Ushqim

Shalqiri, ja pse është kaq e rëndësishme ta hani në verë

I shijshëm dhe freskues, është një eliksir i vërtetë i mirëqenies për trupin dhe një aleat i çmuar kundër dehidratimit dhe celulitit.

Shalqiri nuk është vetëm i shijshëm, por është aleati ynë më i mirë për të rikuperuar substancat e humbura nga djersa kur nxehtësia bëhet e padurueshme. Fruti simbol i verës, në fakt është i pasur me vitamina dhe minerale, si dhe është perfekt për detoksifikim dhe pastrim. Po ashtu jep një ndjenjë të lartë ngopjeje.

I ëmbël, i freskët, freskues: shalqiri mund të mburret me një numër të pafund të virtyteve, të cilat ndoshta ne as nuk i dimë të gjitha.

Shumë i pasur me kripëra minerale thelbësore për mirëqenien tonë, si kaliumi, fosfori dhe magnezi, si dhe vitamina, veçanërisht vitamina e çmuar C, ky frut gjithashtu ka një përmbajtje të shkëlqyer të beta-karotinës, e cila vonon fillimin e radikaleve të lira, dhe likopenit, i cili ushtron një veprim të fuqishëm antioksidues duke mbrojtur qelizat nga stresi oksidativ.

Për një hidratim të saktë: shalqiri është një minierë e vërtetë e kripërave minerale dhe vitaminave. Përveç vitaminave antioksidante (A dhe C), vitaminave B (B6), është shumë i pasur me kalium, fosfor dhe magnez, përkatësisht 112, 11 dhe 10 mg/100g produkt. Kur temperaturat janë të larta dhe ne kemi nevojë për të rikuperuar lëngjet që humbasim nga djersitja për shkak të nxehtësisë, një pjesë e madhe e këtij fruti, e përbërë nga 92% ujë dhe 8% sheqerna zakonisht të pranishme në fruta, është një ilaç i vërtetë. I përkryer për të na rihidratuar, falë përmbajtjes së sheqerit që na kthen menjëherë në formë për aktivitete fizike dhe mendore, është gjithashtu i shkëlqyeshëm për të dhënë atë prekje shtesë energjie, pavarësisht nëse duhet të përballeni me një lojë volejbolli në plazh ose thjesht të bëni punë shtëpie.

Për t’i thënë lamtumirë celulitit: shalqiri, përveçse ka një përmbajtje absolutisht të jashtëzakonshme uji, është shumë diuretik. Në këtë rast, një vakt i shpejtë i përbërë edhe nga disa copa shalqiri është masa e duhur për të luftuar celulitin e urryer. Përmbajtja e lartë e ujit të jep ngopje dhe kjo karakteristikë, e kombinuar me kaloritë e pakta që përmban, e bëjnë shalqirin aleatin ideal për ata që ndjekin një dietë me pak kalori ose për ata që duan të qëndrojnë në formë.

Për të luftuar hipertensionin dhe për të ulur kolesterolin: nëse ushqehemi me shalqi, përfiton edhe sistemi kardiovaskular. Në fakt, ky frut ndihmon në uljen e presionit të gjakut: me përmbajtje të ulët natriumi, falë pranisë së kaliumit dhe citrulinës, një aminoacid që ndihmon në zgjerimin e enëve të gjakut, është perfekt për të ndihmuar në ribalancimin e presionit të gjakut dhe për t’u ndjerë në formë.

Për të luftuar radikalet e lira: shalqiri është një antioksidant i fuqishëm natyror, falë përmbajtjes së lartë të vitaminës C, e cila kundërvepron me veprimin e radikalëve të lirë, duke parandaluar plakjen e qelizave dhe formimin e qelizave kancerogjene. Për më tepër, stimulon sistemin imunitar kundër ftohjeve të bezdisshme që mund të bezdisin edhe në verë. Jo vetëm kaq: ky frut ndihmon mirëqenien e lëkurës sonë falë përmbajtjes së beta-karotinës, një pigment me veprim antioksidues dhe vonon plakjen e epidermës duke e mbajtur atë elastike: një aleat i vërtetë bukurie.

Për të qetësuar inflamacionin: shalqiri është i përsosur si një anti-inflamator falë likopenit, një antioksidant që ndihmon në parandalimin e shfaqjes edhe të patologjive shumë serioze. Në verë, likopeni, së bashku me beta-karoten, stimulojnë në mënyrë natyrale prodhimin e melaninës, duke nxitur nxirjen, si të gjitha frutat dhe perimet me lëkurë dhe tul të kuq, të verdhë dhe portokalli, duke filluar me karotat, specat dhe domatet. Një nxirje e mirë do të jetë e dobishme edhe për disa foto në instagram.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë