përfshiu qytetin, ajo merr gjysmën e të ardhurave të mëparshme, të gjitha nga shfaqjet dixhitale. "Në rregull, kështu që unë jam pak më e privilegjuar se shumica e punëtorëve të seksit", thotë 26-vjeçarja.

Lindur në Trujillo, Honduras, ajo thotë se kaloi shkretëtirën meksikane për në Shtetet e Bashkuara kur ishte gjashtë vjeç në krahët e një kontrabandisti. Ajo kujton përballjen e saj të parë me zbatuesit e ligjit të SHBA: rojet kufitare. "Ai më pyeti:" Oh, ai djalë atje thotë se është babai juaj. A është e vërtetë? " "Dhe unë doja të thoja, 'Jo," "kujton ajo. "Pastaj ai më buzëqeshi dhe u largua. Kuptova se ai do të shkatërronte jetën e këtij djali. Kjo më ndoqi për një kohëtë gjatë."

Një përfaqësues i programit të epokës së Obamës i njohur si DACA, i cili lejon që fëmijët e pa dokumentuar të rritur në SH.B.A. të qëndrojnë dhe të punojnë legalisht, Maya thotë se fushata presidenciale e vitit 2016 luajti një rol të rëndësishëm karrierën e saj. "Fillova të përqafoja punën e seksit më shumë pasi kuptova se premtimi i fushatës së Trump ishte eliminimi i DACA. Nëse nuk do të kisha të drejta pune, atëherë do të më duhej të kisha një punë ilegale, në mënyrë që të mbijetoja ende."

Për ata që kanë lënë punën e seksit dhe tani përballen me një ekonomi të rrënuar dhe konkurrencë të ashpër për pak punë, në të zezë gjithashtu mund ta përshkruajnë situatën. Rachel Lloyd, një ish punonjëse seksi dhe themelues i GEMS, një organizatë me qendër në Neë York City që ndihmon të rinjtë e shfrytëzuar dhe trafikuar të dalin nga tregtia e seksit, shqetësohet se ata mund ti kthehen sërish asaj.

"Kam punuar vërtet shumë për të ndërtuar një program që kishte mundësi," thotë ajo. "Ne ishim në gjendje të thonim, shikoni, ju mund të largoheni nga kjo jetë, dhe këtu janë opsionet. Mund të mos jenë opsione të mahnitshme fillimisht, por ne e dimë që mund t'ju ndihmojmë të ndërtoni mbi to, dhe ne mund t'ju mbështesim përmes kolegjit. Pastaj, kishte punë në dispozicion. Tani është sikur të gjitha ato gjëra nuk do të thonë asgjë ".

Duke kërkuar ndihmë

Për amerikanët që janë të regjistruar në tatime dhe kanë llogari bankare, karta identiteti dhe numra të Sigurimeve Shoqërore, ekzistojnë mundësi.

Qeveria amerikane ka zgjeruar fondet federale për të qetësuar goditjen nga pandemia.

Vetëm për të theksuar: Në kontrast me Japoninë, ku qeveria u detyrua të përfshijë punonjësit e seksit ligjor në paketën e ndihmës financiare urgjente të prillit, një klauzolë morali në aktet e CARES të SHBA-ve. do të thotë që edhe bizneset e afërta me ato seksuale në SHBA, si klubet e zhveshjes , nuk mund të kualifikohen për të përfituar nga miliarda dollarë të ndara në kredi federale, së bashku me kazinotë dhe lobistët.

Një punonjës seksi individual mund të merrte teorikisht një një ndihmë ose pagesë papunësie, por shumë nuk kanë historinë e taksës mbi të ardhurat apo edhe llogaritë bankare të nevojshme për të kërkuar ato përfitime. Disa e përshkruanin turpin e madh dhe ankthin rreth ngritjes së taksave mbi të ardhurat e tyre dhe shqetësoheshin që qeveria amerikane do të përdorte aplikime papunësie për t'i identifikuar dhe ndjekur penalisht si punonjës seksi.

"Unë gjithmonë e dija që ishte një ide e mirë për të paguar taksat dhe gjithmonë e kamn ditur se do ta pësoja nëse nuk do paguaja taksa - por jo, por ishte thjesht aq e frikshme.. Dhe gjithmonë kam operuar jashtë tregut legjitim në shumë mënyra, "tha një punëtore seksi. "Unë nuk e di se si ndërthuren burokracitë amerikane. Unë nuk e di se çfarë po rrezikoj nëse përpiqem të përfitoj ndonjë ndihmë," tha ajo.

Sipas shumë aktivistëve dhe avokatëve, punonjësit e seksit që janë emigrantë janë shumë të vetëdijshëm për rregullin "e detyrimeve publike" të administratës Trump, gjë që e bën më të vështirë për emigrantët të marrin kartona jeshil nëse kapen duke përdorur përfitime publike si kupona ushqimorë dhe kupona strehimi.

Çfarë ndodh më pas

Meqenëse koronavirusi përfshiu, SHBA-të, tashmë nuk mund të njihet më si një vend i mundësive - sipas një studimi të fundit, 10% e të rriturve thonë se nuk po marrin sa duhet nga ndihma ushqimore që u duhet. Dhe ndërsa nivelet e papunësisë arrijnë nivele rekord në të gjitha shtetet, Ekonomia “jashtë tokës”  po mundohet me një pyetje emergjente që punonjësit e seksit i dinë shumë mirë: Si të punojmë në siguri?

Është një dilemë që grupe si Sex Ëorkers Outreach Project (SËOP), il Black Sex Ëorker Collective e Red Canary Song- e gjithë kjo pjesë e një lulëzimi global të vetë-organizimit të punonjësve të seksit - kanë punuar për një kohë të gjatë, duke u përqëndruar mbi ndryshimet e politikave që do të fuqizonin punëtorët e seksit të kërkonin ndihmë nga policia dhe qeveria, përpara se të dilte kriza e menjëhershme e koronavirusit.

"Kur duhet të mbështeteni tek vetja, ju përballeni me të gjitha llojet e gjërave", thotë Monica Jones, një aktiviste, organizata e së cilës, Projekti Outlaë, tani ofron ndihmë financiare për punonjësit e seksit që kanë ndaluar së punuari, dhe maska ​​dhe doreza për ata të cilët nuk kanë. SËOP Behind Bars, një nëngrup i SËOP që mbështet punëtorët e seksit r, po përgatitet të dërgojë 3,000 maska në të gjithë vendin për t'ua shpërndarë në rrugica, thotë bashkëthemeluesi Alex Andreës.

Por në këtë industri, çdo klient është një faktor X në ekuilibrin delikat të rrezikut kundrejt nevojës.

Kyli dhe Jinx, dy anëtarë të kapitullit SËOP Lake City, vlerësojnë se ata kanë dorëzuar rreth 300 maska ​​N95 për punonjësit në rrugë - për të cilët ata thonë se shpesh janë të pastrehë - përveç ndihmës në para, ushqimit dhe furnizime të tjera Vetë Jinx mban një maskë kur performon në një klub nate striptiste, i cili u rihap.

Ashtu si me larjen e duarve dhe praktikat e tjera të sigurisë, përveç nëse mund të lejoni të largoheni nga puna, varet vërtet nga klienti. "Nuk është zgjedhja jote," thotë ajo. "Klienti juaj drejton gjërat sepse ata janë klienti."

Simoni, i cili në kohët e zakonshme bën disa qindra dollarë në javë dhe merr kupona ushqimor, ka kërkuar të vendos rregullat e veta. 38-vjeçarja ka qëndruar në shtëpi dhe ka ndjekur udhëzimet për distancimin shoqëror të Masaçusets me muaj të tërë. Por është e vështirë, thotë ajo.

"Rregulloret që më kanë sqaruar, ndjehet shumë shqetësim, prandaj unë u ofroj atyre seks në internet, ose telefon, por ata thonë: 'Oh ju e dini mirë, nuk është asgjë në krahasim me prekjen tuaj dhe blah blah blah dhe papritmas ata përpiqen të caktojnë një takim, "thotë Simon.

"Unë nuk gjykoj askënd që punon tani," thotë ajo, por ndjehet e zhgënjyer klientët e saj. "Unë u kam thënë atyre që po përpiqem të mos punoj dhe ata po më bëjnë presion për ta bërë këtë, "thotë ajo.

"Llogaria ime bankare është në zero nga dita në ditë. Unë jam ende duke u përpjekur të mos kthehem në punë, por nuk e di se sa kohë do të jem në gjendje ta bëjë këtë."/Burimi’CnnBusiness/ © Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë