Biznes

Si po i josh investitorët e huaj Mali i Zi

Mali i Zi iu bashkua listës që zgjerohet vazhdimisht me vende si përpjekjet për të joshur investitorët e huaj përmes dhënies së nënshtetësisë. Programi, i quajtur “Programi i investimit dhe nënshtetësisë” do të marrë udhë nga muaji tetor i këtij vitit dhe në fazën e parë do të ketë një numër të kufizuar prej 2 mijë pasaportash që do t’u jepen investitorëve që plotësojnë kriteret e vendosura.

Banka Botërore në raportet e saj e rëndit ekonominë malazeze ndër ekonomitë me rritjen më të madhe në Ballkan dhe vendi i vogël fqinj i yni po shndërrohet me shpejtësi në një destinacion kyç për shumë industri në mbarë botën për pozicionin strategjik ku ndodhet. Si një shtet relativisht i ri, Mali i Zi ofron një potencial unik për investitorët që kërkojnë lëvizshmëri, siguri, mundësi dhe rritje të cilësisë së jetës.

Nisma e fundit është propozuar që në vitin 2015 nga Arton Capital, gjatë një seminari të zhvilluar në Podgoricë me autoritetet vendase, ku kompania u foli zyrtarëve për përfitimet që i vinin vendit nga programet e investimeve që shoqërohen me marrjen e nënshtetësisë.

Por çfarë kërkohet? Janë tre kushte kryesore. Së pari, derdhja e shumës prej 100 mijë eurosh si donacion për buxhetin e shtetit, më pas 250 mijë euro investime në sektorin e ndërtimeve në zonat malore të pazhvilluara të vendit, ose investimi minimalisht prej 450 mijë eurosh, po në fushën e ndërtimit në zonat e zhvilluara jugore dhe bregdetare të vendit.

Pra, me këto terma, programi malazez shndërrohet ndër programet më joshës për investitorët, që duke nisur nga 350 mijë euro përfitojnë pasaportën e një vendi të vogël bregdetare, por edhe një kandidat potencial për t’u anëtarësuar në Bashkimin Europian.

Një tjetër lehtësim janë edhe burokracitë e reduktuara në minimum në këë pjesë. Programi nis me dhënien e rezidencës së përhershme për të gjithë investitorët e interesuar, procedurë që mbyllet brenda tre javësh, ndërsa brenda 6 muajve merret pasaporta.

Këto janë lehtësitë e avantazhet që ofron qeveria, por nuk ndalen me kaq. Mali i Zi është shtëpia e porteve dhe gjireve spektakolare të jahteve luksoze, përfshirë këtu të famshim Porto Montenegro, i blerë nga Korporata e Investimeve të Dubait për 200 mln euro. Jugu dhe bregdeti janë shndërruar në destinacion tërheqës për turistët dhe investitorët, por pas nuk po qëndrojnë as zonat malore të vendit.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë