Teknologji dhe Inovacion

Si krijoi OpenAI kushtet perfekte për kaos në kompani

Nga Gazeta Si- Prej ditësh, OpenAI është në kaos, pas ndërrimit të 3 drejtuesve për 3 ditë, kërcënimit të punonjësve për largim dhe problemeve të herëpashershme me organizata dhe qeveri që e kanë akuzuar si një kompani që po dëmton shëndetin e njerëzve, sidomos të të rinjve dhe fëmijëve.

Gjithçka fillon në vitin 2015, kur OpenAI filloi punën.

Në fillim, kompania ishte e vendosur: do të funksiononte si një organizatë jofitimprurëse.

Këtë u përpoqën ta tregonin që në daljet e para ku në njoftime për shtyp, përfaqësuesit thonin qartë se “Qëllimi ynë është të ndërtojmë vlera për të gjithë njerëzit, jo për aksionerët”.

Qëllimi ishte për të avancuar inteligjencën dixhitale në mënyrën që të përfitojnë njerëzimin në tërësi, i pakufizuar nga nevoja për të gjeneruar të ardhura financiare.

Kishte gjithashtu një pikëpamje se qëllimi i inteligjencës artificiale ishte që të kryejë çdo detyrë që një qenie njerëzore është e aftë dhe kjo mund të arrihej me relativisht pak para.

Në vitin 2015, OpenAI tha se financuesit kishin hedhur 1 miliard dollarë për projektin, por që "ne presim të shpenzojmë vetëm një pjesë të vogël të kësaj në vitet e ardhshme".

Në vitin 2019 u kuptua se kjo ishte naive. Do të nevojiteshin sasi të mëdha të fuqisë kompjuterike për të arritur ambiciet dhe kjo nënkuptonte një investim të madh.

Por nga natyra e tyre, organizatat jofitimprurëse luftojnë për të marrë fondet kështu që në vitin 2019 gjërat filluan të ndërlikohen.

Organizata jofitimprurëse OpenAI krijoi një krah fitimprurës të biznesit. Investitorët mund të vendosin papritmas para në kompani dhe të shpresonin për kthime.

Kështu u krijua një ambient jo i qetë, ku të gjithë ishin partnerë në biznes, por nuk ishin të barabartë.

Për t'u siguruar që organizata nuk do të kishte luhatje nga parimet e fillimit, u mor vendimi që bordi jofitimprurës do të qeveriste të gjithë kompaninë.

Çfarë do të thoshte kjo? Në teori, kompania mund të punojë drejt qëllimit të saj për të ndihmuar njerëzimin duke tërhequr gjithashtu fonde të mëdha. Një lloj kompozimi "më e mira e të dy botëve".

Sipas fjalëve të përfaqësuesve të OpenAI, organizata jofitimprurëse do të siguronte që “misioni dhe parimet të kenë përparësi ndaj detyrimit për të gjeneruar një fitim”.

Struktura tani ishte interesante dhe dukej se funksionoi pasi paratë u futën... nga Microsoft, që investoi miliarda në kompani.

Në rrethana të zakonshme, pritej që një mbështetës kaq i madh të kërkonte një vend në bord dhe t'i jepej.

Por struktura e OpenAI-t tani ishte gjithçka, veçse e zakonshme. Bordi jofitimprurës nuk kishte nevojë t'u jepte investitorëve të tij kryesorë një hapësirë që tu tregohej se si drejtohej kompania, sepse siç u tha, bordi udhëhiqej nga misioni i tij, jo nga fitimi.

Gjatë viteve të ardhshme, një numër anëtarësh të bordit u larguan, shpesh duke përmendur konfliktet e interesit. Që nga java e kaluar bordi përbëhej nga vetëm gjashtë persona, një numër jashtëzakonisht i vogël për një kompani që thuhet se vlerësohet në 80 miliardë dollarë.

Kjo përfshinte tre drejtues të lartë të OpenAI: Greg Brockman (kryetar dhe president), Ilya Sutskever (kryeshkencëtare) dhe Sam Altman (shef ekzekutiv).

Kështu bordi i organizatës jofitimprurëse nuk kishte më pamjen e një bordi ku disa nga anëtarët e mbetur kishin pak përvojë.

"Shumica e kompanive të përmasave të OpenAI kanë borde me 8-15 drejtorë, shumica e të cilëve janë të pavarur dhe të gjithë kanë më shumë përvojë në bordin e bordit," postoi ish-shefja ekzekutive e Yahoo, Marissa Mayer në X.

Me vendimet e marra nga shumica, kjo nënkuptonte se vetëm katër persona mund të miratonin ndryshime gjithëpërfshirëse në OpenAI, duke përfshirë heqjen e shefit ekzekutiv. Dhe të premten, kjo është pikërisht ajo që ata bënë: Sam Altman u shkarkua.

Një vendim i tillë nuk është mbështetur nga 500 punonjës në OpenAI që kanë kërcënuar të japin dorëheqjen nga kompania dhe t’i bashkohen Microsoft-it, i cili ka punësuar drejtorin ekzekutiv të OpenAI, Sam Altman dhe ish-bashkëthemeluesin Greg Brockman, për të udhëhequr një ekip të ri të kërkimit të AI të avancuar.

Në një letër drejtuar bordit të OpenAI më shumë se 500 punonjës aktualë të OpenAI thonë se Microsoft iu ka siguruar se ka pozicione për të gjithë punonjësit e OpenAI.

Letra thotë se punonjësit e OpenAI do të largohen nëse bordi nuk rivendos Altman dhe Brockman. Por bordi tashmë ka bërë zgjedhjen e tij, duke emëruar një drejtor ekzekutiv të ri. Punonjësit e OpenAI që nënshkruan letrën akuzojnë bordin e kompanisë se ka rrezikuar punën e tyre dhe se ka minuar misionin dhe kompaninë. Ata gjithashtu refuzojnë idenë se OpenAI po ecën përpara shumë shpejt pa u shqetësuar për sigurinë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë