Kuriozitete

Zbulohet imazhi i parë në botë me rezolucion të lartë 3D në trurin e një majmuni

Një ekip nga Akademia Kineze e Shkencave kanë hartuar një hartë të detajuar të trurit të majmunit makaku duke përdorur teknika të imazheve fluoreshente. Ekipi përdori një teknikë të re për të treguar sesi qelizat nervore janë të organizuara dhe të lidhura brenda trurit të majmunit në një 'rezolucion mikron'.

“Truri i njeriut përfshin gati njëqind miliardë qeliza nervore me lidhje delikate dhe komplekse dhe ndërsa deri në 17 herë më i madh se ai i një makaku, është mjaft i ngjashëm për të bërë krahasime mes të dyve”, thonë studiuesit.

Deri më tani, truri i miut ishte më i madhi që u hartua, por teknika e re bëri të mundur të shikohej dhe studiohej dhe truri i një majmuni makak, i cili është rreth 200 herë më i madh në vëllim sesa ai i një miu.

Ekipi thotë se të kesh një hartë kaq të detajuar të trurit të primatëve do të ndihmojë në kuptimin e sëmundjeve njerëzore siç është parkinsoni.

Teknika e re e imazhit i lejoi ekipit të hartonte çdo neuron dhe fibër të trurit të majmunit në detaje më të mëdha se sa ishte e mundur më parë.

Ata ishin në gjendje të shikonin deri në nivelin e mikronit të vetëm, duke parë trurin në nivele detajesh që nuk ishin parë më parë në trurin e primatëve.

Me miliarda neurone të kapur në detaje të pashembullta, ekipi iu drejtua inteligjencës artificiale për të studiuar rezultatet.

Për të kapur këtë detaj, ata krijuan një teknikë të re, të njohur si Imazhe Volumetrike me Sinkron në skanimin në lëvizje dhe lexim (VISoR).

Krahasuar me teknikat e zakonshme të imazhit optik 3D, VISoR eliminon humbjen e kohës të shkaktuar nga lëvizja dhe ndalimi gjatë ndërrimit të fushave të shikimit.

“Kjo do të thotë se ata mund të kompletojnë një imazh 3D të një truri shumë më të madh nga sa ishte e mundur më parë”, shpjegoi ekipi.

Ata mund të marrin një imazh të plotë të trurit të majmunit në më pak se katër ditë, afërsisht në të njëjtën kohë që u desh më parë për të kapur një tru të plotë të miut, i cili është 200 herë më i vogël.

Ekipi testoi procesin e tij në trurin e tre majmunëve makakë 10-vjeçarë dhe thanë se teknika mund të funksionojë në organe të tjera në trup.

Aplikimi i VISoR mund të shtrihet në imazhin e indeve dhe organeve të tjera, përfshirë mostrat nga patologjia klinike.

Është parashikuar që duke kombinuar të dhënat e marra të mëdha të imazhit me analizën e AI, kjo teknikë mund të ndihmojë për të kuptuar strukturën e shkëlqyer 3D të trurit dhe trupit, si dhe mënyrën se si ato ndryshojnë në kushte të ndryshme të sëmundjes.

"Shpresojmë, kjo teknologji do të përmirësohet më tej për aplikime më të gjera dhe më të mëdha, për të dhënë kontribute të rëndësishme në hartimin dhe kuptimin e primatit dhe përfundimisht trurit të njeriut", tha autori i studimit Duan Shumin.

Profesori David C Van Essen nga Universiteti i Uashingtonit në St Louis, i pa përfshirë në studim, e përshkroi punën si një "turne teknik të forcës".

Ai tha se përveç arritjes teknike, zbulimi i tyre emocionues mund të ketë implikime të thella për të kuptuar morfogjenezën e trurit.

*Gjetjet janë botuar në revistën Nature Biotechnology.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë