Treg

Tregu 80 mld $ i Duty Free, miliona abuzime

Tregu global në rritje Duty Free (75 mld $ në 2018-n), si çdo treg tjetër është pre e evazionit fiskal dhe korrupsionit.

Gjatë viteve, në vende të ndryshme janë zbuluar shkelje të mëdha në këtë treg.

Në 2009 në Karachi, do të zbulohej evazion masiv i detyrimeve dhe taksave nga Dyqanet Duty Free, të cilat po devijonin pjesën më të madhe të mallrave të importuara të destinuara për shitje ndaj udhëtarëve ndërkombëtarë në tregun lokal, duke shkaktuar shuma të mëdha humbjeje financiare për bilancin kombëtar.

Do të mësohej se pas ekzaminimit të plotë të procesverbalit të dyqaneve, DG PCA, Karacchi do të paraqiste një raport paraprak në Bordin Federal të të Ardhurave (FBR), ku shmangia e detyrimeve dhe taksave llogaritej në shumën prej 200 milion Rs ose 2.8 800 milionë dollarë amerikanë.

Në 2015-n një investigim i ndërmarrë nga “The Independent” do të zbulonte se disa nga shitësit me pakicë të Britanisë së Madhe po përballeshin me thirrjet për të qenë më të sinqertë me klientët e aeroporteve pasi ata po mbushnin xhepat me miliona paundë të zbritjes së TVSH-së në zërat pa taksa pa përfituar klientët.

Shumë dyqane në aeroporte në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar kërkonin nga pasagjerët të paraqesnin boarding pass tek arka para se të paguanin për ndonjë mall. Por kjo nuk është një kërkesë ligjore dhe në vend të kësaj, informacioni përdorej nga dyqanet për të shmangur pagesën 20 për qind të TVSH-së për gjithçka që u shisnin klientëve që udhëtonin jashtë Bashkimit Europian.

Investigimi i “The Independent” do të zbulonte se shumica e këtyre dyqaneve kalonin pak ose aspak nga kursimet për llogari të klientëve, dhe në vend të kësaj përdornin zbritjen e taksave për të rritur fitimet e degëve të tyre në aeroporte.

Ekspertët për të drejtat e konsumatorit do të akuzonin dyqanet se nuk kanë qenë të qartë në lidhje me praktikën, dhe do të bënin thirrje që klientët të ishin shumë më të kujdesshëm ndaj të ashtuquajturave blerje pa taksa.

“Ekziston një supozim që pa taksa do të thotë më lirë. Por nuk është kështu. E gjithë kjo do të thotë se vetë dyqanet nuk po paguajnë detyrimin. Dhe ata nuk mund ta kalojnë këtë tek konsumatorët – edhe pse ata e bëjnë atë të jetë më e lirë. Gjëja e rëndësishme këtu është që konsumatorët të bëjnë kontrolle themelore në internet për të parë nëse ata me të vërtetë po fitojnë apo jo.”

Tregu me pakicë i Duty-Free, përmasat dhe parashikimet

Sipas “Verified Market Research”, Tregu Global me Pakicë Duty-Free është vlerësuar 75.16 mld $ në 2018-n dhe pritet që shifrat për 2019-ën të tregojnë një rritje 6.55% nga 2019-2026 dhe 125.16 mld $ në 2026.

Çfarë është Tregu me Pakicë Duty Free?

Tregu Global me pakicë i Duty Free i referohet tregjeve të përjashtuara nga taksa të caktuara lokale dhe kombëtare pasi ata u shesin mallra udhëtarëve ndërkombëtarë. Sidoqoftë, taksat mund të vendosen për mallra të tilla pasi blerësi të arrijë në vendin e tij të destinacionit ose kur vlera ose sasia e këtyre mallrave tejkalon kufijtë e caktuar.

Shitësit e tillë me pakicë veprojnë në aeroportet ndërkombëtare, qytetet kufitare, portet detare, stacionet e trenave, bordet e avionëve dhe anijeve. Shitësit me pakicë ofrojnë një gamë të gjerë të produkteve duke filluar nga parfumet, kozmetika dhe alkooli deri tek cigaret, çokollatat, produkte elektronike dhe pajisje shtesë.

Rritja e këtij tregu i atribuohet kryesisht rritjes së numrit të turistëve kinezë që dalin jashtë. Për më tepër, një rritje e vazhdueshme e popullsisë së klasës së mesme në rajon është gjithashtu një nga faktorët kryesorë që kontribuon në rritjen e këtij tregu.

Industria e udhëtimit dhe turizmit po rritet me zgjerimin e linjave ajrore me kosto të ulët dhe përfshirjen e rrugëve të reja ajrore në të gjithë globin. Për më tepër, rritja e të ardhurave të disponueshme të familjeve të klasës së mesme në vendet në zhvillim, dhe rritjen e dyqaneve pa taksa në internet që janë në dispozicion në treg, kanë lulëzuar rritjen e turistëve në destinacione të ndryshme të udhëtimit. Rritja e numrit të udhëtarëve nga vendet në zhvillim dhe në përgjithësi udhëtimi ndërkombëtar pritet të shpejtohet gjatë periudhës së parashikimit.

Koncepti i dyqaneve pa tarifa filloi në Irlandë dhe po rritet vazhdimisht me një ritëm të lartë për shkak të preferencës kumulative të turistëve për produkte me çmime të ulëta që përjashtohen nga taksat lokale.

Më Shumë