Ekonomi

“Shëndeti” ul inflacionin e qershorit

Shpenzimet për shëndetësi kanë ndikuar negativisht në inflacionin e muajit qershor.

Pavarësisht ndërgjegjësimit dhe ndryshimit të kulturës shëndetësore në vite në Shqipëri, kujdesi ndaj shëndetit vetjak për neglizhencë apo/ edhe pamundësi rezulton të jetë modest.

Këtë e tregon dhe diagnostifikimi në faza të avancuara të sëmundjeve malinje në Shqipëri që shkon deri 50-60 % të rasteve.

Të dhënat më të fundit të Institutit të Statistikave tregojnë se ‘Shëndeti’ kanë ndikuar më së shumti që inflacioni i qershorit të jetë më i ulët se ai i muajit paraardhës.

Sipas INSTAT, ndryshimi mujor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin Qershor 2018, krahasuar me Maj 2018, është -0,1 %. Shumë larg objektivit të Bankës së Shqipërisë.

Ulja më e madhe e çmimeve në muajin qershor është në grupin “Shëndeti” me 0,5 %.

Një vit më parë, ky grup ka ndikuar në nivelin e përgjithshëm të çmimeve me 0,1%.

Duke iu referuar Inflacionit vjetor të qershorit (2,4%), pavarësisht se rezulton me rritje (2,2 %në qershor 2017), grupi “Shëndeti” ka ndikuar me -0,1%.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë