Ekonomi

“Të rritet fasha e tatueshme e pagave”

Luan Bregasi i “Business Albania” kërkoi në Komisionin e Ekonomisë zgjerimin e fashës së tatueshme të pagave. Këtë Bregasi e argumentoi me uljen e evazionit fiskal ndër shumë kompani të mëdha, pasi sipas tij në asnjë kompani private nuk ekziston një rrogë më e vogël se 40 mijë lekë.

Gjatë diskutimeve në kuvend për projektbuxhetin 2019, Bregasi tha se propozimet e biznesit nuk janë marrë parasysh.

“Energjia dhe uji janë kosto të larta për industrinë vendase. Biznesi paguan dy-tre fish faturën e energjisë elektrike dhe ujit, më shumë se familjet, ndërsa duhet të ishte e kundërta. Kjo është vendosur në atë kohë kur humbjet në rrjet ishin 45-50 %. Për shkak të një organizimi më të mirë dhe administrimit të OSSH-së dhe ndërgjegjësismit të njerëzve mendojmë se sistemi energjetik është përmirësuar dhe ka ardhur koha të ndryshohet edhe çmimi i energjisë për biznesin. Përderisa humbjet janë ulur 25 %, na ulni edhe ne çmimin në këtë masë”, tha Bregasi.

Ai evidentoi gjithashtu si problematikë edhe parapagimin e akcizës për disa produkte
“Parapaguajmë akcizën, taksën e pullës fiskale dhe nuk kemi mundësi të blejmë lëndën e parë. Akciza e qelqit, nuk ka asnjë vend në botë që paguan akcizën për qelqin, qelqi është i riciklueshëm. Jemi shumë të ngarkuar nga pikëpamja fiskale. Nuk kemi konkurencë me vendet e rajonit. Kosova e ka 4 herë më pak koston e ujit krahasuar me ne.”

Për Bregasin, ekonomia jonë nuk ka shumë këllqe të bëjë lëvizje të forta, por disa lëvizje të vogla duhet ti bëjë për të rritur konkurueshmërinë.

 

Më Shumë