Njerez

Vendimi/ Një monark holandez mund të martohet me një person të së njëjtës gjini, pa humbur fronin

Një monark holandez mund të martohet me një person të çfarëdo gjinie që ata zgjedhin pa humbur të drejtën e tyre në fron, tha kryeministri Mark Rutte.

Rutte po i përgjigjej pyetjeve të parlamentit të nxitura nga një libër i fundit, Amalia, Duty Calls, i cili argumentonte se ligjet e vjetra do të përjashtonin mundësinë e një çifti të të njëjtit seks në fron, pavarësisht se martesat e të njëjtit seks ishin të ligjshme në Holandë. që nga viti 2001

Libri flet për Princeshën Amalia, trashëgimtaren 17-vjeçare të mbretit Willem-Alexan

Amalia nuk ka bërë asnjë koment për këtë çështje, dhe pak dihet për jetën e saj personale.

Ajo vendosi në fillim të këtij viti se nuk do të pranonte ndihmën vjetore prej 1.6 milionë eurosh, sepse kjo do ta bënte atë të ndihej jo komforte.

Rutte tha se kohët kanë ndryshuar që kur një nga paraardhësit e tij e trajtoi çështjen për herë të fundit në vitin 2000.

"Qeveria beson se trashëgimtari gjithashtu mund të martohet me një person të së njëjtës gjini," shkroi Rutte në një letër drejtuar parlamentit.

"Prandaj kabineti nuk sheh që një trashëgimtar i fronit ose mbreti duhet të heqë dorë nëse ai / ajo do të dëshironte të martohej me një partner të të njëjtit seks."

Martesat mbretërore kanë nevojë për miratimin e parlamentit, megjithatë, ka pasur edhe anëtarë të familjes mbretërore që kanë hequr dorë nga trashëgimia për t'u martuar me dikë pa leje, ose sepse dukej se nuk kishin gjasa ta merrnin atë me statusin që kishin.

Përshtati në shqip; Gazeta “Si”


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë