Biznes

Të dhënat ekonomike të Kinës fryhen në raportin e Bankës Botërore

Një hetim zbuloi se zyrtarë të lartë të Bankës Botërore lobuan tek analistët e institutit për të përmirësuar renditjen e Kinës në raportin “Doing Business 2018”.

Përgjegjësja kryesore e manovrave, në vitin 2017, ishte Kristina Georgieva, asokohe shefe ekzekutive e Bankës Botërore dhe emëruar  më vonë si drejtore e përgjithshme e Fondit Monetar Ndërkombëtar.

Raporti "Të bësh biznes", krijon një renditje të vendeve për sa i përket klimës më të favorshme për aktivitetin ekonomik, biznesin dhe investimet.

Në vitin 2017, Kina ishte në vendin e 78-të, por analistët e Bankës Botërore po përgatiteshin ta ulnin atë në 85-in në edicionin 2018.

Sipas sondazhit të kryer nga firma ligjore “WilmerHale” me kërkesë të komitetit të etikës së bankës, kinezët janë mobilizuar për të shmangur poshtërimin, të mbështetur nga drejtoresha Georgieva.

Në ato muaj, drejtuesit e Bankës Botërore ishin të angazhuar në negociata me vendet anëtare për një rritje të kapitalit dhe ishin të shqetësuar për të mos e bezdisur Pekinin, aksionarin e tretë pas Shteteve të Bashkuara të Amerikës dhe Japonisë.

Sipas auditorëve, kinezët po ushtronin presion ndaj presidentit amerikan të Bankës Botërore, Jim Yong Kim, duke shpjeguar se raporti i gatshëm për publikim "nuk pasqyronte me saktësi përpjekjet e Pekinit drejt reformave".

Kim ia besoi dosjen Znj. Georgieva, e cila në tetor 2017 shkoi në shtëpinë e zyrtarit përgjegjës për dosjen, ia dorëzoi atë paraprakisht dhe më pas "sugjeroi" që ajo të përpunohej artificialisht në favor të Pekinit.

Në të vërtetë, Kina ruajti pozicionin e saj në renditjen e besueshmërisë. Georgieva përgjigjet duke u shprehur për "në një mosmarrëveshje të thellë me përfundimet dhe interpretimet" e hetimit.

Por Banka Botërore ka vendosur të pezullojë publikimin e raportit të ri "Dooing business", edhe pse sipas sondazhit, loja e të dhënave të fryra nuk përfundoi në vitin 2018 me Kinën, por u përsërit në vitin 2020 me Arabinë Saudite.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë