Taksa

“Taksoni pasurinë tonë, jo të varfërit”/ Super të pasurit i shkruajnë udhëheqësve të botës në Davos

Nga Gazeta ‘Si’ -Më shumë se 250 miliarderë dhe milionerë po kërkojnë që takimi i elitës politike për Forumin Ekonomik Botëror në Davos të vendosë taksa mbi pasurinë për të ndihmuar në pagimin e shërbimeve publike më të mira në mbarë botën.

“Kërkesa jonë është e thjeshtë: ju kërkojmë të na taksoni ne, më të pasurit në shoqëri”, thanë njerëzit e pasur në një letër të hapur drejtuar liderëve botërorë.

 “Kjo nuk do të ndryshojë rrënjësisht standardin tonë të jetesës, as nuk do të privojë fëmijët tanë, as nuk do të dëmtojë rritjen ekonomike të kombeve tona. Por ajo do ta kthejë pasurinë private ekstreme dhe joproduktive në një investim për të ardhmen tonë të përbashkët demokratike.”

Nënshkruesit e pasur nga 17 vende përfshijnë trashëgimtaren e Disney Abigail Disney ; Brian Cox i cili luajti miliarderin imagjinar Logan Roy në Succession aktori dhe skenaristi Simon Pegg; dhe Valerie Rockefeller, një trashëgimtare e dinastisë amerikane.

“Ne jemi gjithashtu njerëzit që përfitojnë më shumë nga status quo-ja”, thanë ata në një letër të titulluar ‘Krenar për të paguar’ të cilën ata do të përpiqen t'ua dërgojnë liderëve botërorë të mbledhur në Davos.

“Por pabarazia ka arritur një pikë kthese dhe kostoja e saj për rrezikun tonë të stabilitetit ekonomik, shoqëror dhe ekologjik është e rëndë – dhe rritet çdo ditë. Me pak fjalë, ne kemi nevojë për veprim tani.”

Një sondazh i ri i super të pasurve tregon se 74% mbështesin taksat më të larta mbi pasurinë për të ndihmuar në adresimin e krizës së kostos së jetesës dhe përmirësimin e shërbimeve publike. Një sondazh, i kryer nga Survation në emër të grupit të fushatës Patriotic Millionaires, anketoi më shumë se 2.300 të anketuar nga vendet e G20-ës që kanë më shumë se 1 milion dollarë në asete të investueshme, duke përjashtuar shtëpitë e tyre – duke i vendosur ata në 5 më të pasurit.

Sondazhi zbuloi se 58% mbështetën futjen e një takse mbi pasurinë prej 2% për njerëzit me më shumë se 10 milionë dollarë dhe se 54% mendonin se pasuria ekstreme ishte një kërcënim për demokracinë.

Guy Singh-Watson, fermeri britanik i kthyer në sipërmarrës, i cili themeloi kompaninë e shpërndarjes së kutive të perimeve, Riverford , tha: “Ky sondazh duket se tregon se e gjithë bota, përfshirë njerëzit më të pasur, dëshiron të taksojë super të pasurit. Pra, ku është lidershipi nga përfaqësuesit tanë të zgjedhur që kanë fuqinë për ta bërë këtë? Ne, shumë më të pasurit, jemi të sëmurë dhe të lodhur nga mosveprimi, kështu që nuk është për t'u habitur që njerëzit që punojnë, në skajin e mprehtë të ekonomive tona të manipuluara, kanë humbur çdo durim.”

Një taksë "modeste" 1.7% e pasurisë për 140.000 njerëzit më të pasur në MB mund të mbledhë më shumë se 10 miliardë paund për të ndihmuar në pagimin e shërbimeve publike, sugjeroi Kongresi i Sindikatave (TUC) vitin e kaluar.

Cox, një aktor fitues i Emmy dhe Golden Globe, tha: "Ne po jetojmë në një 'Epokë të Artë' të dytë. Miliarderët po përdorin pasurinë e tyre ekstreme për të akumuluar fuqi dhe ndikim politik, duke minuar njëkohësisht demokracinë dhe ekonominë globale. Ka kaluar shumë kohë për të vepruar. Nëse zyrtarët tanë të zgjedhur refuzojnë të trajtojnë këtë përqendrim të parave dhe pushtetit, pasojat do të jenë të tmerrshme.”

Burimi: The Guardian/Përshtati Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë