Jete & Stil

Sëmundjet që shëron marijuana, çfarë këshillojnë mjekët

Duket se shumë mjek në Amerikë janë të të njëjtit mëndim, se marijuana qetëson dhimbjet e kancerit. Një studim i bërë kohët e fundit në SHBA zbulon se shumë mjek kanë rekomanduar përdorimin e mariuhanës , si medikament mjekësor tek pacientët e sëmurë me kancer, edhe pse ata nuk e dinë se kjo bimë mund të bëjë pjesë në klasën e barnave mjekësor.

Në të paktën 29 shtet në Amerikë, mjekët u rekomandojnë pacientëve të prekur nga kanceri, marijuanën, si lehtësues të dhimbjeve të kancerit. Duke qenë se ende nuk ka studime rigoroze mbi përdorimin e marihuanës tek pacientët, kjo ka çuar mjekët që shpesh të rekomandojnë edhe barna të ngjashëm me marihuanën. Dr. Ilana Braun nga Instituti i Kancerit Dana-Farber në Boston thotë se është e nevojshme për më shumë studime rreth kësaj çështje pasi pacientët duan të dinë se çfarë mendojnë mjekët e tyre rreth përdorimit të marihuanës.

 Nga një studim i kryer pak kohë më parë , thuhet se tetë në 10 mjekë kanë sugjeruar marihuanën pacientëve të sëmurë më kancer. Ndër ata që kanë rekomanduar thanë se nuk kishin njohuri të mjaftueshme për ta bërë këtë. Marihuana konsiderohet një drogë e paligjshme nga zyrtarët federalë dhe kufizimet federale kanë kërkime të kufizuara. Vitin e kaluar, Akademitë Kombëtare të Shkencave, Inxhinierisë dhe Mjekësisë thanë se mungesa e informacionit shkencor mbi marihuanën përbën një rrezik për shëndetin publik. Ka prova që marihuana mund të trajtojë dhimbjen kronike tek të rriturit, ndërsa medikamente të ngjashme me marihuanën mund të lehtësojë përzierjen nga kimioterapia, megjithatë ka edhe efekte negative. Rrit rrezikun e aksidenteve, bronkit kronik, skizofreni dhe shkaqe të tjera të psikozës, veçanërisht në përdoruesit më të shpeshtë.


Copyright © Gazeta “Si”


Më Shumë