Biznes

Vera 2023 / Bizneset turistike rritën punën dhe pagat, por ‘ngeci’ punësimi

Nga Gazeta ‘SI’ - Tremujori i dytë 2023 që përkon dhe me nisjen e sezonit turistik, ka rezultuar pozitiv për bizneset e hotelerisë dhe bar-restoranteve sipas Instat. Gjithsesi shifrat tregojnë krizën e punonjësve në këtë sektor dhe presionin që ka ushtruar mungesa e stafit në paga. Për të dyja këto biznese, rritja e të punësuarve është me ritme të ngadalta.

Gjatë kësaj periudhe shitjet në aktivitetin hotele u rritën me 4.4% nga një vit më parë dhe numri i të punësuarve me 4.2%. Pagat në këtë fushë janë rritur ndjeshëm me 25.1%.

Për bar-restorantet shitjet janë rritur me 3.8% po në raport vjetor, ndërsa numri i të punësuarve me 1.6%. Fondi i pagave u rrit me 24.5%.

Edhe aktiviteti i agjencive turistike ka qenë pozitiv gjatë tremujorit të dytë, me rritje të shitjeve 33.7%, rritje të pagave me 40% dhe rritje të punësuarish me 16%.

Në fushën e informacionit dhe komunikacionit, shitjet janë rritur me 24.4%, të punësuarit me 10.7% dhe pagat me 43.4%.

Instat raporton se në grupin “tregti me shumicë dhe pakicë, riparimi i automjeteve dhe motorçikletave” shitjet janë rritur me vetëm 0.1%, të punësuarit me 1.2% dhe pagat me 27.3%.

Transporti, magazinimi dhe posta kanë shënuar rënie të shitjeve me 0.6%, por rritje të të punësuarve me 1.1% dhe të pagave me 16.1%.

Në aktivitetin e arkitekturës dhe inxhinierisë, shitjet janë ulur me 1.3%. Numri i të punësuarve është rritur me 6.2% dhe pagat me 21.8%.


Copyright © Gazeta “Si”


Lajme të lidhura

Më Shumë