Financa Personale

Si shpenzojnë të rinjtë?-Një guidë e vlefshme për bizneset

Ata janë të zgjuar, të vështirë dhe pa para! Biznese mbani shënim...

Të rinjtë kanë çoroditur gjithmonë më të vjetrit. Edhe ata sot nuk janë më ndryshe; në fakt janë më çoroditës.

Ata kanë kuleta bosh dhe kërkesa të shtrenjta. Ata vlerësojnë komoditetin dhe ndërgjegjen sociale. Ata duan që blerjet të jenë pa probleme dhe individuale. Ata duan autenticitet ndërkohë që janë të zhytur në një botë digjitale.

Ndërsa po fillojnë të shpenzojnë me zell, markat po përpiqen të kuptojnë se çfarë duan këto paradokse që ecin dhe si blejnë. Përgjigjet do të përcaktojnë epokën e ardhshme të konsumerizmit.

Numrat e tyre janë të frikshëm. BE është shtëpi e 125 mln të rinjve, nga mosha 10 në 34 vjeç. Amerika ka 110 të tjerë nga grupi i Gen Z dhe mileniumët.

Shpenzimet vjetore të familjeve të kryesuara nga Gen Z dhe mileniumët në SHBA arritën në 2.7 trilion dollarë në 2021, rreth 30% të totalit.

Një pikënisje e mirë për të filluar zbërthimin e psikikës së konsumatorit të ri është të shqyrtojmë ekonominë që i ka formuar ata. Në fund të një shkalle janë 30 e ca vjeçarët e sotshëm që janë krijuar në mes të krizës financiare 2007-09 dhe një recesioni pasues. Shokët e tyre më të rinj kishin pak më shumë fat, duke filluar karrierën e tyre në vitet kur shtrëngimi i tregjeve të punës kishte rritur pagat. Derisa, domethënë, pandemia e Covid-19 përmbysi shumë nga jetët e tyre.

Këto dy tronditje kanë rrënjosur pesimizëm tek të rinjtë që i kanë përjetuar. Një studim nga McKinsey, gjeti se një çerek i Gen Z dyshonte se do të përballonin pensionin. Më pak se gjysma besonin se nuk do të kishin kurrë një shtëpi.

Pasiguria për të ardhmen mund të jetë duke inkurajuar shpenzimet impulsive në të tashmen. Të rinjtë u bllokuan më shumë nga Covid se gjeneratat e tjera dhe tani po shijojnë rimëkëmbjen. Sipas McKinsey, mileniumët amerikanë (të lindur midis 1980 dhe fund të viteve 1990) shpenzuan 17% më shumë në vit deri në mars 2022 se sa një vit më parë. Pavarësisht këtij rikuperimi afatshkurtër nga ditët e errëta të pandemisë, perspektivat e tyre afatgjata janë më pak të mira. Mileniumët amerikanë dhe Gen Z kanë grumbulluar më pak pasuri se Gen X ose Boomers në të njëjtën moshë.

Qasja e lehtë në mjetet e shpërndarjes së pagesave mund të nxisë mbishpenzimet. Sipas një sondazhi tjetër nga McKinsey në tetor, 45% e europianëve në adoleshencë dhe në fillim të të 20-tave kishin planifikuar një lloj mbishpenzimi të tillë në tre muajt e ardhshëm, ndërsa 83% e Boomers, të lindur para vitit 1964, i thanë "Jo" kësaj shthurjeje. Forrester, një firmë kërkimore tregu, zbuloi se shumica e përdoruesve të aplikacioneve "bli tani, paguaj më vonë" janë rreth 20. Megan Scott, një studente 20-vjeçare nga Londra, flet për shumë nga bashkëmoshatarët e saj duke pranuar se, kur bën blerje , ajo nuk ka asnjë kufizim - derisa, fatura mbërrin.

Në shumë të rinj, tradita e blerjeve, njësoj si jeta e tyre, përcaktohet nga “ekonomia e vëmendjes”- blerja e gjërave online është më e lehtë dhe më e shpejtë se sa të shkosh në dyqan. Ndikimi i madh i rrjeteve sociale do të thotë që ka mijëra mënyra për të tërhequr konsumatorët. Blerësit e rinj nuk kanë parë kurrë një botë pa celular. Më shumë se 2/3 e grupmoshës 18-34 shpenzojnë mbi 4 orë në celular gjatë ditës. Ata janë rritur me Airbnb, Amazon dhe Uber. Nuk duan asnjë lloj pengese.

Bota e internetit me shpejtësi të dritës, duket se ka ulur tolerancat për vonesat në dorëzim. Një studim nga Salesforce, një gjigant softuerësh biznesi, zbuloi se amerikanët Gen Z kanë më shumë gjasa nga të gjitha grupmoshat që duan që ushqimet e tyre t'u dorëzohen brenda një ore. Ata kanë më shumë gjasa se pjesa tjetër e popullsisë të përdorin telefonat e tyre për të paguar blerjet, thotë Forrester.

Gen Z kanë më shumë gjasa nga të gjitha grupmoshat që duan që ushqimet e tyre t'u dorëzohen brenda një ore

Atyre u pëlqejnë abonimet, shpesh duke favorizuar aksesin e përbashkët në produkte sesa pronësinë e plotë. Kjo ka nxitur faqet e marrjes me qira në internet dhe shërbimet e transmetimit. Investitorët mund të kenë rënë nga dashuria me Netflix, por Gen Z jo; kompania mbetet një nga markat më të njohura në mesin e asaj grupmoshe.

Interneti ka ndryshuar gjithashtu mënyrën se si të rinjtë zbulojnë markat. Reklamat e printuara, tabelat apo televizioni i kanë lënë vendin mediave sociale. Instagrami, pjesë e perandorisë së Meta, dhe TikTok, një aplikacion për video në pronësi kineze, janë vendi ku të rinjtë kërkojnë frymëzim, veçanërisht për mallrat ku pamja ka rëndësi, si moda, bukuria dhe veshjet sportive. Videot e krijuara nga përdoruesit e TikTok mund të nxisin edhe markat e vogla drejt famës së shpejtë virale. Aplikacione të tilla po shtojnë gjithnjë e më shumë veçori që i lejojnë përdoruesit të blejnë pa u larguar ndonjëherë nga platforma. Sipas McKinsey, deri në vitin 2021, 6/10 amerikanë nën moshën 25 vjeç kishin përfunduar një blerje në një faqe të mediave sociale. Disa po ndjekin modelin kinez të "tregtisë sociale" duke përzier argëtimin e transmetuar drejtpërdrejt me dyqanin e rastësishëm.

Megjithatë, për momentin, konsumatorët e rinj perëndimorë preferojnë të bëjnë blerje jashtë mediave sociale dhe shpesh kërkojnë në faqe si Amazon.

Dyqanet fizike nuk shmangen plotësisht, për sa kohë që përvoja ndihet personale dhe në mënyrë ideale, integron botën virtuale dhe fizike. Nike, për shembull, po synon me sukses blerësit e rinj duke i lejuar ata të dizajnojnë atletet e tyre në uebsajtin e saj, t'i marrin personalisht në dyqan dhe më pas duke i inkurajuar ata të etiketojnë markën në një postim në TikTok ose Instagram.

Bota e re e blerjeve ka lejuar që të rinjtë të informohen më shumë rreth asaj që blejnë. Ekonomia  e vëmendjes nuk i ka budallepsur të rinjtë, por i ka bërë më të ndjeshëm, sidomos ndaj firmave që pretendojnë se jenë diçka që nuk janë.

Edelman, një firmë e marrëdhënieve me publikun, zbuloi se 7/10 Gen Z në gjashtë vende kontrollojnë pretendimet e fakteve të bëra në reklama, fackt-checking. Duke cituar të dhënat e sondazhit që tregojnë se disa adoleshentë kanë shmangur disa marka për shkak të etikës së tyre të dyshimtë, Forrester është përpjekur t'i quajë konsumatorët e rinj "barometra të së vërtetës".

Markat që nuk përputhen me listën e gjatë të kërkesave duhet të kenë kujdes. Nëse nuk marrin atë që duan dhe si duan, të rinjtë janë të lumtur të provojnë diçka të re

Markat që nuk përputhen me listën e gjatë të kërkesave duhet të kenë kujdes. Nëse nuk marrin atë që duan dhe si duan, të rinjtë janë të lumtur të provojnë diçka të re. Sipas sondazhit nga McKinsey nga tetori 2022, 9/10 Gen Z dhe milenium në Europë kishin ndryshuar mënyrën se si blinin, ku blinin ose markat që blinin në tre muajt e mëparshëm.

Blerjet e të rinjve janë në masë. Ajo që ata blejnë gjithashtu po ndryshon. Ajo që gjeneratat e vjetra e konsiderojnë diskrecionale, si shëndeti dhe luksi, janë bërë thelbësore. Kujdesi për veten gjithashtu. Në kërkim të veshjeve që do t'i veçojnë ata, të rinjtë po orientohen drejt markave luksoze në një moshë gjithnjë e më të re. Sipas Bain, një konsulencë, blerësi mesatar nga Gen Z bën blerjen e parë luksoze kur është 15 vjeç, krahasuar me 19 për shokët e tyre 30-vjeçarë. Disa blejnë artikuj të shtrenjtë duke besuar se ato mund të mbajnë vlerë edhe në kohë të vështira. Në mënyrë të dobishme, artikuj të tillë tani mund të tregtohen lehtësisht në platformat e shitjeve të dorës së dytë. Më tej, konsumatorët e rinj pretendojnë se janë më të drejtuar nga vlerat sesa gjeneratat e mëparshme. Hulumtimet nga Forrester tregojnë se ky qëndrim është edhe më i zakonshëm tek adoleshentët dhe 20-vjeçarët sesa tek pak më të mëdhenjtë. Disa nga këto vlera janë të përqendruara rreth identitetit (racë, gjini etj.). Të tjerat rrjedhin nga gjërat për të cilat interesohen të rinjtë, si ndryshimi i klimës. KPMG, një firmë kontabiliteti, zbuloi se turma e Gen Z në 16 vende shqetësohet më shumë për ndryshimet klimatike dhe fatkeqësitë natyrore se çdo brez tjetër. Sipas një sondazhi nga Credit Suisse, bankë, të rinjtë në tregjet në zhvillim janë më shumë të shqetësuar.

Ngjyrat e preferencave tregojnë një pikturë më me nuanca. Të rinjtë kanë më shumë gjasa nga të gjitha grupmoshat që të provojnë - dhe të qëndrojnë me - proteina alternative si qumështi i tërshërës dhe alternativat e mishit me bazë bimore. Por jo me çdo çmim. Credit Suisse zbuloi se mesatarisht, konsumatorët globalisht do të paguajnë një prim mesatar prej 9% për produkte më miqësore me mjedisin. Konsumatorët e rinj në botën e pasur janë më pak të gatshëm të paguajnë prime për këto alternativa sesa ata në tregjet në zhvillim.

Oreksi i të rinjve për kënaqësi të menjëhershme po nxit gjithashtu disa zakone të konsumatorit dukshëm jo të gjelbër. Të rinjtë praktikisht kanë shpikur tregtinë e shpejtë, vëren Isabelle Allen nga KPMG. Dhe ky komoditet është i përballueshëm sepse nuk arrin të vlerësojë të gjithë aspektet e saj të jashtme. Përfitimet mjedisore të ngrënies së bimëve dhe jo të mishit mund të zhbëhen shpejt nëse ushqimet dorëzohen në grupe të vogla nga një korrier me një motoçikletë me benzinë. Shein, një firmë kineze me pakicë e rrobave që është më i shpejti në modën e shpejtë, kryeson sondazhet si i preferuari i Gen Z në Perëndim, pavarësisht se kritikohet për mbeturina; veshjet e tij në modë janë mjaft të lira për t'i veshur një herë dhe pastaj për t'i hedhur tutje. Ashtu si gjithë të tjerët, të rinjtë janë, pra, kontradiktorë – sepse, si gjithë të tjerët, ata janë vetëm njerëz.

Burimi: The Economist/Përshtati: Gazeta ‘SI’


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë