Shkencë

Shkencëtarët: Vaksinat nuk funksionojnë mirë për mutacionin e Covid-19 nga Afrika e Jugut

Vaksinat e koronavirusit ka të ngjarë të ridizenjohen këtë vit për të siguruar një mbrojtje më efektive kundër mutacionit të ri "Afrikës së Jugut" B1351, pasi ky i fundit duket se mund të "shpëtojë" nga antitrupat që vrasin variantet e mëparshme të virusit. Gjithashtu, ata që tashmë janë infektuar me koronavirus dhe kanë kaluar Covid-19 mund të mos kenë mbrojtje adekuate të antitrupave kundër këtij varianti të ri të virusit SARS-CoV-2, sipas shkencëtarëve të Afrikës së Jugut.

Dallimet midis mutacionit Britanik dhe Afrikës së Jugut.
B1351 është ndryshe nga varianti "britanik" i B117, megjithëse të dy kanë një mutacion të përbashkët në proteinë e spikatur të koronavirusit, gjë që i bën ata të dy më ngjitës. Studiuesit në Institutin Kombëtar të Sëmundjeve Infektive në Johanesburg, të cilët bënë një raport në revistën shkencore bioRxiv (nuk kanë bërë ende një studim të plotë), sipas gazetës “The Guardian” dhe agjencisë “Reuters”, treguan se mutacioni afrikan është dukshëm më rezistent ndaj të dy antitrupave të marra nga plazma e gjakut e pacientëve të rikuperuar nga Covid-19 dhe nga tre antitrupa monoklonalë të prodhuar posaçërisht për trajtimin e pacientëve me sëmundjen.

Kjo do të thotë që lloji i ri i Covid-19 potencialisht mund të infektojë ata që tashmë janë infektuar me koronavirus dhe ata që e kanë kaluar sëmundjen.

Tetë herë më pak aftësi neutralizuese e antitrupave.
Shkencëtarët e Afrikës së Jugut kanë zbuluar se aftësia e antitrupave për të neutralizuar koronavirusin bie tetë herë kundër mutacionit të ri, me fjalë të tjera duhen tetë herë më shumë antitrupa për të neutralizuar mutacionin e ri sesa variantet e mëparshme të koronavirusit. Një rënie tetëfish në kapacitetin e neutralizimit është kufiri i vendosur nga Organizata Botërore e Shëndetësisë për të adresuar ndryshimet në përbërjen e vaksinave sezonale të gripit (edhe pse viruset janë të kundërt). Në fakt, në disa pacientë aftësia neutralizuese e antitrupave plazmatikë të administruar kundër variantit të"Afrikës së Jugut" u zvogëlua deri në 64-fish. Megjithatë, në pothuajse gjysmën e njerëzve (21 nga 44) nuk kishte asnjë ulje të aftësisë së tyre neutralizuese ndaj mutacionit të ri.


Rrezik i konsiderueshëm i ri-infektimit

Studiuesit paralajmëruan për një "rrezik të konsiderueshëm të riinfektimit" nga lloji i ri dhe një "nevojë urgjente" për ridizenjimin e vaksinave sa shpejt. Ndërkaq janë raportuar raste të riinfektimit me Covid-19 në Afrikën e Jugut. Nëse konfirmohen gjetjet e shkencëtarëve të Afrikës së Jugut, rreziku i një përhapje më të gjerë të mutacionit "Afrika e Jugut" do të justifikojë ndryshimin në përbërjen e vaksinave në një kohë të largët.
Profesori i imunologjisë Danny Altman nga Kolegji “Imperial” në Londër i përshkroi gjetjet e Afrikës së Jugut si "shqetësuese" dhe tha se ato mund të kishin një ndikim në vaksinat.
Profesori i biologjisë në Universitetin e Oksfordit, James Naismith vuri në dukje se "lajmet nuk janë të mira" nga Afrika e Jugut, por këshilloi që nuk duhej përhapur panik. Përgatiti Gazeta Si


Copyright © Gazeta “Si”
Më Shumë