Jete & Stil

Vetëm 8% e njerëzve arrijnë qëllimet….

Sipas studimeve, 92% e njerëzve nuk arrijnë qëllimet e tyre. Por në të njëjtën kohë, ka shumë shembuj të njerëzve që arritën të bëheshin të suksesshëm dhe shpesh dëgjojmë për to. Sekreti i suksesit të tyre është në aftësinë e tyre për të vendosur qëllime të qarta. Janë qëllimet e sakta dhe të qarta që janë hapi i parë drejt suksesit. Në fakt, nuk është e vështirë për ta bërë këtë. Ka metoda të veçanta që secili prej nesh, i cili dëshiron të jetë i suksesshëm, duhet të dijë.

Më poshtë ju tregojmë metodat që do t'ju ndihmojnë të bëheni një nga 8% të suksesshëm që gjithmonë arrijnë të arrijnë gjithçka që duan.

Metoda e vendosjes së qëllimeve të quajtura SMART ndihmon që qëllimet tuaja të jenë më të qarta, ju ndihmon të gjeni fjalët e duhura për ta dhe ju ndihmon t'i bëni ato të veçanta, të kuptueshme dhe të arritshme.

Kjo teknikë ka 5 kritere:

Specifik

Qëllimi juaj duhet të jetë i veçantë, përndryshe, si e kuptoni se cilat veprime duhet të ndërmerrni për ta arritur atë? Në vend të 'filloni të bëni sporte' specifikoni atë duke thënë 'filloni të vraponi në mëngjes' ose 'të shkoni një palestër'.

I matshëm

Për të matur suksesin tuaj, përcaktoni qëllimin tuaj si 'humbni 5 kg' në vend që të thoni 'dua të humbasë peshë'.

I arritshëm

Nuk ka asgjë të keqe me ëndrrat e mëdha, por ne kemi vendosur synime për t'i arritur ato, apo jo? Kjo është arsyeja pse në vend të "fitoni 5 herë më shumë" ndryshoni synimin tuaj në diçka më realiste, si 'të merrni një promovim në punë dhe të dyfishoni të ardhurat'.

I përshtatshëm

Qëllimi juaj duhet të përputhet me planet dhe pritjet tuaja. Le të themi që dëshironi të takoni një grua ose një njeri që ka të njëjtat interesa si ju. Si mund ta arrish këtë? Në të vërtetë ka shumë opsione. Ju mund të filloni kurse të kuzhinës, mund të merrni pjesë në kurse vallëzimi,  ose duke shkuar në palestër. Nëse i vendosni përparësitë tuaja gabim, ka një shans të lartë që ju të mos arrini qëllimin tuaj.

Koha

Qëllimet tuaja duhet të kenë afate të qarta kohore. Nëse nuk vendosni qëllimin për të mësuar gjuhën angleze përmes nivelit B1, ekziston një shans i lartë që do të përfundoni duke pa arritur rezultatin e dëshiruar.

Sistemi i Brian Tracy

Ky trajner motivues kanadez-amerikan i mëson njerëzit të arrijnë qëllimet e tyre me 12 hapa. Në vijim janë sekretet e tij për sukses:

Zgjoni një dëshirë të zjarrtë për të arritur qëllimin. Ajo do të bëhet motivimi juaj në rrugën drejt suksesit.

Bindni veten se qëllimi është i arritshëm. Nëse nuk e bëni këtë, thjesht mund të heqësh dorë, kur gjërat duken të vështira.

Shkruani qëllimin tuaj . Përndryshe, ajo thjesht do të mbetet një ëndërr.

Shkruani pro. Ju duhet të bëni një listë të përfitimeve që ju do të merrni pas arritjes së qëllimit tuaj dhe ri-lexoni atë rregullisht.

Gjeni pikën e numërimit. Ju duhet të keni një pamje të qartë se ku po filloni dhe ku është vija e finishit.

Cakto një afat kohor. Përcaktoni kohën e saktë që dëshironi të arrini qëllimin tuaj.

Bëni një listë të pengesave të mundshme. Ju duhet të mbani parasysh të gjitha vështirësitë që mund të hasni në rrugën drejt suksesit.

Zbuloni nëse keni nevojë për informata shtesë. Nëse po, atëherë gjeni se ku mund të shkoni për të marrë atë.

Gjeni njerëz që mund t'ju ndihmojnë. Është e përsosur kur ka njerëz për të cilët mund të mbështetesh, apo jo?

Bëni një listë të detyrave. Ajo duhet të jetë aq e detajuar sa të jetë e mundur.

Paraqisni rezultatin. Është një mjet tjetër që ndihmon në mbajtjen e niveleve të larta të motivimit.

Bëni një vendim që të mos heqni dorë derisa të arrini qëllimin tuaj.

Pika e fundit është më e rëndësishmja në çdo situatë.

Vendosje qëllimi

Kjo metodë përdoret nga psikologët për t'i ndihmuar pacientët e tyre të marrin vendime të vështira. Është gjithashtu e përkryer për vendosjen e qëllimeve tuaja. Algoritmi është i thjeshtë - vetëm përgjigjuni 5 pyetjeve:

Çfarë dua të marr?

Si do ta arrij?

Kur do ta marr atë?

Çfarë mund të më ndihmojë që ta marr atë?

Çfarë do të ndodhë kur të arrij qëllimin?

Le të shohim një shembull specifik.

Le të themi se ke vendosur të mësosh frëngjishten. Caktoni qëllimet e mëposhtme:

  1. Unë dua të mësoj frëngjisht nga zero në nivelin A2.

Tani le të përcaktojmë cilat hapa specifike duhet të marrësh.

  1. Për të mësuar frëngjisht do të:

Mësoni alfabetin dhe rregullat e leximit;

Gjeni dhe zgjidhni librin më të përshtatshëm të vetë studimit;

Realizoni një mësim me ushtrime nga ky libër çdo ditë;

Të filloni të shikoni filma dhe seri televizive në frëngjisht, të filloni të dëgjoni stacionet radiofonike franceze;

Gjej njerëz me të cilët mund të praktikoj aftësitë e mia të reja gjuhësore.

Le të vendosim kufijtë e kohës.

  1. Të mësosh frëngjisht do të zgjasë një vit:

Alfabeti dhe rregullat e leximit do të zgjasin 2 ditë;

Kërkimi për një libër vetë-studimi do të marrë një ditë;

Realizimi i ushtrimeve dhe shikimi i filmave duhet të bëhet çdo ditë për një vit;

Procesi i kërkimit të një folësi amtare duhet të fillojë 3 muaj pasi të filloni vetë studimin tuaj.

Le të përcaktojmë gjërat që mund të na ndihmojnë të arrijmë qëllimin tonë. Mund të ketë burime të jashtme si ndihma nga jashtë dhe burime të brendshme, të cilat janë përpjekjet tona.

  1. Për të mësuar gjuhën unë kam burime të jashtme dhe të brendshme. Miku im e di frëngjishten dhe unë mund të flas dhe të komunikoj me të në frëngjisht në mediat sociale. Burimet e mia të brendshme janë përpjekjet e mia dhe prirjen time për të mësuar gjuhët.

Tani le të shkojmë në pikën e fundit, e cila supozohet të jetë më e rëndësishmja, sepse përgjigjja e saj do t'ju japë motivimin për të lëvizur drejt rezultatit të dëshiruar.

  1. Kur mësoj frëngjisht, unë do të jem në gjendje të shkoj në Francë dhe të studioj, dhe më vonë të gjej një punë atje.

Një detaj i rëndësishëm në përgjigjen e kësaj pyetjeje është se përgjigjja duhet të lidhet me ju personalisht, jo me njerëz të tjerë. Për shembull, përgjigjet si 'nëna ime do të ndjehen krenarë për mua' nuk është një motivim i mirë, veçanërisht nëse është rezultati i vetëm që doni të merrni dhe nuk shihni ndonjë përfitim tjetër personal pas arritjes së qëllimit.

3 cilësitë që dallojnë njerëz të suksesshëm

Psikologët dhe ekspertët pajtohen se një sërë karakteristikash personale i ndihmon njerëzit të arrijnë qëllimet e tyre.

  1. Qëndrimi i tyre ndaj dështimit është i ndryshëm.

Psikologia Angela Duckworth beson se cilësia kryesore që bashkon njerëzit e suksesshëm është aftësia e tyre për të kapërcyer dështimet dhe për t'u rikthyer veten shpejt. Ne të gjithë dështojmë ndonjëherë, por vetëm ata që nuk heqin dorë arrijnë qëllimet e tyre.

  1. Mungesa e vullnetit të fortë dhe aftësia për ta pranuar atë

Adam Alter, një mësues nga NYU, thekson se të menduarit se të gjithë njerëzit e suksesshëm kanë vullnet të fortë, është e gabuar. Ne jemi të gjithë njerëz të ngjashëm dhe të suksesshëm e dimë se ata nuk janë të përsosur. Në vend që të luftojnë kuriozitetin e tyre dhe të shohin të gjitha njoftimet në telefonin e tyre, ata thjesht fiken tingujt në mënyrë që të mos shpërqendrohen.

  1. Një mënyrë e veçantë e të menduarit

Psikologu Carol Dweck vuri në dukje 2 lloje të të menduarit në vitet 1960: fleksibile dhe fikse. Njerëzit e suksesshëm kanë llojin e parë të të menduarit, që do të thotë se ata e shohin veten si ata që janë gati për ndryshim dhe rritje personale.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë