Media Galeri

Spërkatja magnetike shndërron objektet e pajetë në minirobotë

Shkencëtarët kanë krijuar një llak që i kthen materialet e pajetë në makineri të lëvizshme, si insekte. Llaku përmban grimca hekuri, alkooli polivinil dhe gluten, të cilat kombinohen me ujë për të formuar lëkura ngjitëse, magnetike ose "lëkurën M". Falë vetive magnetike të llakut, shkencëtarët arritën të sjellin në jetë objekte të zakonshme të tilla si letër origami dhe fije pambuku, sipas një artikulli të botuar javën e kaluar në “Science Robotics”.

https://www.youtube.com/watch?v=Gp5dtmOGIzE&feature=emb_logo

Studiuesit kapën pamjet e "milirobotëve" që rrotulloheshin, notonin dhe ecnin. Por ata gjithashtu kryen detyra më të qëllimshme: procedura të simuluara biomjekësore. Kateterët robotikë lundronin në enët e ngushta të gjakut dhe kapsulat në formë vezësh shpërndanin ilaçe në stomakun e lepurit të gjallë.


Copyright © Gazeta “Si”Më Shumë