Jete & Stil

A mund të jetë udhëtimi sërish argëtues për ne?

Pas ngjarjeve të 11 shtatorit, njerëzit pyetën dy herë veten nëse duhej të udhëtonin akoma.

Si mund të udhëtonte dikush sërish me avion pas një tragjedie kaq të tmerrshme?

Megjithatë, udhëtimet ndërkombëtare u rritën.

Shumë udhëtarë u mësuan me rrezikun, që ndihej i barabartë me rreziqet shëndetësore apo ato të zjarrit.

Nju Jorku mbeti një shënjestër e dukshme për terrorizmin, por ai nuk u braktis nga aeroportet apo qendrat e tjera...

Në një botë të goditur nga pandemia, ankthi për udhëtimet ka arritur një kulm të ngjashëm.

Udhëtimet e nevojshme për arsye biznesi shoqërohen me një shqetësim të konsiderueshëm.

Udhëtimet që dikur i merrnim me kënaqësinë më të madhe tani po duken kërcënuese dhe të rrezikshme, madje edhe të papërgjegjshme.

Në këto kohë, është e natyrshme të ndihesh më i sigurt kur qëndron në shtëpi, por kjo siguri mund të sjellë një ndjesi mbytëse.

Pas një viti kujdesi të madh lidhur me COVID19 shumë njerëz po pyesin veten se kur do të jetë e mundur të planifikojnë një javë udhëtimi psh në Paris ose Karaibe pa u shqetësuar nëse pandemia do të lërë në hije argëtimin.

Shumica e udhëtarëve të rritur në Shtetet e Bashkuara të Amerikës po fitojnë akses si pasojë e vaksinimit, dhe ndërsa imuniteti i tufës mbetet ende i pakapshëm në vend,  në përgjithësi, ai është më i lartë krahasuar me vendet e tjera më të privilegjuara dhe për këtë arsye, ndoshta edhe midis atyre që duan të udhëtojnë me avion...

Cikli i modernizimit dikton se rreziqe të reja shfaqen në një zonë ndërsa masat e reja të sigurisë shfaqen në një tjetër.

Amerikanët që i druhen Covid-19 mund t'i japin përparësi udhëtimit në Britani ose Evropë. Por çfarë do të gjejnë ata atje? Covid ka mbyllur restorantet dhe muzetë, dhe ato po rihapen shumë gradualisht, në vende si Londër, Vjenë, Sardenjë apo  Pragë...

Cështja e udhëtimit nuk duhet parë thjesht si një çështje argëtimi.

Udhëtimi është një pjesë e domosdoshme e arsimimit tonë të vazhdueshëm...

Të qenit i mbyllur ka qenë shkatërrues për shumë prej nesh. Suksesi i çdo vendi varet nga kureshtja e qytetarëve të saj. Nëse e humbasim atë, ne humbasim busullën tonë morale...

Po aq, sa kam dëshirë të shkoj diku tjetër, unë jam i etur të mirëpres njerëzit edhe këtu. Eshtë e frikshme të shëtisësh nëpër muzeumet e mëdha të New York City dhe të mos dëgjosh zhurmën e 100 gjuhëve. Udhëtimi është një rrugë dykahëshe dhe le të shpresojmë se së shpejti do të shërbejë si “amortizator” në të dy drejtimet.

Marrë me shkurtime nga New York Times


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë