Njerez

Studimi: Të pasurit i respektojnë më shumë masat anti-Covid

Sipas një studimi të fundit, personat e pasur kanë 54 përqind më shumë gjasa të mbajnë distancën e tyre nga të tjerët gjatë pandemisë sesa më të varfrit mes nesh.
Studiuesit nga SHBA anketuan më shumë se 1.000 të rritur në Kaliforni, Florida, Nju Jork dhe Teksas në lidhje me masat që kishin marrë për të mbrojtur kundër COVID-19. Sondazhi ishte pjesë e një studimi më të madh duke eksploruar  mbi masar ndaj pandemisë në gjashtë vende: SHBA, Mbretërinë e Bashkuar,Kinë, Itali, Japoni dhe Kore. Ekipi arriti në përfundimin se ata me të ardhura më të larta kishin më shumë të ngjarë të ndërmerrnin hapa kundër virusit, si distancimi social, mbajtja e maskave dhe punonin nga shtëpia.


Ata me të ardhura më të ulëta mund ta kenë më të vështirë të bëjnë shumë nga këto veprime, si për shembull, ata nuk mund të punojnë nga shtëpia. Studiuesit thanë se ata shpresojnë që autoritetet mund të përdorin gjetjet e tyre për të parashikuar më mirë përhapjen e sëmundjeve pandemike dhe të përsosin rregullat në përputhje me rrethanat.
"Realizuesit e politikave thjesht duhet të njohin kush do të distancohet shoqërisht, për sa kohë, pse dhe në çfarë rrethanash të na japin parashikime të sakta se si do të përhapet sëmundja dhe të na ndihmojë të vendosim politika që do të jenë të dobishme,"  tha ekonomisti Nicholas Papageorge i Universitetit Johns Hopkins në Baltimore.

Nga të anketuarit në studim, shumica dërrmuese raportuan se kishin ndryshuar sjelljen e tyre për të mbrojtur veten dhe të tjerët, por ata që kishin më shumë para kishin bërë më shumë ndryshime.
Ekipi zbuloi se, krahasuar me personat me të ardhura mesatare, të cilët së bashku kishin të ardhura mesatare vjetore prej rreth 172,000 paund (233,895 dollarë), kishin 32 për qind më shumë të ngjarë të mbanin distancës sociale që kanë të tjerët. Në mënyrë të ngjashme, ata kishin 30 përqind më shumë gjasa të mbanin një maskë fytyre dhe të lanin më shpesh duart duke u kujdesur për masat e kufizimit të virusit.  Mund të jetë më e lehtë për të paguarit më mirë të përshtatin sjelljen e tyre me krizën e shëndetit publik.
Burimi: Daily Mail/ Përktheu: Gazeta "Si"


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë