Bota

SHBA 2024, një gjykatë në Illinois: Trump i papërshtatshëm për zgjedhjet primare të shtetit

Gazeta Si- Në funksion të zgjedhjeve presidenciale të vitit 2024 në SHBA, një gjykatëse në Illinois, ka vendosur të përjashtojë Donald Trumpin nga gara për zgjedhjet paraprake republikane të këtij shteti për shkak të rolit të tij në kryengritjen në Kapitol më 6 janar 2021.

Megjithatë, gjykatësja e vonoi hyrjen në fuqi të dënimit të tij para një apeli të pritshëm nga ish-presidenti amerikan.

Illinois është tani shteti i tretë, ku Trump është përjashtuar nga gara presidenciale për të njëjtën arsye, pas Kolorados dhe Maine-t.

Gjykatësja e kontesë Cook, Tracie Porter, mbajti anën e votuesve të Illinois, të cilët argumentuan se ish-presidenti duhet të eliminohet nga zgjedhjet paraprake të shtetit të 19 marsit dhe zgjedhjet e përgjithshme të 5 nëntorit për shkeljen e klauzolës kundër taksave dhe kryengritjen e Amendamentit të 14-të të Kushtetutës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Zgjedhjet paraprake në shtet do të mbahen më 19 mars, por, meqenëse votimi i hershëm tashmë ka filluar, gjykatësja vendosi që Trump mund të qëndrojë në garë të paktën deri të premten, duke i dhënë kështu mundësinë për të apeluar.

Siç tha zëdhënësi i tij, Steven Cheung, "sot, një gjyqtare demokrate aktiviste në Illinois, anuloi përfundimisht bordin zgjedhor të shtetit dhe kundërshtoi vendimet e mëparshme në dhjetëra juridiksione të tjera shtetërore dhe federale. Ky është një vendim jokushtetues kundër të cilit ne do të luftojmë në apel”.

Gjatë natës, megjithatë, Trump arriti një sukses të pjesshëm në funksion të zgjedhjeve presidenciale: Gjykata e Lartë e SHBA në fakt ka pranuar të shprehë mendimin e saj për imunitetin e kërkuar nga manjati.

Më pas do të vendosë nëse ish-presidenti mund të ndiqet penalisht me akuzën e ndërhyrjes në zgjedhjet e vitit 2020 dhe të përcaktojë një rrugë për një zgjidhje të shpejtë.

Gjykata e Lartë ka vendosur më parë se presidentët janë të imunizuar nga përgjegjësia civile për aktet zyrtare dhe avokatët e Trumpit argumentojnë se kjo mbrojtje duhet të shtrihet edhe në procedurat penale. Gjykata do të dëgjojë argumentet në prill, me një vendim të mundshëm deri në fund të qershorit.

“Pa imunitet, – thotë Trump, - një president nuk mund të funksionojë në mënyrë adekuate ose të marrë vendime në interesin më të mirë të Shteteve të Bashkuara”.

Datat kyçe në primaret e Partisë Republikane në Shtetet e Bashkuara për vitin 2024 në funksion të zgjedhjeve presidenciale të 1 nëntorit, filluan me Iowa-n (15 janar) dhe New Hampshire (23 janar) dhe do të përfundojë më 4 qershor me South Dakota, Montana, New Jersey dhe New Mexico.

Data kyçe, megjithatë, është 5 marsi kur do të jetë “Super e Marta”: 15 shtete do të votojnë (Alabama, Alaska, Arkansas, Kalifornia, Karolina e Jugut, Kolorado, Maine, Massachusetts, Minesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont dhe Virxhinia).


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë