Në TikTok, një burrë rrotullon një lugë gjelle uthull molle në një filxhan me ujë, e pi atë dhe ha dy feta pica. Pastaj, ai teston sheqerin e tij në gjak. "Këto janë rezultatet më të mira nga të gjitha," thotë ai, duke treguar një rritje shumë më të ulët të grafikut të sheqerit në gjak sesa kur hëngri picën pa uthull.
Në postime të tjera, përdoruesit e TikTok shprehen për aftësinë e jashtëzakonshme të uthullës së mollës për t'i ndihmuar ata të humbin peshë, të qetësojnë stomakun dhe - kur aplikohen në lëkurën e tyre - të pastrojnë aknet dhe ekzemën.
Uthulla e mollës është përdorur si ilaç shtëpiak për shërimin e plagëve, qetësimin e kollës dhe qetësimin e dhimbjeve të stomakut për mijëra vjet, tha Carol Johnston, profesoreshë e të ushqyerit në Universitetin Shtetëror të Arizonës.
Por ndërsa disa nga pretendimet shëndetësore të uthullës së mollës kanë pak shkencë pas tyre, tha Dr. Johnston, shumë pretendime nuk janë studiuar fare.
Ja çfarë dimë për uthullën e mollës – dhe disa paralajmërime të rëndësishme që duhen mbajtur parasysh nëse e provoni.
Si mund të përfitojë shëndeti nga uthulla e mollës?
Uthulla e mollës bëhet përmes fermentimit, në të cilin majaja dhe bakteret i shndërrojnë karbohidratet fillimisht në alkool dhe më pas në acid acetik, duke i dhënë uthullës atë shijen dhe erën e saj të mprehtë tha Dr. Johnston.
Përkrahësit e mediave sociale shpesh rekomandojnë përdorimin e versioneve të papasterizuara dhe të pafiltruara, të cilat përmbajnë një mjegull bakteresh dhe karbohidratesh të patretura, tha Dr. Chris Damman, profesor i asociuar i gastroenterologjisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Uashingtonit. Por nuk ka asnjë provë që këto uthulla molle “të papërpunuara” janë më të shëndetshme se ato të zakonshmet, tha ai.
Uthullat e bëra nga mollët dhe frutat e tjera përmbajnë gjithashtu komponime të quajtura polifenole, të cilat kanë veti antioksiduese dhe anti-inflamatore dhe mund të kontribuojnë në përfitimet e mundshme shëndetësore, tha ai.
Çfarë sugjeron hulumtimi?
Kontrolli i sheqerit në gjak
Në fillim të viteve 2000, Dr. Johnston, i cili kishte studiuar se si dieta të caktuara mund të ndihmonin në menaxhimin e diabetit të tipit 2, hasi në një studim të vitit 1988 që tregonte se acidi acetik mund të ulte nivelet e sheqerit në gjak tek minjtë pasi atyre iu dha një zgjidhje niseshteje.
Ajo ishte e intriguar nga hulumtimi dhe vendosi ta testonte idenë te njerëzit me diabet të tipit 2.
Që atëherë, Dr. Johnston dhe studiues të tjerë kanë gjetur në studime të vogla të kufizuara se pirja e një deri në dy lugë gjelle musht molle ose lloje të tjera uthull të përzier me ujë pak para vakteve të pasura me karbohidrate rezultoi në rritje më pak drastike të sheqerit në gjak sesa vaktet pa uthull.
Disa studime sugjerojnë se uthulla mund të ngadalësojë lëvizjen e ushqimit përmes traktit tretës dhe të ndërhyjë me disa enzima që shpërbëjnë karbohidratet në sheqerna të thjeshta, duke rezultuar në ulje të niveleve të sheqerit në gjak.
Por nevojiten më shumë kërkime për të treguar se uthulla e mollës është e sigurt dhe e dobishme për përdorim afatgjatë, tha Paul Gill, një studiues në Universitetin Monash në Australi.
Humbje peshe
Disa studime të vogla, afatshkurtra tek të rriturit që u klasifikuan si mbipeshë ose obezë, kanë gjetur lidhje midis uthullës së mollës dhe humbjes së peshës.
Në një studim të vitit 2009 me 155 të rritur në Japoni, për shembull, studiuesit zbuluan se ata që pinin dy lugë gjelle uthull molle në ujë çdo ditë për tre muaj humbën rreth katër kilogramë. Dhe në një provë të vitit 2024 me 120 persona të moshës 12 deri në 25 vjeç në Liban, studiuesit raportuan se ata që morën një lugë gjelle uthull molle me ujë çdo mëngjes për tre muaj humbën mesatarisht 15 kilogramë.
Por një studim që gjurmoi pjesëmarrësit pasi ata ndaluan marrjen e uthullës së mollës zbuloi se, mesatarisht, ata rifituan pjesën më të madhe të peshës brenda një muaji. Dhe po aq studime mbi grupe të ngjashme njerëzish nuk kanë gjetur asnjë lidhje me humbjen e peshës.
Duke pasur parasysh mungesën e të dhënave të forta dhe kornizat e shkurtra kohore të studimeve, Beth Czerëony, një dietologe në Klinikën Cleveland, tha se ajo nuk rekomandonte që pacientët e saj të përdornin uthull molle për humbje peshe.
Nëse uthulla me të vërtetë i ndihmon njerëzit të humbin peshë, mund ta bëjë këtë duke ngadalësuar tretjen, gjë që mund t'ju bëjë të ndiheni më të ngopur për më gjatë, tha ajo.
Hulumtimet e kafshëve kanë treguar gjithashtu se acidi acetik mund të zvogëlojë akumulimin e yndyrës në inde të caktuara dhe mund të ndihmojë në rritjen e sekretimit të hormoneve që sinjalizojnë plotësinë. Pra, ndërsa provat tek njerëzit janë të përziera, është e besueshme që uthulla mund të ndihmojë në humbjen e peshës, tha Dr. Damman.
Shëndeti i zorrëve
Tamara Duker Freuman, një dietologe në qytetin e Nju Jorkut, e specializuar në kushtet e tretjes, tha se shumë nga pacientët e saj vërejnë se pirja e uthullës së mollës para ose pas ngrënies redukton simptomat e tyre të refluksit acid.
"Unë i besoj ata," tha ajo. Por, vuri në dukje ajo, "qindra pacientë të tjerë me refluks të tmerrshëm" kanë thënë se uthulla përkeqësoi simptomat e tyre.
Fatkeqësisht, nuk ka kërkime të mira për uthullën dhe shëndetin e tretjes, tha Dr. Nitin K. Ahuja, një gastroenterolog në Penn Medicine.
Njerëzit që përdorin uthull për të trajtuar refluksin, i cili zakonisht shkaktohet nga acidi i stomakut që del në ezofag, thonë se acidi nga uthulla e shtyn stomakun të prodhojë më pak acid, tha Dr. Ahuja. Por, shtoi ai, nuk ka të dhëna mbështetëse dhe "mekanikisht, nuk ka kuptim" që shtimi i acidit në stomak do të ndihmojë disi për ta kontrolluar atë.
Studimet sugjerojnë se uthulla e mollës mund të vrasë disa mikrobe, të cilat potencialisht mund të krijojnë ndryshime në mikrobiomën e zorrëve që mund të reduktojnë fryrjen, tha Dr. Ahuja.
Por përsëri, shtoi ai, kjo nuk është studiuar tek njerëzit.
Nëse keni simptoma të shpeshta ose të rënda të refluksit, merrni trajtim nga një mjek, tha ai.
Kushtet e lëkurës
Aplikimi i uthullës së holluar të mollës në lëkurë është përdorur prej kohësh si një ilaç shtëpiak për ekzemën, tha Dr. Lydia Luu, një dermatologe në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Virxhinias. Dhe pasi disa pacientë pyetën për një trajtim të tillë, ajo dhe kolegët e saj vendosën ta testonin atë.
Në studimin e tyre të vitit 2019, studiuesit u kërkuan 22 pjesëmarrësve, gjysma e të cilëve kishin ekzemë, të njomnin një krah në ujë rubineti dhe një krah në uthull molle të holluar për 10 minuta në ditë për dy javë. Më pas, nuk kishte dallime midis lëkurës së pjesëmarrësve për sa i përket pH-së, mikrobeve ose aftësisë së saj për të mbajtur lagështinë - të gjitha këto zakonisht ndryshojnë në ekzemë. Gjashtëmbëdhjetë nga pjesëmarrësit e studimit raportuan simptoma si djegie e lehtë ose kruajtje, kryesisht në krahun e trajtuar me uthull; njëri madje pati kruajtje të rëndë, djegie të moderuar dhe një plagë të vogël; dhe një tjetër pati skuqje.
Uthulla e mollës "nuk është shumë e dobishme për ekzemën, për fat të keq," tha Dr. Luu - dhe mund t'i përkeqësojë simptomat tuaja.
Disa nga pacientët e Dr. Luu "betohen për" uthull molle për heqjen e lythave dhe TikTok është i mbushur plot me video që sugjerojnë një trajtim të tillë për aknet ose njollat e errëta. Por nuk ka studime të mira për këto përdorime, tha Dr. Luu, dhe uthulla e mollës mund të shkaktojë djegie kimike.
A është e sigurt të provosh?
Konsumimi i uthullës së mollës, edhe kur është i holluar, mund të ndërveprojë me medikamente të caktuara, duke përfshirë disa ilaçe për diabetin dhe zemrën, si dhe diuretikët. Uthulla e mollës mund të ulë gjithashtu kaliumin në gjak, gjë që mund të jetë problem për ata që tashmë kanë nivele të ulëta, tha zonja Czerëony. Pra, kontrolloni me mjekun tuaj përpara se ta provoni, tha ajo.
E njëjta këshillë vlen edhe për përdorimin e uthullës së mollës në lëkurën tuaj, tha Dr. Luu. Një mjek i kujdesit parësor ose dermatolog mund të rekomandojë trajtime më të sigurta dhe më efektive.
Nëse dëshironi të përdorni uthull për të kontrolluar sheqerin në gjak, Dr. Johnston sugjeroi që të holloni një ose dy lugë gjelle nga çdo lloj uthull në ujë dhe të pini, por mos i kaloni dy deri në katër lugë në ditë.
Nëse e pini të paholluar, rrezikoni të gërryeni edhe mukozën e ezofagut, tha Dr. Ahuja.
Një qasje më e sigurt dhe më e shijshme, sugjeroi Dr. Damman, është përdorimi i uthullës së mollës në gatimin tuaj. Përziejeni atë në një vinegrette ose oriz sushi, bashkojeni me vaj ulliri si një salcë për bukë, ose futeni në një pije freskuese të gazuar. Nëse ka ndonjë përfitim shëndetësor për t'u korrur, tha ai, ka të ngjarë t'i merrni ato gjithashtu në këtë mënyrë.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.