Njerez

Të shohësh të ardhmen – Si mund të bëheni një parashikues i mirë?

Disa individë kanë një aftësi më të madhe për të parashikuar se çfarë do të ndodhë me kompanitë, ekonominë dhe politikën. Por, nga cilat tipare dallohen?
Disa njerëz kanë një “dhuratë” për të parashikuar të ardhmen. Jo për një parashikim të paqartë, të pabazuar, por një parashikim të arsyeshëm, të kujdesshëm dhe tëmenduar. Këta njerëz mund të shohin shanset për sukses të biznesit të një kompanie ose rezultatin e zgjedhjeve më mirë se kushdo tjetër. Ata quhen “super-parashikues” dhe mund të na mësojnë se si të marrim vendime më të zgjuara; mund të shpëtojnë mijëra kompani apo edhe të parandalojnë vendet të shkojnë në luftë.

Në vitin 2007, Steve Ballmer, asokohe shefi ekzekutiv i ‘Microsoft’, tha për “USA Today” se “nuk ka mundësi që iPhone të marrë aksione të konsiderueshme të tregut”. Më vonë ai vazhdoi të parashikonte që Apple mund të zinte 2-3% të tregut celular në rritje. Në fund, pjesa e tregut global të Apple arriti rreth 23% në fillim të vitit 2012. Ballmer bëri parashikime të gabuara.
Ballmeri nuk posedonte karakteristikat e një super-parashikuesi: përulësi, mendje të hapur, kuriozitet, ndër të tjera. Ajo që i bëri gjërat më keq ishte mosgatishmëria e tij për të ndryshuar parashikimet e tij. Njerëzit që bëjnë parashikimet më të mira për të ardhmen janë gjithashtu të lumtur të ndryshojnë parashikimet e tyre kur paraqiten informacione të reja. Ballmer jo. Dhe prania e ‘Microsoft’ në tregun e smartphone-ve e ka pësuar. Disa kritikë e kanë përshkruar atë si “administratorin më të keq të një ndërmarrjeje të madhe publike” në Shtetet e Bashkuara.

Efekti shkatërrues që tërmeti dhe tsunami pasues pati në uzinën Fukushima Daiichi ishte kryesisht i paparashikuar nga autoritetet japoneze

Nëse e dimë se çfarë e bën dikë të mirë në parashikim, a mund t’i mësojmë njerëzit të jenë parashikues të mirë? Ndoshta, nëse është e mundur, ju mund të shmangni gabimet si Ballmer.

Pak mirëkuptim
Ideja e rritjes së super-parashikuesve është studiuar plotësisht vetëm vitet e fundit. Nga viti 2011 deri në vitin 2015, Aktiviteti i Projekteve të Kërkimit të Inteligjencës (IARPA), e cila është pjesë e Drejtorisë së Inteligjencës Kombëtare të SHBA, organizoi një turne për të gjetur ekipe me parashikues të talentuar natyralisht. Pagesa për komunitetin e inteligjencës amerikane këtu ishte potencialisht e madhe: një grup i madh i organizuar i parashikuesve që mund të bënin parashikime dukshëm më të zgjuara sesa zyrtarët e tyre të inteligjencës.
Në total, morën pjesë 25.000 parashikues, duke parashikuar të ardhmen e Eurozonës me gjasat që Vladimir Putin të humbiste fuqinë në Rusi. Meteorologët e ekipit gjithashtu kanë tejkaluar individë të stërvitur mirë – teoria është se secili anëtar ekuilibron çdo paragjykim tek anëtarët e tjerë. Ekipi fitues, ‘Projekti i Gjykimit të Mirë’, më vonë u bë një biznes parashikimi.

Leicester City fiton titullin në Premier League

“Nëse shikoni disa nga mediat ose ekspertë politikë për momentin – duke parë lajmet – të gjithë thonë ‘Kjo është e paparashikueshme, nuk e di se çfarë do të ndodhë’”, thotë Kathy Peach, e cila drejton ‘Qendrën e Dizajnit Nesta’ për Inteligjencën Kolektive. “Nëse hapni një gazetë do të shihni ato tabela rrjedhëse jashtëzakonisht të komplikuara të të gjitha rezultateve të ndryshme të Brexit. Kështu që, nëse ekspertët thonë se nuk mund të parashikojnë se çfarë do të ndodhë, nëse metodat e parashikimit të statistikave nuk funksionojnë sepse nuk ka precedent historik për këtë, atëherë si keni ndërmend të merrni vendime si individ apo si organizatë?”
Qendra për Dizajnin e Inteligjencës Kolektive është pjesë e ‘Nesta’, fondacioni i inovacionit në Mbretërinë e Bashkuar, i cili po punon me ‘BBC Future’ për të gjetur njerëz që mund të parashikojnë ngjarje globale dhe të hetojnë parashikimet e tyre.

Një avion i lehtë fluturon pranë Eyjafjallajökull gjatë shpërthimit të vitit 2010

“Në një kohë me kompleksitet dhe pasiguri të madhe, është gjithnjë e më pak e mundshme që një individ të ketë akses në të gjitha informacionet mbi atë që po ndodh”, thotë Peach.
“Por nëse keni një vizion kolektiv duke bashkuar dhe kombinuar parashikimet e shumë njerëzve të ndryshëm, ju merrni një rezultat më të saktë sepse të gjitha ato përmbajnë informacione të ndryshme që ndihmojnë në krijimin e një tabloje më të plotë në përgjithësi. Duke kombinuar ato parashikime individuale, anulohen ndoshta edhe disa prej paragjykimeve ose pasaktësive që mund të ekzistojnë vetëm në një parashikim të vetëm”.

Njohja e modelit
Ekipi i super-parashikuesve në ‘Projektin e Gjykimit të Mirë’ ka bërë vazhdimisht parashikime të shkëlqyera, kështu që çfarë i dallon njerëzit nga ekipi mbi të tjerët? Si një anëtar origjinal i ekipit, Michael Story është një nga super-parashikuesit më të mirë në botë. Ai tani është administrator i projektit.
“Kur i testojmë njerëzit të shohin nëse ka të ngjarë të jenë parashikues të mirë, parashikuesi numër një nuk është ai që ka njohuri për temën apo diçka tjetër, por është ai që njeh modelet nga imazhet”, thotë Story.
Duke u kërkuar njerëzve të identifikojnë motivet në një seri fotografish, është e mundur që të vlerësohet me saktësi nëse dikush është një parashikues i mirë. Por për ta bërë këtë, ata duhet të jenë në gjendje të shohin përtej paragjykimeve të tyre.
Historia përshkruan paragjykimet e konfirmimit – ku ne kërkojmë në mënyrë selektive prova për të mbështetur idetë tona, – si të qenit duke luajtur me letra. Sa herë ju ose lojtarët e tjerë thonë “Oh, unë e dija që e kishe atë kartelë”, pasi dikush zbuloi një dorë fituese? Ju jeni të sigurt se e dini që ata gjithmonë i kishin ato karta, por në të vërtetë keni menduar për mundësi të ndryshme. Kur njëra prej tyre zbulohet, ju jeni të bindur se kjo ishte mundësia që ju kishit më së shumti në mendje.
“Unë gjithmonë mendoja se isha mjaft i mirë në parashikimin e gjërave e kështu me radhë, por është gjithashtu jashtëzakonisht e lehtë të bindësh veten për këtë”, thotë Story.
Philip Tetlock, një nga themeluesit e ‘Projektit të Gjykimit’, i përshkruan supermeteorologët si “disi të dallueshëm psikologjikisht”. Ata kanë një kombinim unik të karakteristikave që i bëjnë parashikues të mirë.
“Unë mendoj se nëse do të identifikoja një gjë në veçanti, është se ndërsa shumica e njerëzve mendojnë për bindjet e tyre si diçka shumë të çmuar dhe vetëpërcaktuese, ndonjëherë edhe të shenjta, superparashikuesit kanë tendencë t’i shohin besimet e tyre si hipoteza të verifikueshme që ato duhen rishikuar në përgjigje të testeve”, thotë Tetlock.
“Kjo do të thotë se ata kanë tendencë të jenë rregullatorë më të mirë të besimit… pasi vijnë lajmet dhe ata duhet të zhvendosin një shans lart ose poshtë”.

Pak do të kishin parashikuar që Olivia Colman do ta mundte Glenn Close, tek aktorja më e mirë Oscar në vitin 2019

Është vërejtur gjithashtu se super-parashikuesit bëjnë ndryshime të vogla në parashikimet e tyre në krahasim me njerëzit e tjerë, kur u jepet mundësia që t’i rishikojnë ato. Mund të jetë rasti që vlerësimi i tyre fillestar ishte tashmë mjaft i saktë. Por, studiuesit thonë se super-parashikuesit mund të mendojnë për shumë rezultate më të mundshme sesa një parashikues mesatar. Kur rishikojnë përgjigjen e tyre, ata kalojnë në një përgjigje pak më të ndryshme sesa të hidhen “egërsisht” në një zgjidhje krejtësisht të ndryshme.
Kërkimet sugjerojnë që grupet e grave janë më inteligjente se grupet e burrave.
Peach gjithashtu thotë se ai dëshiron të shqyrtojë nëse gratë bëjnë parashikime më të mira në grup sesa burrat. Hulumtime të ngjashme sugjerojnë që grupet e grave janë më inteligjente kolektive sesa grupet e burrave, por duhen akoma hulumtime për të parë nëse inteligjenca kolektive është e barabartë me superparashikimin. Sa më inteligjent të jeni, për shembull, aq më shumë ka të ngjarë të jeni fajtorë për parashikimin, pasi jeni më të mirë në gjetjen e arsyeve për të mbështetur argumentin tuaj.
Nëse dëshironi të përmirësoni aftësitë tuaja të parashikimit, duhet të dini që super-parashikuesit janë zbuluar pjesërisht dhe pjesërisht janë krijuar, sipas bashkëthemelueses të Projektit të Gjykimit, Barbara Mellers. Sa më shumë parashikime të bëni, aq më shumë perfeksionoheni./ BBC


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë