Për vite me radhë, ekspertët na kanë paralajmëruar që të mos i ruajmë patatet në frigorifer, duke thënë se përbën rrezik për kancer.
Por tani ata kanë ndryshuar mendim duke thënë se jo vetëm që është mirë, por edhe këshillohet që më e mira është që patatet të qëndrojnë në frigorifer për të jetuar më shumë.
Ndërkohë, domatet dhe kastravecët duhet të mbahen jashtë frigoriferit, thonë shkencëtarët.
Më parë mendohej se ruajtja e patateve në temperatura të ulëta çonte në formimin e sheqernave shtesë, të cilat shndërroheshin në akrilamid që shkakton kancer kur patatet skuqen apo piqen.
Por tani studiuesit thonë se ruajtja e patateve në frigorifer, veprim që më parë mendohej se përbënte rrezik për shëndetin, është një mënyrë e mirë për të përfituar sa më shumë prej tyre, veçanërisht nëse nuk do t’i përdorni menjëherë”.
Studiuesit vunë në dukje edhe faktin se domatet dhe kastravecët, që në përgjithësi njerëzit i ruajnë në frigorifer, në të vërtetë nuk duhet të ruhen aty.
“Temperaturat e ftohta ndryshojnë strukturën e domateve dhe pengojnë enzimat që u japin atyre shije. Frigoriferi është gjithashtu i dëmshëm për kastravecët, duke i zbutur ato. Gjithashtu, qepët dhe hudhrat duhet të mbahen brenda një dollapi të errët dhe të thatë.
Burimi: Daily Mail. Përshtati: Gazeta Si.
Copyright © Gazeta “Si”
Të gjitha të drejtat e këtij materiali janë pronë ekskluzive dhe e patjetërsueshme e Gazetës “Si”, sipas Ligjit Nr.35/2016 “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e tjera të lidhura me to”. Ndalohet kategorikisht kopjimi, publikimi, shpërndarja, tjetërsimi etj, pa autorizimin e Gazetës “Si”, në të kundërt çdo shkelës do mbajë përgjegjësi sipas nenit 179 të Ligjit 35/2016.
.png)



